AcasăSOCIALStrategia hidrogenului, un risc uriaș. Vom avea adevărate bombe nucleare

Strategia hidrogenului, un risc uriaș. Vom avea adevărate bombe nucleare

Virgil Popescu introduce în țară tehnologii experimentale extrem de periculoase

Specialiștii din sectorul energetic atrag atenția că investițiile din PNRR în domeniul utilizării hidrogenului în amestec cu gazele naturale sunt extrem de riscante din toate punctele de vedere. Și asta deoarece hidrogenul în contact cu aerul provoacă explozii catastrofale, iatr instalațiile pot deveni adevărate bombe nucleare. Mai mult, un raport al Guvernului din 2020 arăta că tehnologia nu are niciun viitor. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat alocarea a 516 milioane de euro din PNRR doar pentru dezvoltarea infrastructurii pentru mixul de gaze cu hidrogen, în condițiile în care tehnologiile sunt în faze experimentale și nu sunt aplicate nicăieri în Europa sau în lume.

”Tehnologia utilizării hidrogenului în energie nu a fost suficient testată și exploatată, este în faza de pionerat. Să tragi conductă de hidrogen prin țară și să ai totul sub control în orice moment este foarte greu de realizat. Hidrogenul în contact cu aerul se aprinde și dacă acest contact are loc într-un spațiu închis se produce explozia. Este foarte greu de controlat, este prea volatil și se aprinde foarte ușor. Instalațiile sunt făcute din anumite aliaje, iar aprobările sunt foarte greu de obținut. Dacă se aprinde în hală sau în lagărele turbinei este efectiv bombă nucleară. Instalația este foarte greu de gestionat, cei care umblă cu hidrogenul sunt niște specialiști, pentru că este foarte periculos de manipulat. Ei vin și spun că vor produce hidrogen într-un recipient, îl duc prin conducte într-un cazan, ca să-l ardă și să producă energie electrică. Dar pe traseul ăsta de la rezervorul de hidrogen până în focar, unde îl aprinzi, trebuie să meargă totul foarte bine”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Acesta ne spune că totul este în fază experimentală și că, dacă tehnologia nu ar fi periculoasă, ar fi fost foarte ușor să faci electroliza apei, să dai drumul oxigenului în natură și să folosești hidrogenul pe post de combustibil, în loc de motorină și benzină”, ne-a precizat Cristian Iștoc.

Tehnologia nu are viitor

Într-un raport din 2020 al Departamentului pentru Dezvoltare durabilă al Guvernului, privind situația actuală pe plan mondial și în România legată de dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen, se arată că introducerea hidrogenului în gaze nu este o metodă care să ainbă vreun viitor.

”Introducerea hidrogenului în amestec cu gazul natural în conducte nu poate avea un viitor foarte important. Și asta deoarece utilizarea hidrogenului în amestec cu gazul natural conduce la fenomene foarte brutale, care fie produc instabilitatea zgomotoasă a flăcărilor, fie distrugerea arzătoarelor. Dacă se imaginează utilizarea casnică a amestecului de gaz natural cu hidrogen ar fi nevoie atunci de schimbarea totală a mașinilor de gătit, sau de schimbarea totală a instalațiilor de ardere. Utilizarea acestor amestecuri cu mai mult de 5% hidrogen ar conduce la o creștere accentuată a emisiilor de oxizi de azot deoarece flacăra acestui tip de amestec ar avea temperaturi mai ridicate favorizând producerea acestui gaz poluant. Totodată, eficiența energetică a arderii la presiune normală a acestui amestec ar scădea datorită explicațiilor de la primul capitol legate de densitatea scăzută a hidrogenului”, se arată în raportul guvernamental.

Nimic pentru rezolvarea crizei energetice

Pe lângă construirea utopică a 1870 de km conducte pentru transportul mixului de hidrogen și gaze, Ministerul Energiei mai investește 460 milioane de euro în producerea de energie solară și eoliană, care sunt energii nesigure, precum și 280 de milioane de euro pentru baterii și panouri fotovoltaice.

”Ar fi putut să meargă pe cărbune, cu aburi la temperaturi supracritice, și cu foarte puține gigacalorii din cărbune obții foarte multă energie electrică. Dar România nu poate să facă această tehnologie de ultimă generație pentru că nu mai produce oțel, iar instalațiile au în componență un oțel foarte scump. Sunt multe alte tehnologii foarte noi, verificate, care ar fi putut fi implementate mult mai repede, că acestea pe care le-au pus în PNRR, dacă vor ajunge la final, vor fi puse în funcțiune peste 6-7 ani”, ne-a mai precizat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.996 afisari

22 COMENTARII

  1. Eu va spun inca odata ca acest PNNR a fost adus sa ne rada ca tara si popor de pe harta lumii.Evident ,tot nu credeti.Cititi articolul de mai sus pentru ce ne da bani „generoasa” comisie ursuleano-pfizeriana :sa ardem ca sobolanii.Ca asta suntem ,noi,romanii.

    • ceea ce n-ar fi chiar atat de rau. adios buget centralizat praduit prin speciale necotizate cu 20% marite de magistratii acoperiti.

  2. PNNR ul lu’ Citu si ai lui…probabil astia au case si bani prin strainantate.Fix undeva ii doare de tara asta.

  3. Pentru prosti e periculoasa si furculita pentru ca si-o baga in ochi in loc sa manance cu ea.Toti prostii vorbesc despre hidrogen fara sa stie ca avioanele U2 inca din anii 1950 zburau cu H2 deasupra Moscovei

    • si ce rezultate au avut sau altfel zis de ce nu au mai zburat? „pentru prosti…” ti se pare ca este o tara de intelectuali? au fost candva dar i-au ras pe toti comunistii

      • Vită, analfabetule, și au venit „capitaliștii” ăia deștepți, nu? Ăia ca tine, ca Veorica, EBA, CUȚU….

        • te-ai simtit cu musca pe caciula? COMUNISTULE! Nu mah boule care esti tu bou, n-au mai venit altii ca n-aveau de unde, i-au ras pe toti comunistii BOULE!

          • După cate o inteleg tu, esti un anonim cu bagaj genetic submediocru, tot ce a ramas după trecerea comuniștilor. Dacă ai putea să gândești ai închide clapa…

      • Azi cica „nu se mai zboara cu H2” dar situatia e mult mai complexa.Exista motoare scramjet care depasesc 30Mach le face BMW cu americanii pentru proiecte speciale

    • Erau avioane la care aveau acces doar cateva persoane.La instalatiile minune au acces toti prostii sau rau- intentionatii.

  4. Sa l duca cat mai repede la puscarie pe nefericitul asta incompetent parasutat pe un post de care habar nu are iar noi nu putem sa stam sa ne gestioneze viata un habarnist!!!!

    • Poate nu-i nici prost nici nepriceput; face ce i s-a spus să facă. Crezi că miniștrii sînt de capul lor?

  5. Hidrogenul intră-n oțel și-l slăbește.
    S-ar putea duce prin conductele de gaz în amestec cu acesta dar costurile de separare a H2 de CH4 sînt mari.
    Ca să faci H2 îți trebuie curent. Energia ce-o dă H2 obținut este mai puțină decît cea folosită la facerea lui.
    Dacă-l scoți din gaz metan, pe lângă H2, ai CO2. (parcă asta vor cu H2, decarbonizare)
    Arderea H2 dă vapori de apă, H2O. Vaporii de apă sînt principalul „gaz” cu efect de seră: 60-70%.
    Totul e vrăjeală și furt; partea „română” (majoritatea nu sînt româmi) fură PNRR iar noi ne alegem cu conductele de gaz sparte, dezintustrializați și fără termocentrale (singurele ce dau curent tot timpul).

  6. Daca era fezabila tehnologia cu hidrogen pe teava, era demult aplicata. Insa desi nu este, la noi se gasesc niste smecheri care sa isi traga 500 de milioane din asta.

    • ” Pe designul reactoarelor nucleare de la submarine si al spargatoarelor de gheata in Siberia functioneaza de 40 de ani patru reactoare de cate 40 MW , chiar si o centrala plutitoare pentru alimentarea unei exploatari miniere . China are in constructie minireactoare care pot fi montate pentru termoficare in zona rece din nordul tarii . Majoritatea proiectelor pentru minireactoare folosesc uraniu imbogatit iar unele chiar plutoniu . Moderator este apa supraincalzita , saruri lichide , grafit , etc …”.

      • Nu sînt centrale și reactoare nucleare. Altă păcăleală. Dacă era așa ceva erau în lume numai centrale nucleare, nici măcar hidrocentrale.
        Toată treaba cu energia nucleară, bombe și centrale, este plină de evrei și de-o parte și de alta. Măcar asta ar trebui să vă dea de gândit.

  7. ASA ZISA DECARBONATARE A GAZELOR PRIN INJECTAREA HIDROGENULUI IN GAZELE NATURALE PANA LA 10% ESTE O ABERATIE ,IAR PROSTIA INCOMPETENTA ,IRESPONSABILITATEA SUNT APANAJUL FARA DE CARE NU POTI INTRA IN POLITICA !. AZI LA NIVELUL UE SUNT MII DE HAHALERE ,DE IRESPONSABILI CARE NU AU NICI CEA MAI ELEMENTARA NOTIUNE DESPRE CEEA CE AU CERUT „ATINGEREA PROCETULUI DE 10% H2 IN GAZELE NATURALE.
    CATA ENERGIE SE CONSUMA PE TONA DE H2 OBTINUT PRIN ELECTROLIZA APEI ? ,INTREBATII PE CEI CARE TRANCANESC DESPRE DECARBONATAREA GAZELOR !,
    VEZI CATI EURO ESTE MWh AZI ?, CONSUMUL SPECIFIC DE ENERGIE /TONA DE HIDROGENUL OBTINUT PRIN ELECTROLIZA APEI ESTE 40-45 MWh /t H2 !!;CINE-SI PERIME ASEMENEA COSTURI ??.
    IN ZONELE DE PRODUCTIE SI CONSUM HIDROGEN TOATE ECHIPAPENTELE ELECTRICE SI SCULELE FOLOSITE TREBUIE SA FIE DE TIPUL ANTIEX !! CLASA EX d2 CT5 !!.
    CAND TOTUL SE BANALIZEAZA PRIN NIVELUL DE INCONSTIENTA AL UNOR HAHALERE DEZASTRUL VA FI LA ORDINEA ZILEI .
    NICI UN ARZATOR CLASIC DE GAZE NATURALE NU REZISTA LA ATACUL HIDROGENULUI CHIAR SI LA CONCENTRATIE MAI MICA DE 10% IN GAZELE NATURALE .
    BALONUL DE SAPUN AL DECARBONATARII SE VA DESUMFLA CURAND ,IAR HAHALERELE DIN PARLAMENTUL UE VOR PUNE BATISTA PE TAMBAL CA SA NU IASA SCANDAL !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger