AcasăSOCIALStrăini sub acoperire în unitățile militare din România. MApN a dat drumul...

Străini sub acoperire în unitățile militare din România. MApN a dat drumul la angajari din afara țării

Criză mare. MApN angajează personal din afara țării

O procedură internă emisă de MApN, printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial, permite ocuparea posturilor în unitățile militare de către cetățeni ai altor țări din UE și din Spațiul Economic European. Recrutarea și selecția se vor face pentru posturi în afara organigramei, susține ministerul, în structurile care derulează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile sau rambursabile și prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Pe lângă cei 5.000 de soldați NATO, număr în creștere de la o zi la alta, România va fi împânzită și de cetățeni ai statelor UE, care vor fi angajați în unitățile militare ale MApN. Fără a explica motivul pentru care se recurge la o astfel de soluție extremă, Ministerul Apărării Naționale a decis să permită străinilor să ocupe posturi în cadrul unităților militare din țara noastră.

Astfel, printr-o procedură internă de recrutare și selecție, în vederea ocupării posturilor înființate în afara organigramei, în unitățile militare ale MApN care derulează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile și/sau prin Mecanismul de redresare și reziliență, s-a introdus posibilitatea de participare și pentru cetățenii unui alt stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) sau ai Confederației Elvețiene. Potrivit Ordinului MApN, ocuparea unui post înființat în afara organigramei unei unități militare care derulează un proiect finanțat din fonduri europene se face prin concurs sau examen, organizat de unitatea militară în cauză. În cazul în care, la concursul organizat pentru ocuparea postului înființat în afara organigramei unei unități militare, se prezintă un singur candidat, încadrarea postului se face prin examen. Condițiile specifice de ocupare a unui post înființat în afara organigramei cuprind cerințe privind nivelul și domeniul studiilor absolvite, cerințe de expertiză/experiență specifică, acordul scris al candidatului cu privire la procedura de verificare și avizare pentru obținerea autorizației sau certificatului de acces la informații clasificate, precum și alte condiții prevăzute în fișa postului. Mai exact, cetățenii străini angajați la MApN vor avea acces și la informații clasificate.

Limba română și nu prea

Pentru a ocupa un post înființat în afara organigramei MApN, persoana trebuie să îndeplinească anumite condiții generale, însă nu se specifică faptul că acestea trebuie să fie neapărat cumulative. Astfel, participanții la concurs trebuie să aibă cetățenie română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) sau cetățenia Confederației Elvețiene, să cunoască limba română, scris și vorbit, să aibă capacitate de muncă, o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, să nu fi fost condamnați definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni săvârșite cu intenție contra securității naționale, contra autorității, contra umanității, infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni de fals ori contra înfăptuirii justiției, să nu execute o pedeapsă complementară prin care le-au fost interzise exercitarea dreptului de a ocupa funcția și să nu fi comis infracțiuni sexuale. Concursul pentru ocuparea unui post înființat în afara organigramei constă, în funcție de complexitatea postului, în selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă și/sau proba practică, în situația în care este necesară verificarea abilităților practice, și interviul. Pe de altă parte, Ordinul prevede că, în situația în care în fișa postului sunt prevăzute competențe lingvistice sau în domeniul tehnologiei informației, acestea se testează în cadrul probelor de concurs.

Stat în stat

Posturile din afara organigramei la MApN par să facă parte dintr-o structură complexă, deși nu a fost comunicată nicio cifră a numărului total de viitori angajați ai ministerului. Dovada în acest sens este și faptul că vor fi scoase la concurs sau la examen, dacă există un singur candidat, după cum se tot repetă în Ordin, și posturi de conducere. Pentru acestea, la proba de interviu se vor testa capacitatea de a lua decizii și de a evalua impactul acestora, exercitarea controlului decizional, precum și capacitatea managerială.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
51.103 afisari

143 COMENTARII

      • Daca ar fi fost Putin cum crezi dumneata, Romania nu mai avea tampiti la carma si nici straini sa o fure la ea acasa.
        Mai orienteazate putin, chiar daca te apasa rusofobia.

          • @ConradHass 2023-06-22 23:15 23:15:39 beși putoare rusofilă , basarabean scârbos și trădător de ne-am
            AM BAGAT EU AZI EU VREO 66 BESHINI DUPA TZEAVA>>>>DAR SUNT TOTI FRATZIORII CU MISIUNI ULTRA SECRETE SI EXTREM DE SPECIALE

          • După nume, oi fi și tu vreun angajat din categoria enunțată in text . Numai că, trebuie sa fii mai atent la utilizarea corectă a limbii române !

          • CIOCU MIC cu rusofobia…HU.E. și UNCHIUL SAM a pus mâna pe toată „ROMÂNICA” și pe toată armata ( se fac angajări de cetățni „ioroprni”, că români nu

          • omul de care te iei are dreptate , romanii au ajuns sa faca numai ce le comanda licuriciul si ai sai ”pretini”, bravo ! Cale libera tutror agentilor staini de a face ce vor in Romania………!

          • Laba trista, „tradator de ne-am”? Cum coilii maimutii bah analfabet gaozar?

