AcasăSOCIALStudenţii vor să stea la facultate cât un angajat la locul de...

Studenţii vor să stea la facultate cât un angajat la locul de muncă. Abandonul universitar, la cote înalte

facultatea de drept

Studenţii s-au plâns că stau foarte mult timp la facultate. Unii ajung să frecventeze cursuri şi de 12 ore pe zi. De asemenea, stundenţii se confruntă şi cu o creștere a taxelor de licență.

O propunere USR vizează limitarea zilnică a timpului petrecut de studenți la facultate la maximum opt ore, pentru a le oferi posibilitatea de a se implica în activități suplimentare sau de a lucra în paralel cu studiile.

Vor să le dea timp şi pentru job

De ce se doreşte limitarea timpului pe care studenţii îl petrec la facultate? Pentru ca mulţi dintre ei să poată merge şi la un loc de muncă, având în vedete că universităţile au majorat taxele.

Consider necesar ca studenții să nu poată fi obligați să petreacă mai mult de opt ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activități suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat Silvia Dinică, membră a comisiei de învățământ din Senat.

Mulţi studenţi renunţă la facultate

Un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022 arată că abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%. Din totalul de 120.309 studenți înscriși la studii de licență în anul 2015 la programe de studii de trei și patru ani, doar 57.705 au reușit să obțină o diplomă de licență până în anul 2021.

„Când alăturăm creșterilor de taxe și programul încărcat, punem studenții în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea și, deci, în imposibilitatea de a-și plăti studiile.

Consecința o știm cu toții: abandonul universitar”, a mai adăugat senatoarea USR.

author avatar
Andrei Ștefan