AcasăSOCIALLegea porcului. Ce nu mai au voie să facă țăranii

Legea porcului. Ce nu mai au voie să facă țăranii

Supărare mare la sate, din cauza noii legi a porcului: ”Nu se poate! Să ne lase-n pace!” (sursa foto: agrointel.ro)

Se apropie Sărbătorile de iarnă, iar carnea de porc e adesea nelipsită din meniul tradițional de pe masa românului. Însă până să ajungă să se gândească la ce vor mânca de Crăciun, oamenii stau cu urechile ciulite să audă ce mai decid parlamentarii, când vine vorba de regulile de creștere a porcilor.

Noua lege a porcului, care a trecut deja de Senat și urmează să ajungă pe masa deputaților, în calitate de reprezentanți ai forului decizional pe acest proiect, provoacă supărare în rândul oamenilor de la sate.

Mai ales că sunt limitări la nivelul numărului de porci pe care sătenii au voie să îi crească într-o gospodărie, nemaivorbind de „meniul” cu care sunt hrănite aceste animale – în ideea că se vrea să nu mai fie permisă hrănirea porcilor cu acele „lături”, rezultate din resturile alimentare.

Parlamentarii ar dori ca țăranul să crească în gospodărie cel mult cinci porci. Pentru consum propriu. Oamenii de la țară sunt nemulțumiți de această idee.

„Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda”

„Sunt născut-crescut în comuna Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară… Am o scroafă, chiar acum fată. A fătat deja șapte purcei. Până acum. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem! Că dacă ne interzice reproducția, n-o să mai avem de unde să creștem nu cinci, unul! Pentru că n-o să avem de unde să cumpărăm”, a declarat Mihai Gherase, pentru Digi 24.

Supărarea gospodarului e mare. „Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda… Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică! Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!”, a completat bărbatul.

Potrivit noilor reguli, pentru a putea crește și vinde până la 15 porci pe an, un țăran trebuie să-și facă firmă, respectiv exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar, conform sursei citate. Dacă nu face acest pas, va putea crește cel mult cinci porci, dar nu va avea drept să-i și vândă.

Iată un document important:

21L435FS

Liderul PER: Legea Porcului a trecut deja prin Senat şi pune botniță românilor!

Încă de zilele trecute președintele Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop, a reacționat vehement pe această temă.

„Văd că an de an, prin decembrie, se rostogolesc regulile europene despre cum să- şi crească românii porcii în gospodărie. Anul acesta deja s-a trecut la fapte, Legea Porcului a trecut deja prin Senat şi pune botniță românilor! Este inadmisibil! Sper ca parlamentarii din Camera Deputatilor să împiedice adoptarea unei astfel de legi, împotriva românilor!”, a scris Pop, pe Facebook, în 4 decembrie.

Liderul PER a amintit de prevederea prin care se interzice hrănirea porcilor cu resturi alimentare. „Țăranii românii nu pot avea decât 5 porci pentru îngrăşare, consum propriu, dar nu mai pot deține scroafe. Se interzice hrănirea acestora cu resturi alimentare, actiune practicată de când lumea in zonele rurale din România! Nu există termen de comparație a gustului de carne al porcului de țară față de cel din import!

Cei care vor sa practice comercializarea sunt vizați de alte regului!”, a mai punctat Dănuț Pop.

Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor

Pe de altă parte, pe 29 noiembrie s-a aflat că premierul Ciucă și noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, au vizitat o fermă de creștere pui din localitatea Frâncești și o fabrică de nutrețuri combinate din localitatea Băbeni, județul Vâlcea.

“Am discutat despre principalele provocări și probleme pe care le întâmpină fermierii, precum și despre modalitățile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanț de producție a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producția de furaje pentru asigurarea unei alimentații sănătoase și controlate a păsărilor, reproducție, creșterea puilor, abatorizare, tranșare, ambalare și distribuție la nivel național și internațional.

Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislația, cât și mecanismele de finanțare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum și pentru a le deschide oportunitățile oferite de Piața Unică europeană.

Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de previziune și proiecte pe termen mediu și lung, coerență în procesul de planificare și o stabilire a priorităților. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă, citat într-un comunicat al Guvernului.

S-a mai anunțat că grupul cu capital românesc 100%, din care fac parte cele două unități de producție moderne și tehnologizate, a investit peste 100 de milioane de euro după intrarea României în Uniunea Europeană.

author avatar
Andrei Coman
824 afisari

4 COMENTARII

  1. De ani buni spun (celor care ma suporta), ca tara asta va „muri” de incompetenta (a conducatorilor certamente). Pe acestia si pe cei dinaintea lor, de orice poti sa-i absolvi, numai de prostie NU. I-as intreba, daca la chiolhanurile la care sant invitati si participa cu entuziasm, au avut curiozitatea sa-i intrebe pe cei care cresc si au sacrificat porcul, cu ce furaje l-au ingrasat. Sant convins ca n-au facut acest lucru, ca altfel ar fi aflat ca porcii in gospodariile taranesti nu s-au ingrasat cu laturi nici pe vremea cotelor (varstnicii stiu ce-s alea). Laturile(resturile de mancare0, erau foarte putine si se adauga apa calda si un pic de faina, dar, aceasta era doar un fel de „spalare pe dinti” .Ingrasarea se facea cu fiertura de bostani si faina de malai (mamaliga porcilor), se mai administrau ghinde salbatice, daca aveai posibilitatea si desigur terci de cartofi fierti. Azi insa, laturile sant inlocuite in totalitate cu apa „imbunatatita” cu ceva zer (cine are), iar mancarea de baza sant concentratele, productie proprie sau cumparate(rareori ca-s scumpe). Si atunci despre ce vorbim ??/ Intreb, iar, daca taranii nu vor mai putea ingrasa porci, de unde vor avea unele venituri sa-si achite impozitele ??? Ca acestia mai faceau un ban la sfarsit de an prin vanzarea animalelor in targ. Ori guvernantii s-au hotarat ca impozitele taranilor nostri le vor plati taranii spanioli, de unde luam si acum si vom lua carnea, ca acolo se duc banii nostri ??? Oameni buni, pe taranul roman, daca nu poti sa-l ajuti, macar lasa-l in pace ca stie EL foarte bine ce are de facut. Nu are nevoie de prostiile debitate de voi in fotoliile in care dormiti.

  2. Tu trebuie sa ajuti taranul nu sa-i pui botnita. Am mancat carne de porc cu gust imposibil parca era crescut cu pisat adus din padurile de mistreti de porci facoceri din Africa probabil… Apoi ii dai banul si il aduci la oras de sarbatori. Romanii sunt cei mai mari consumatori de carne de porc din lume si tu il lași la 5.

  3. mUE ne-a pus piciorul pe grumaz,am fost fortati ] cu ajutorul tradatorilor de tara ] sa inchidem 90 % din fabrici,combinate de cresterea animalelor,agricultura trebui sa cultive numai ce vor stapanii,craciunul NU,pastele NU , cat de curand o sa dea o lege in care sa specifice ca nu ai voie sa faci sex cu nevasta doar o data pe luna ,asa e cand esti colonie !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger