AcasăSOCIALSuspans pe piața de energie. Hidroelectrica a dispărut de pe piața concurențială

Suspans pe piața de energie. Hidroelectrica a dispărut de pe piața concurențială

Hidroelectrica nu a făcut nicio ofertă de preț pentru 2023

De la 1 ianuarie 2023, Hidroelectrica nu mai apare pe lista Comparatorului oferte-tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE, fapt ce a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor. Toate celelalte companii de furnizare au publicat noile prețuri, care sunt sensibil mai mari, având în vedere că statul va continua să compenseze diferențele. Deși președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a promis că va avea cele mai bune tarife de pe piață și anul viitor, absența acestora ar putea însemna vești proaste pentru toți românii.

Deși mai sunt circa două săptămâni până la intrarea în 2023, Hidroelectrica nu a publicat oferta concurențială, chiar dacă toți furnizorii au făcut acest lucru. Întârzierea nejustificată a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor, care au luat cu asalt compania de stat pentru a mai apuca să încheie contracte până la sfârșitul acestui an. Faptul că Hidroelectrica nu a anunțat noile prețuri poate să însemne două lucruri. Ori nu va mai primi clienți noi, ori se vor majora prețurile. În acest moment, tarifele Hidroelectrica, având în vedere și costurile reduse de producție, sunt între 0,67 lei kW și 0,74 lei kW, în funcție de zonă, prețul din contract rămânând aceleași, indiferent de cantitatea consumată sau de numărul locurilor de consum. O altă explicație ar putea fi aceea că se așteaptă încheierea contractelor cu ceilalți furnizori, care deja s-au trezit că le pleacă masiv clienții către Hidroelectrica, pentru a nu dezechilibra așa-zisa piață concurențială. Singurele probleme semnalate până acum la Hidroelectrica, probleme care afectează decizia multor români de a-și muta contractele la compania de stat, sunt întârzierile foarte mari la emiterea facturilor, cauzate de crearea de la zero a unui departament de furnizare a energiei. Chiar și așa, nemulțumirea celor care se plâng de acest lucru ar trebui să fie atenuată de faptul că există o predicție a valorii facturilor, care oricum, se situează sub prețurile din piață, chiar și sub cele compensate de Guvern.

Cum va funcționa compensarea energiei?

Pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, Parlamentul a stabilit că prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii casnici la energia electrică nu va fi mai mare de 1,3 lei/kW, chiar dacă se va depăși pragul de consum de 300 kW/lună. Atenție, însă! Tarifele din Legea care modifică Ordonanța 27/2022  vor putea fi modificate oricând prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe pieţele interne şi internaţionale de energie electrică şi gaze naturale şi de evoluţia geopolitică din vecinătatea României. Pe scurt, persoanele care consumă până în 100 de kW/lună, dar și cele care depind de aparate medicale, familiile cu 3 copii, cu vârste de până la 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ și familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil, vor plăti 0,68 lei/kW. Pentru clienții casnici care înregistrează un consum între 101 și 255 kW, tariful va fi de 0,80 de lei/kW, depășirea de la 256 până la 300 de kW fiind taxată cu 1,3 lei/ kW. Cei care depășesc 300 de kW vor plăti întreaga cantitate consumată cu 1,3 lei/kW. Deși insinuarea Guvernului a fost că cei care consumă peste 300 de kW ar fi persoane înstărite, realitatea este că, cel puțin în mediul rural, dar și în multe orașe din țară care au rămas fără sistem centralizat de încălzire, sunt, de fapt, români care se folosesc boilere sau instante pentru încălzirea apei, care le aduc costuri foarte mari la energie. În plus, mai sunt și avariile repetate la sistemele centralizate de încălzire, care se produc frecvent în București și, mai nou, în Ploiești, oamenii fiind nevoiți să utilizeze caloriferele electrice.

Reședință și domiciliu

Includerea prevederii că se va face compensare doar pentru un singur loc de consum și că românii vor trebui să declare adresa de domiciliu sau de reședință unde vor să beneficieze de subvenția de la Guvern a provocat, pe bună dreptate, indignare și confuzie. Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică, Ion Lungu, ne spune că va cere, săptămâna aceasta, lămuriri de la reprezentanții Executivului. Și asta pentru că furnizorii nu vor să-și asume riscul de a fi amendați dacă vor compensa pentru două locuințe ale aceleiași persoane. Chiar dacă furnizorii își vor implementa softuri specifice, care să detecteze numele proprietarilor, există posibilitatea ca aceștia să aibă contracte la două companii diferite. În al doilea rând, cei mai loviți de această măsură vor fi chiriașii, cu sau fără contracte de închiriere, pentru că proprietarii nu au cum să treacă pe numele chiriașilor contractul de furnizare a energiei. Astfel, chiriașii vor fi nevoiți să plătească 1,3 lei pentru orice cantitate de energie consumată, fapt care îi va împovăra și mai mult. Această problemă poate fi rezolvată foarte simplu prin mutarea contractului la Hidroelectrica, dat fiind că această companie practică prețuri sub cele plafonate de Guvern, fără limite de consum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
120.126 afisari

41 COMENTARII

  1. nu au cum ptr ca nu pot produce curent dupa program. ei produc daca au apa in lacuri si daca ploua ori nu. vor functiona ca si prosumatorii, vor produce, vor baga in sistem si ………gata! curentul nu-l pot stoca.

  2. Deci cei care consuma >=300kw sunt persoane înstărite? Dar dacă sunt 2 familii in aceeași casa, s- a gândit cineva ?

      • Daca tot ce ai in casa este pe curent, mai putin centrala folosita pentru apa calda și căldură, stand la casa esti înstărit pentru ca depășești 300kw?Noi suntem o familie cu 2 copii, oricât as încerca să reduc consumul nu pot. Avem cei mai jalnici conducători, nu luptă pentru poporul roman, face discriminare si vand tot ce pot la străini, vai de noi.

          • Și eu la fel, ap. 2 camere, 2 persoane(și nu suntem deloc înstăriți) am centrala pe curent(încă nu i-am dat drumul, de frica prețurilor, iar în casă începe să-și facă prezența gerul), am la bucătărie + baie robinete electrice pentru că așa s-a gândit administratorul că este foarte bine să taie țeava de apă caldă din subsol (fără să ne întrebe și etc…), dacă nu puneam anul trecut FORȚATĂ DE EL centrală, rămâneam „în aer”, a obligat un bloc întreg, destul de mare (7 scări) să aibă centrală, eu având un singur foc la gaz, nu am avut timpul necesar pentru a putea monta pe gaz centrala și uite așa stau și văd cum pereții încep să facă mucegai de la frig și umezeală! Plus că eu eram extrem de mulțumită de cei de la termoficare care dădeau căldură (dar nimeni nu are curajul de a se „pune cu adevărat” cu acest specimen de om, un administrator care fură și ne-a zis-o în față CĂ NOI NU AVEM DREPTURI.) chiar au fost renovate majoritatea cazanelor de la termoficare, pentru a fii bine și…degeaba! 🙁

        • felicitări pentru mesaj

          Acesta este adevărul. subvenția aceea de la stat este o mizerie creată de politicieni pentru a susține companiile străine care distribuiesc energia pe care o produc companiile românești. Să le fie rușine trădătorilor care se gândesc doar la ei. Iar pe noi, oamenii de rând care muncim și le facem și lor salariile, pe lângă, că nu le pasă de statutul nostru, ne mai și mint cu zâmbetul pe buze.
          Soluția și Singura Șansă nu este să plecăm în străinătate ! Ci este să ne deschidem ochii și să privim în sus, la Creatorul nostru și la Cel ce cu adevărat ESTE, să Îi urmăm exemplul Fiului întrupat, să iubim aproapele, să fim oameni cinstiți, muncitori, și să avem dragoste.

          Apoi să ieșim la VOT indiferent dacă avem sau nu pe cine alege!
          Căci dacă nu ieșim la vot, va fi tot așa în continuare. Iar atunci să nu ne mai plângem că ne merge tot așa. Toți care nu ieșim la vot suntem responsabili de aceasta!

          Apoi, de cale, se va ocupa Cel ce Este.

          Sărbători fericite tuturor!

          • Toate subvențiile de la energie sunt o spălare de bani mascată de guvern. Preturile sunt mărite artificial de furnizare și susținute de guvern și prin compensări tot din banii noștri de fapt.

          • Și dacă ieșim la vot și votez o persoană și iasă din joben cine vrea politicul cu securistul.Am văzut cum se întra în sala cu sacii cu voturi doamnă Clotilde și este liberă,nu? Atunci ce democrație avem ,pentru Multinaționalele și Hoții tunuri adevărate.Tineret plecați că aici va conduce Manole și alde șoferul SRI.

        • La fel și noi… Suntem o familie cu doi copiii (5 și 7 ani) și consumăm între 350 – 450 (primăvară – toamna), neavând apa calda de la rețeaua orașului, încălzirea se face pe rețeaua orașului dar și atunci o pornesc toamna târziu și o opresc primăvară devreme (in aceea perioada consumul este între 500- 650 kW, încălzirea o fac cu convectoare Smart, temperatură mentinandu-o la 23 de grade) … Indiferent cum am face sub 300 nu am cum sa economisesc…

      • Bombardier
        Team ghicit nu fi invidios, dacă ești bombardier sigur îmi răspunzi ca nu te poți abține @];=

    • Conducătorii noștri din parlament sunt prea handicapați ca să se gândească….in loc sa protejeze pe cei care consuma mult și oricum plătesc o factura mare, ei se așează invers pe olita….tipic românesc….

  3. Am un an și jumătate de când nu îmi mai emite facturi in două locuri de consum….pe cât de tragic,pe atât de ok…nu au nevoie de bani😜😜😜.

  4. La Hidroelectrica plata ptr. 2 locuri de consum sunt aceleași raportat la lei/kw.???

  5. Cum putem depune declarație la Hidroelectrica ptr 2 puncte de consum daca site este blocat ???

    • Descărca formularele de pe site-ul lor. Le completezi/semnezi, adaugi copia de buletin și le trimiți prin Poștă…

  6. Astia se joaca cu legi stupide si noi nu primim facturi din luna mai,iumie…mereu dau legi favorabile numai la unii cetateni fata de altii, 15 mii de exceptii, lume pusa pe drumuri cu hartii, etc. Un haos total. Parc suntem condusi de oi nu de oameni

  7. Un articol tendentios sa zicem asa…. Hidroelectrica inca nu are oferta pt 2023, de aceea nu este in comparator. ”Jurnalistii” lui peste prajit, interesati-va mai intai.

  8. Vom rămâne la Hidroelectrica indiferent de preț se duc banii in Romania nu in Austria

  9. Am intrat acum 11.53 pe ANRE, apare Hidroelectrica, este prima din lista cu cel mai mic pret

  10. Deștepți cretinii:
    Ex:
    Consum de 300kw/lună:
    255kw×0,8 lei= 204 lei
    45 KW ×1,3 lei= 58,5 lei
    Total factura 262,5 lei
    Consum 301kw /lună
    Total factura 301× 1,3 lei = 391,3 lei
    …..Diferența între săraci și bogați în opinia idioților care guvernează….
    1 KW consumat în plus de un,,bogat” îl va costa 128,8 lei

  11. Alta dezinformare “ Această problemă poate fi rezolvată foarte simplu prin mutarea contractului la Hidroelectrica, dat fiind că această companie practică prețuri sub cele plafonate de Guvern, fără limite de consum.” In lege nu exista nicio mentiune cu privire la tariful contractual daca acesta e mai mic fata de plafoanele stabilite, astfel ca toata piata este acum “reglementata”, nu conteaza la ce furnizor esti ! au reusit sa isi bata joc de toti ce s-au mutat la Hidroelectrica!!

  12. Sunt ( persoana fizică ) la hidroelectrica din august 2022 și nu am primit nici o factură , am transmis lunar kw-ii ,avem șansă anul asta la o factură?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger