AcasăSOCIALSuma cu care va fi majorată "leafa" unui pensionar care încasează acum...

Suma cu care va fi majorată „leafa” unui pensionar care încasează acum aproximativ 2.500 lei. Recalcularea, mană cerească!

Pensia medie, în acest moment, în România, este de 2.500 de lei. Autoritățile au anunțat, pentru recalculare, o creștere medie cu 40%.

E vorba de o creștere medie de 1.000 de lei. Din totalul pensionarilor, 632.361 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

Peste 3,5 milioane de pensii vor crește

Peste 3.500.000 de pensii vor crește la recalculare, iar 1.500.000 rămân la valorea de azi, conform noii legi a pensiilor, care se va aplica de la 1 septembrie 2024, conform rtv.

Pensiile pot crește de la câțiva lei până la 2.000 de lei în perioada următoare. În momentul de față, angajații de la Casele de Pensii recalculează toate veniturile pensionarilor din România pentru ca pe data de 1 septembrie să primească venituri mai mari.

Partea bună pentru românii care au cotizat mulţi ani e că pentru fiecare an în plus muncit peste 25 de ani se oferă puncte bonus. Un punct bonus (sau de stabilitate) este echivalentul sumei de 81 de lei.

Favorizaţi şi cei care vor să se „retragă” anticipat

Ministrul Muncii vine cu veşti bune pentru românii care doresc să se pensioneze anticipat. Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează.

Astfel, românii care optează pentru pensionarea anticipată vor beneficia de condiții îmbunătățite, odată cu reducerea penalităților de la 30% la 24%.

„Noi, in noua lege, primul lucru pe care l-am facut este acela de a veni cu o formula care sa ne duca in zona ca pentru munca si contributivitate egale sa ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai iesit.

Beneficiezi de pensie din 1966 pana astazi, pentru ca am avut stagii de cotizare diferite, atat stagii minime cat si stagii complete, am avut indici de corectie, am avut o legislatie diferita in ceea ce priveste pensiile.

Si atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate in sistemul public de pensii”, a afirmat Oprescu la Antena 3.

author avatar
Andrei Ștefan