AcasăSOCIALStudenţii vor să stea la facultate cât un angajat la locul de...

Studenţii vor să stea la facultate cât un angajat la locul de muncă. Abandonul universitar, la cote înalte

facultatea de drept

Studenţii s-au plâns că stau foarte mult timp la facultate. Unii ajung să frecventeze cursuri şi de 12 ore pe zi. De asemenea, stundenţii se confruntă şi cu o creștere a taxelor de licență.

O propunere USR vizează limitarea zilnică a timpului petrecut de studenți la facultate la maximum opt ore, pentru a le oferi posibilitatea de a se implica în activități suplimentare sau de a lucra în paralel cu studiile.

Vor să le dea timp şi pentru job

De ce se doreşte limitarea timpului pe care studenţii îl petrec la facultate? Pentru ca mulţi dintre ei să poată merge şi la un loc de muncă, având în vedete că universităţile au majorat taxele.

Consider necesar ca studenții să nu poată fi obligați să petreacă mai mult de opt ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activități suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat Silvia Dinică, membră a comisiei de învățământ din Senat.

Mulţi studenţi renunţă la facultate

Un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022 arată că abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%. Din totalul de 120.309 studenți înscriși la studii de licență în anul 2015 la programe de studii de trei și patru ani, doar 57.705 au reușit să obțină o diplomă de licență până în anul 2021.

„Când alăturăm creșterilor de taxe și programul încărcat, punem studenții în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea și, deci, în imposibilitatea de a-și plăti studiile.

Consecința o știm cu toții: abandonul universitar”, a mai adăugat senatoarea USR.

author avatar
Andrei Ștefan
2.484 afisari

13 COMENTARII

  1. DACA AU AJUNS STUDENTI DOAR CU PLATA TAXEI DE INTRARE SI CU BULETINUL IN MANA ,AU SI PRETENTII !!, DACA ADMITEREA IN FACULTATI ERA PE BAZA DE EXAMENE SI DACA
    PENTRU UN LOC CANDIDAU 5-6 ,ATUNCI NU MAI SPUNEAU CA AU MULT DE INVATAT !,ERAU DEJA OBISNUITI CU INVATATUL IAR EFORTUL DE INVATARE NU -L RESIMTEAU ATAT DE MULT.
    PROSTITUAREA INVATAMANTULUI : 1) acele afaceri dubioase zise universitati neacreditate zeci de ani !,fara examene de admitere,fara prezente la cursuri ,cu examene amanate sinedie au umplut tara de analfabeti cu patalamale,patalamale cumparate la taraba !!.
    LACOMIA ,CORUPTIA ,NEPOTISMUL ,CREAREA DE FAMILII IN STRUCTURILE UNIVERSITATILOR CE ALTE CRITERII DECAT COMPETENTA AU DUS LA DISTRUGEREA INVATAMANTULUI ROMANESC. N-O SPUN EU O SPUN STRAINII ,NU MAI INTRAM IN NICI O STATISTICA IN MIA DE UNIVERSITATI NICI DE STAT ,IAR CELE PRIVATE PRACTIC NU-S LUATE IN SEAMA .
    ABANDONUL ESTE CAUZAT DE LIPSA EXAMENULUI DE ADMITERE ,ACOLO ESTE TRIEREA DUPA COMPETENTA ,DUPA CAPACITATEA DE INVATARE.
    CEI MAI MULTI PROFESORI AZI NU-I LASA REPETENTI CA SA NU-SI PIARDA SCAUNUL !!,CE HAL DE CADRU DIDACTIC ESTI TU CAND TE CONDUCI DUPA INTERESUL TAU ?.
    TINERETUL REPREZINTA VIITORUL TARII,VIITORUL FAMILIEI ,TINERETUL REPREZINTA CEA MAI SCUMPA MATERIE PRIMA DIN CARE N-AI VOIE SA PRODUCI REBUTURI ,RATATI ,OAMENI FARA VIITOR !!.
    DOMNILOR PROFESORI VINOVATII SUNTETI VOI CEI CARE V-ATI ABANDONAT MENIREA ,MESERIA DE FORMATORI AI TINERETULUI ,DOAR VOI STIATI CE TREBUIE FACUT CA ACESTI TINERI SA NU REFUZE INVATATURA.

    • Nu poti sa asimilezi informatii mai mult de 8 ore pe zi.Fara pauza, fara mancare, fara bani.
      Chiar si fara taxe de invatamant.

  2. Tara asta nu va merge bine pana cand nu se va institui iar, controlul, verificarea, raspunderea . Azi in Romania nimeni nu verifica nimic, nimeni nu raspunde de ceea ce face. Sunt profesori care cu o mare nesimtire anunta studentii cu jumatate de ora inainte ca nu mai tine cursul, astia si la scoala si la mastere, incepe scoala si ei nu stiu , orarul, programa, cursurile, nimic. Parca suntem o tara de descreierati.

  3. Mulți au probleme pt că nu au învățat în liceu. Taxele vin ca o piatră de moară peste. Plus că nu au o motivație mulți din ei, încearcă doar să urmeze un trend care amână câțiva ani întâlnirea cu câmpia cu flori a muncii. Care și ea a cam chelit! Așa că mulți o șterg afară în speranța câștigului. Cei care-s pregătiți, trag cu dinții și vor fi mândrii participanți al fenomenului brain-drain chiar din facultate sau după…

  4. Intrarea Intr o facultate trebui Intr adevar sa fie în baza examenelor de intrare, exclus cu buletinul, dar și învățământul superior universitar trebuie restructurat , multa teorie, putina practica

  5. Intrarea Intr o facultate trebui Intr adevar sa fie în baza examenelor de intrare, exclus cu buletinul, dar și învățământul superior universitar trebuie restructurat , multa teorie, putina practica

  6. Asta e invatamant universitar? Ce poti studia in 3 ani? Daca le mareste numarul de ore/zi, deja striga ca sunt obositi. Ma intreb care sunt cei mai vocali „studenti”? Aia de la IEFS?, SNSPA, „Acacemiile de stiinte ale securitatii ori de aparare nationala”, aia de la facultatile de propaganda (pardon „comunicare”). Avem scoli postliceale in loc de universitati care au fost alimentate cu niste cursanti care nu au fost deprinsi cu studiul in liceu. Elevii nu mai sut pregatiti pentru a fi competitivi. Li se da la tori diploma de participare, in loc de premiu, iar cei cu note de corigenta au brursa de merit. Cum vrei sa ai studenti de elita cu asa „materie prima”? Le este capul doar la distractii si la tiktoceala, in loc de toceala clasica, specifica invatamantului „superior”. Romania educata, a devenit mai asiststa ca niciodata.

    • Eu nu inteleg de ce va plângeti ca studentii nu lucreaza dupa 12 ore de cursuri. Ca asta era statistica, suntem pe ultimul loc in Europa la varsta la care incepem sa lucram. Mi se pare mie sau suna a disonanta cognitiva?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger