AcasăSOCIALStudii explozive. Reactoarele modulare produc de 9 ori mai multe deșeuri radioactive

Studii explozive. Reactoarele modulare produc de 9 ori mai multe deșeuri radioactive

Probleme majore cu deșeurile radioactive

Potrivit cercetărilor făcute de Stanford și Universitatea British Columbia, reactoarele modulare mici vor genera de fapt mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale, se arată într-un articol publicat în Stanford News. Printre cele trei reactoare modulare analizate în studiu se numără și cel de la NuScale, care urmează a fi amplasat, pentru prima oară, în România. 

Deșeurile radioactive rezultate de la reactoarele modulare mici nu sunt nici pe departe atât de insignifiante cum încerca directorul general al Nuclearelectrica să-i convingă pe locuitorii din Doicești. În fapt, conform celui mai recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, acestea vor genera de cel puțin 9 ori mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale.

„Rezultatele noastre arată că majoritatea proiectelor de reactoare modulare mici vor crește efectiv volumul deșeurilor nucleare care necesită gestionare și eliminare, cu factori de 2 până la 30 pentru reactoarele din studiul nostru de caz”, a spus autorul principal al studiului, Lindsay Krall, fost bursier postdoctoral la Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională al Universității Stanford și cercetător la Compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor.

„Aceste constatări sunt în contrast puternic cu beneficiile de reducere a costurilor și a deșeurilor pe care susținătorii le-au revendicat pentru tehnologiile nucleare avansate”, a spus Lindsay Krall. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat fluxurile de deșeuri nucleare de la trei tipuri de reactoare modulare mici dezvoltate de Toshiba, NuScale și Terrestrial Energy, iar rezultatele au fost șocante.

Mai mic și mai periculos

Oamenii de știință au explicat că energia se produce într-un reactor nuclear atunci când un neutron împarte un atom de uraniu în miezul reactorului, generând neutroni suplimentari care continuă să împartă alți atomi de uraniu, creând o reacție în lanț. Dar unii neutroni scapă din miez și lovesc materialele structurale din jur, cum ar fi oțelul și betonul, iar aceste materiale devin radioactive atunci când sunt activate de neutronii pierduți din miez. Studiul a concluzionat că, din cauza dimensiunilor lor mai reduse, reactoarele modulare mici vor experimenta mai multe scurgeri de neutroni decât reactoarele convenționale, iar această scurgere crescută va afecta cantitatea și compoziția fluxurilor lor de deșeuri.

„Cu cât se scurg mai mulți neutroni, cu atât este mai mare cantitatea de radioactivitate creată de procesul de activare a neutronilor. Am descoperit că reactoarele modulare mici vor genera de cel puțin nouă ori mai mult oțel activat cu neutroni decât centralele electrice convenționale. Aceste materiale radioactive trebuie gestionate cu atenție înainte de eliminare, ceea ce va fi costisitor”, a afirmat unul din autorii studiului, Rod Ewing, profesor la Departamentul de Științe Geologice din Stanford Şcoala de Ştiinţe ale Pământului, Energiei şi Mediului.

Probleme imposibil de rezolvat

Allison Macfarlane, profesor și director al Școlii de Politici Publice și Afaceri Globale de la Universitatea Columbia, din Marea Britanie, co-autor al studiului, a atras atenția că unele modele de reactoare modulare mici necesită combustibili și agenți de răcire exotici din punct de vedere chimic, care pot produce deșeuri greu de gestionat pentru eliminare, din cauza tratamentelor chimice costisitoare, necesare înainte de eliminare. Mai mult, autorii studiului au avertizat că există o problemă cu radiația pe termen lung de la combustibilul nuclear uzat. Estimarea a fost că, după 10.000 de ani, radiotoxicitatea plutoniului din combustibilii uzați evacuați din cele trei module de studiu va fi cu cel puțin 50% mai mare decât plutoniul din combustibilul uzat convențional.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.575 afisari

33 COMENTARII

  1. Claudia , de ce nu dai si dreptul la replica al celor de la NuScale ? NUCLEAR NEWSWIRE , THU , JUN 2 , 2022 , 4:30 PM – NUSCALE RESPOND TO SMR CRITIQUE – AMERICAN NUCLEAR SOCIETY – JOSE N. REYES , PH.D. , CHIEF TEHNOLOGY OFFICER AND COFONDER , NUSCALE POWER .

  2. MACIUCA A PLUSAT LA CACIALMAUA AMERICANA 15 MILIOANE ,DOAR NU DA DIN BUZUNARUL LUI !,
    IDIOTUL DE LA ENERGIE ,TEMBELUL POPESCU S-A BAGAT IN SEAMA SI A TRANCANIT CAND TREBUIA SA TACA .
    JOHANIS ,TREZESTETE PANA NU BAGI ROMANIA IN RAHAT PENTRU GENERATII , LASA IDIOTUL DIN BRATE .

  3. Nu e nimic nou.
    Era de așteptat acest scenariu, de ce credeți ca americanii nu au obținut aprobări pentru testarea în state a echipamentului.
    Tehnologia CANDU , este de 100 de ori mai sigura.
    Popescu o da înainte cu nesimțire.
    Un mare tradator.
    Amplasarea centralei nucleare intr-o zona foarte aglomerata, este cea mai mare tâmpenie.

  4. de asta nu le folosesc si ni le dau noua . au mai incercat o data sa ne otraveasca cu fracturarea la vaslui

  5. Dacă rezulta de 9 ori mai mult deșeu radioactiv, reactoarele astea consuma și de 9 ori mai mult combustibil nuclear?

  6. Richard Martin : ” TORIUL este considerat cea mai abundenta , mai usor disponibila , cea mai curata si mai sigura sursa de energie de pe pamant ” . Reactoarele cu florura lichida de toriu sunt proiectate pentru a fi rezistente la topire . Exploatarea toriului este mai sigura si mai eficienta decat extragerea uraniului . Cel mai mic reactor nuclear comercial din lume este EGP-6 , de fabricatie ruseasca , o versiune redusa a designului RBMK .

    • Da, intr-adevar cred ca ar fi foarte bine sa folosim reactoare tip RBMK, am auzit ca sunt extrem de sigure si nu au probleme mari de proiectare. In ceea ce priveste acest articol, este un pamflet de rahat, cu surse care probabil nici nu exista.

  7. O fi adevărat ca polonezii instalează 7 asemenea instalații? Ei or fi mai prosti decât noi?

  8. Cand aud de modularele astea radioactive ca sunt experiment si desigur vor fi niste bombe cu ceas mai e si asta de la educatie care si el vrea noua forma pe module te intrebi daca mai suntem altceva decat cobaii unora pt ca romanii si au abandonat viata in mana unor incompetenti!

  9. Ziar slab, articol slab fara niciun link, nicio trimitere către studiile menționate, pentru a verifica afirmațiile dumnevoastră. Și cititorii de obicei nu se deranjează să verifice informațiile din presă.
    Sunteți consecvenți in schimb pentru că aveți aceeași poziție antioccidentala pe care Rusia o exprimă și în somn.
    Când studenții din întreaga lume se vor înghesui sa studieze în Rusia, când vom vedea că Rusia produce autovehicule, avioane și orice alt produs mai bine decât vestul, când Rusia va fi lider in inovare și tehnologie și Amur Valley va umili Silicon Valley, când bursa de la Moscova va fi mai puternică decât cele de la Londra și NY și când vom putea pronunța cuvântul război fara sa facem 15 ani de pușcărie, atunci voi depune actele pentru emigrare la ambasada Rusiei. In rest, fiecare cum face dorește. Cel mai bine e unde îți este bine.

    • Când o să mănânci și tu o roșie gustoasă, o napolitană care să nu fie iască, o bragă de bragă, atunci îți voi da dreptate. În rest, tinerii se înghesuie să facă facultatea în România (probabil și la Moscova) pentru că ne le dă mâna să se împrumute la bănci. Preferă gratuit, și apoi să lucreze afară că are unde dacă a învățat.
      Cât despre bursă… asta înseamna afaceri, profit, înseamnă să calci pe ceilalți în picioare pentru bani.

    • Cocos, sistemul Candu fusese testat la greu de canadezi si d-aia merge si la noi. Noutati-le sa si le bage-n cur trepanatii ca tine, dar nu aici, ci acasa la producator. Experiente fa cu coana ma-ta, nu cu copiii mei!

      • Inteligenta e ereditară. Sper ca toți copiii tăi să nu moștenească gena abisului minții tale.

  10. Bașinosii sensibili la gustul de odinioara🤣🤣🤣 dar au auto de 3litri si arunca pet.ul pe fereastra…

  11. Oare de ce nimeni din Europa nu a vrut ????? Doar noi deștepții de români vrem orice oricât de prost ar fi așa că și tot ce e modificat genetic, împrumuturi de 10 ori mai mare decât alte țări!!!!! Îi doare în dos pe politiceni de cetățenii țării!!!!!! ROMÂNIA țara fără VIITOR!!!!!!💩💩💩💩

  12. Bibi, am mâncat roșii gustoase și în România și în Occident. Măcar acum le ai și iarna și vara. Înainte, iarna se mâncau doar murături si salata de morcovi cu oțet. Și vara roșiile erau tot de la bunicul din gradina pe vremuri. Nu ne tine nimeni sa le cultivăm. Terenurile stau parloaga. Din păcate sau poate chiar din fericire, universitățile din Romania aleargă după studenți și îi primesc pe toți netoții, printre care și vreo 14 k de străini. In 2020 erau peste 50 k de studenți români în Occident. Asta că sa înțelegi cum „se înghesuie” străinii sa învețe în România. Pe vremea lui Ceaușescu se înghesuiau Statele arabe să-și trimită studenții în România, pentru că era ieftin și cei mai mulți niște boccii.
    Nu am cunoscut până acum pe nimeni care să studieze sau sa vrea sa studieze în Rusia deși sunt sigur că sunt câțiva. In schimb am avut colegi ruși, la studii în Occident. Și nu putini. Apoi bursa… Desi este un sistem imperfect, este cel mai bun pe care îl avem deocamdată. Da, afacerile, profitul, competitivitatea sunt elementele care stimulează inovarea și implicit ne îmbunătățesc traiul. Europa de Est și Uniunea Sovietică n-au cunoscut cuptorul cu microunde până în 1992. Americanii îl aveau cu 40 ani înainte. Rusia a fost tot timpul cu multi pași înapoia occidentului. Și puținele lucruri pe care le făceau erau copiate prin reverse engineering si prin spionaj militar și industrial furate din Vest. Și le făceau si de proastă calitate. URSS a rămas perdant, fiind cu cel puțin 40 ani in spatele Vestului. Și nu vestul a fost de vina. URSS s-a destrămat fiind înarmată până în dinți. Și nu sunt nici eu de acord cu toate lucrurile din Vest, însă întotdeauna voi alege o viață mai bună pentru mine și pentru familia mea. Daca Rusia ar fi fost un stat foarte dezvoltat din toate punctele de vedere, cu siguranță as fi emigrat acolo. Până una-alta, Rusia ne-a invadat de 13 ori până acum și au lăsat în urmă cenușă, drame și morți. In 1932 in Ukraina au murit de foame 2 milioane de ucraineni dupa ce Rusia sovietică le-a luat toate cerealele.
    Rusia nu numai că a rămas mult în urma, dar nu a fost capabilă să vina niciodată cu vreun sistem bun. Singurul sistem a fost japca asupra tuturor țărilor din jur, tortura, umilirea și omorârea oricăruia avea o alta părere decât cea impusa de Moscova. Și rețineți că tezaurul românesc e încă tot la Moscova. Iar aici nu este vorba despre valoarea aurului furat ci de distrugerea valorilor culturale și identitare ale Românilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger