În ultimii doi ani, mai ales în contextul COVID și al problemelor și incertitudinilor aduse de noul coronavirus, s-a atins – nu o dată – și chestiunea „suferințelor” sistemului medical.
Cum stă România când vine vorba de numărul medicilor de la sate, raportat la cel de la nivel urban? Un studiu – ale cărui rezultate au fost comunicate marți, 19 iulie – e cât se poate de grăitor.
Unde sunt cele mai mari decalaje
În România există un medic la 171 de locuitori în mediul urban, în timp ce în mediul rural raportul este de un medic la 1.594 de locuitori, indică studiul „România cu un singur chip – partea a doua”, potrivit Agerpres. E vorba despre un studiu ce a fost lansat marţi, la sediul Guvernului – Palatul Victoria, de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
„În prezent, 53,6% din populaţia României se află concentrată în mediul urban, în vreme ce 46,4% se află în mediul rural. La nivel naţional, avem un medic la 171 de locuitori în urban şi un medic la 1.594 de locuitori în rural. Decalajele urban – rural cele mai mari sunt înregistrate în judeţele Covasna, Vaslui şi Galaţi, în timp ce ratele din rural cele mai scăzute le înregistrăm în Vaslui, Covasna şi Ialomiţa”, a precizat Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului, conform sursei citate.
Care e situația pe latura medicină stomatologică. Două județe ies în evidență
Și tot cu această ocazie s-au aflat detalii și despre statistica în ceea ce privește medicina stomatologică. Cu exemplu dintr-un județ din țară în care există un singur medic stomatolog la peste 21.000 de oameni. Așadar, o situație puțin spus tristă.
„La medici stomatologi cele mai mari decalaje urban – rural sunt identice cu judeţele cu ratele cele mai scăzute. La nivel urban avem un medic stomatolog la 631 de persoane. În judeţul Olt avem în mediul rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane, în judeţul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane”, a declarat Ghiocel.
Si totusi noi trebuie sa cotizam cass chiar si din renta.
Parca conteaza „situatia” asta…Conteaza ca au „comandat”,Catu si Arafat,220 milioane doze de „vaccin”.Ce se putea face in sistemul sanitar cu banii facuti cadou catre Big Pharma? Ehheeei,multe si necesare.Dar,nu,nu este voie asadar, nici nevoie.UE si SUA sa traiasca!
Cea mai mare eroare e cea de obligativitatea eliberarii biletelor de trimitere de catre medicul de familie pt un pacient ce doreste sa mearga la un specialist
medicul pierde ore intregi intr-o zi doar cu asa ceva si bolnavii la fel cu cozile din sala de asteptare
De ce sa stau la coada pt o trimitere ca sa pot merge la un ORL-ist sau oftalmolog de exemplu , domenii unde medicul de familie nu poate face nimic personal
De ce nu e deajuns sa merg direct la specialist doar cu cardul de sanatate eliminand cozile si birocratia si timpul medicului de familie care in acest timp poate consulta un alt pacient?