Cauta

Sub protecția liberalilor, fermierii români sunt jecmăniți de supermarketuri

Ministrul Oros plânge de mila fermierilor, dar refuză să-i ajute

Directiva UE privind  practicile comerciale neloiale, apărută în aprilie 2019, care i-ar fi salvat pe fermierii români de abuzurile marilor lanțuri de magazine, nu a fost nici acum implementată. Ministrul Oros se lăuda că a depus un proiect de lege în acest sens, însă fermierii susțin că Guvernul ar fi trebuit să emită de mult timp o ordonanță de urgență.

Negocierile de pe poziții de forță a marilor magazine cu producătorii români i-au adus pe fermieri aproape în sapă de lemn. După cum se știe, cel mai mare profit îl au comercianții, și nu producătorii, care sunt obligați să vândă, de multe ori, chiar și în pierdere, prețul fiind dictat de supermarketuri și hypermarketuri. În aprilie 2019 a apărut însă o Directivă a UE privind  practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, care ar fi trebuit transpusă în legislația statelor din Uniunea Europeană. Dar în România nimeni nu s-a grăbit să implementeze poate singura legislație în favoarea românilor. Recent, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se lăuda că a introdus un proiect de lege prin care să implementeze Directiva practicilor comerciale neloiale. ”Vrem să punem pe picior de egalitate, de fapt asta vrea directiva, producătorul şi procesatorul mic cu comerciantul dominant. În România, producătorul şi procesatorul mic de regulă este român, iar comerciantul mare, de regulă, nu este român. Prin această directivă vom reuşi să eliminăm acele taxe ascunse care îi deranjează foarte mult pe producătorii români, care fac eforturi mari să ajungă pe rafturile retailerilor. În plus, vom reuşi să reducem termenele de plată la nişte termene foarte rezonabile”, declara ministrul Oros.

Fermierii ies la atac

Indignat peste măsură, președintele Asociației Fermierilor din România, Adrian Rădulescu, a replicat că declarația ministrului este o dezinformare, având în vedere că Guvernul ar fi trebuit să emită o ordonanță de urgență, care, ulterior, să fie aprobată de Parlament. ”Ar fi trebuit transpusă Directiva imediat cum a apărut, dar ei așteaptă termenul limită, de anul viitor. Ar trebui să se practice un sistem de taxare cu preț de la producător și adaosul comerciantului, dar supermarketurile îi obligă pe producători să le facă un discount de 20%, după care îi bagă taxe ascunse de publicitate, de raft, pe care le facturează separat. Dacă încerci să protestezi te scoate de la raft și nu mai semnează contractul cu tine. Așteptăm să vedem cum vor implementa Directiva. În celelalte țări lucrurile au fost făcute cu cap de la început, iar publicitatea se face din banii comerciantului, care își reduce, astfel, profitul. Toate escrocheriile astea sunt invenții românești, făcute de români, care i-au învățat pe străini cum să ne fure”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România.

Ce spune Directiva Europeană?

În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de  negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și  alimentare, se arată în Directiva UE 633/2019. ”Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare. De exemplu, este posibil ca astfel de practici să se abată în mod considerabil de la buna conduită comercială, să fie contrare bunei-credințe și corectitudinii și să fie impuse în mod  unilateral de un partener comercial unui alt partener comercial; sau să  impună un transfer nejustificat și disproporționat al riscului economic de la un partener comercial la altul; sau să impună o inegalitate semnificativă în ceea ce privește drepturile și obligațiile în defavoarea unui partener comercial. Unele practici ar putea fi vădit neloiale chiar și atunci când ambele părți sunt de acord cu ele. Ar trebui introdus un standard minim al Uniunii de protecție împotriva practicilor comerciale neloiale pentru a reduce apariția unor astfel de practici care  pot avea un impact negativ asupra nivelului de trai al comunității agricole”, se mai precizează în Directiva UE.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version