AcasăSOCIALStudiu șocant. Zeci de români uciși și mutilați de urși. Ministerul Mediului...

Studiu șocant. Zeci de români uciși și mutilați de urși. Ministerul Mediului cere UE cotă maximă de anihilare

Începe, timid, reducerea populației de urși din România

Din cauza politicii UE de protecție excesivă a animalelor sălbatice, România a ajuns să dețină cea mai mare populație de urși din Uniune și printre cele mai mari din lume. Pagubele uriașe provocate în agricultură și în gospodăriile oamenilor, dar, mai ales, uciderea și mutilarea a zeci de români, au determinat Ministerul Mediului să întocmească un studiu pentru UE și să ceară un număr maxim de anihilare a urșilor în țara noastră.

În România se află 40% din populația de urși de la nivelul întregii Europe, ajungându-se la o supraaglomerare și, implicit, la pagube și atacuri ale acestor animale sălbatice asupra oamenilor. Drumețiile prin zonele montane, dar și în depresiuni, constituie adevărate pericole la adresa turiștilor, iar locuitorii din zonele rurale au ajuns să se teamă în propriile case de atacurile urșilor.

Ipocrizia UE, care ne interzice să ținem sub control creșterea numărului de urși, a fost sintetizată chiar de Ministerul Mediului: ”doresc foarte mult conservarea, dar nu în grădina casei lor”. Și asta pentru că țările Uniunii Europene au respins din start orice încercare de relocare a urșilor din România în statele lor, pe motivul absolut întemeiat că nu voiau să le sperie turiștii, să le atace populația și să producă pagube în agricultură, în zootehnie și în gospodăriile cetățenilor. ”Țările europene au refuzat preluarea unor exemplare chiar în condițiile în care aveau habitate favorabile pentru existența urșilor, iar populațiile lor sunt într-o stare critică sau au dispărut”, se arată în studiul efectuat de Ministerul Mediului. Potrivit acestuia, pentru populația de urs din România nu există o alternativă satisfăcătoare la derogare. Relocările efectuate s-au dovedit ineficiente, urșii maturi relocați revenind la locul de origine sau creând conflicte în zonele de relocare și sfârșind prin a fi eliminați.

”Densitatea foarte mare a urșilor în România provoacă numeroase pierderi în rândul puilor, prin uciderea acestora de către masculi, reacția femelelor cu pui, pentru a-i  proteja, fiind părăsirea habitatului natural și refugierea în culturi agricole, în trupuri mici de vegetație forestieră, în apropierea localităților, unde crește riscul de conflict cu populația locală. Grădinile zoologice au o densitate mare de urși și nu mai primesc alte exemplare, iar mutilarea (castrarea) și reținerea lor într-un spațiu restrâns cu un număr mare de exemplare  provoacă un stres nemeritat”, se mai precizează în studiu.

De la sub 1.000 de exemplare, la peste 8.000

Înainte de anul 1940 populația de urs în România era estimată la mai puțin de 1.000 de indivizi. Măsurile de protecție deosebită, inițiate în scopul salvării ursului brun, au asigurat refacerea populațiilor, astfel încât, în anul 1988, populația de urși din România era estimată la aproximativ 7.880 indivizi, susține Ministerul Mediului.

În prezent, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Populația de urs din România este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația europeană. Pentru reducerea pagubelor provocate de exemplare din specia urs, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în perioada 2016-2022, a emis mai multe ordine de derogare prin care au fost recoltate un număr de 444 exemplare. Tot în această perioadă au fost înregistrate un număr de 428 capturi accidentale (accidente de circulație). ”În ultimii doi ani a crescut incidența pagubelor la nivel național, acest fapt fiind reliefat de înregistrarea a unui număr de 4.311 dosare de pagube cu o valoare de despăgubire aprobată de 12.948.595 lei. Totodată, au fost înregistrate în intervalul 2016-2021 un număr de 154 atacuri ale unor exemplare de urs asupra populației umane, soldate cu un număr de 158 de răniri  și un număr de 14 decese.

Nu se rezolvă nimic

Ministerul Mediului va raporta la Bruxelles un număr maxim permis de recoltări la urși, de 426 exemplare, care, însă, nu va rezolva problemele atacurilor și pagubelor provocate. Decizia greșită din 2016 în privința managementului ursului în România a dus la zeci de persoane omorâte sau mutilate de urși, la o creștere exponențială a cheltuielilor statului cu despăgubirile și la alterarea comportamentului natural al urșilor. ”În folosul sănătății și siguranței publice și chiar pentru a proteja fauna, nu există altă alternativă viabilă în afara emiterii derogărilor în cadrul cotei de prevenție și intervenție”, mai arată Ministerul Mediului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.