      • Care PUTIN de ROMANIA ? Ai văzut TU cu creierul ta de PITECANTROP ca PUTIN a trădat RUSSIA ?

        • Putin nu este patriotul din fantasmele voastre umede bai Sandule, este un ciorditor, mafiot si infractor ordinar…rusia ta mareata este condusa de MAFIE, asa ca nu prea avea ce dreaq sa tradeze la sandramaua aia murdara…daca nu mostenea patriotul tau nuclearele de la ceilalti criminali bolsevici, rusia era doar o sleahta de muscali murdari, acum nu sunt decat o sleahta de muscali murdari cu nucleare, condusi de mafie…mai lasati-o dreaq cu patriotismu’ lu putin…ala e numai in capetele voastre netede. Da’ probabil si tu faci parte din categoria alora care sta la tara, voteaza acelasi primar corupt de 30 de ani si ii pupa mana lu’ piedone cand iese de la pushcarie…sclavi, aia sunteti si foarte proshti

          • Da…sigur ca e tradator si mafiot. Pentru Occident. Cand a ajuns la putere in locup betivanului de Jeltin, imediat a taiat macaroana si conductele de supt occidentale. Imediat au aparut si sanctiunile, cum nu au mai putut globalistii suge din Rusia cum se obisnuisera.
            Cum naibii sa crezi ca in Rusia e debandada si traderea de la noi. Nici cu toata mafia si nici cu toti oligarhii, ce dezastru e la noi nu o sa fie in veci la ei.
            Nu umbla cainii cu covrigi in coada nici la ei, au probleme destule… dar nu se compara cu ce e la noi.
            Terminati cu prosteli de astea, mafiot, dictator, samd.
            Cum naiba sa poti conduce ,,democratic” o tara pe acest pamant, cand masoneria globalista a infectat si infiltrat tot. Democratie? Unde? In Australia, Canada, SUA? Austria, Germania, Franta? Unde… Unde e democratia aia? Ca daca ma gandesc bine nu a existat cu adevarat nicicand…
            Slabiri sau strangeri de suruburi, presarate cu multa ipocrizie. La asta se reduce tot.
            Nu ai sansa sa ai o tara mare si puternica, sa contezi in lumea asta, dar globalistii, bogatanii si politicienii tradatori, sa-si indeplineasca agenda proprie.
            Esti naiv, omule!

    • Doar francezii și spaniolii să aibă Legiune Străină?
      Putem avea și noi. Orice persoană căutată pentru fapte reprobabile să aibă altă identitate dacă se înrolează. Ne mai trebuie niște zone de antrenament prin Africa dar se pot antrena și în Ukraina. După cinci ani cetățenie română cu toate marile avantaje care decurg. E o meserie foarte grea să fii român.

    • Cum adică trădare?
      La fotbal nu mai este trădare când angajează străini?
      Armatei îi trebuie soldați nu căcați.

      • Gresit! Armatei romane ii trebuie soldati romani nu căcați straini. La fotbal cel mult pierzi niste bani daca ai schimba tabara, la razboi pierzi tara, natia familia si viata

    • Impostoru si trădătorul Werner împreună cu guvernul mieu ,holera galbena pnl

  1. Asta este !!! Romanii nici de armata nu sint buni ! Se duc la dracul in praznic, sa-si cumpere tenesi, treninguri si bmv ! Generatii de ratati !

    • Așa și ce vrei să facă? Să vină într un sistem unde de abia trăiești de la lună la lună, să te înjure tot poporul că vezi doamne că ieși la 45, serios, am văzut in 4 ani de unitate unul la 45, sunt oameni ce ii dau calculatorul afară, dar spălătii pe creier urla la 45? Ce dracu să faci ma cu pensia ce ți se da la 45 de ani im MApN? Probabil să te ștergi la fund cu ea.. oamenii preferă să stea până după 52 de ani să prindă toate drepturile legale de pensionare, ieși la 45 și îți taie jumate din ea… doar pe caz de boală mai ieși în ziua de azi și nu îți ia nimic din ea. Dar proștii urlă, iote rezultatul poporului și al tv-ului ce au tot hulit sistemele de apărare și ăsta e de abia începutul.

      • Foarte corect!
        Urmează MAI-ul și atunci să vedeți stat în casă, la viitoarea pandemie.
        Totul a fost pregătit, pas cu pas, dar romanul, doarme!
        Să nu uităm celebrele vorbe ale lui Țuțea….
        Mare dreptate, avea!

        • In MAI sunt active de cel putin 15 ani UIP-uri (Unitati de Implementare a Proiectului), MApN le descopera abia acum. Dar nu sunt posturi atractive ca salarizare, plus ca sunt pe o perioada determinata, deci varfurile nu se vor inghesui acolo.

    • Ar fi frumos sa să recruteze toți puturoșii din Europa și să îi de-a pe mâna lui Putin . Ce șar mai blestema zilele🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      • aloooo….Marcele, inca nu te-ai prins ca mana lui Putin al tau tremura si e murdarica de kakutza….nu mai sperie pe nimeni ba muscalii tai murdari, sezi bland, e gata

  2. Sa-i puneti si de garda la drapel ma ! Statul asta nu e in stare de nimic, o solda de 5000 acolo, dar nu, alea sint doar pentru unii nu si pentru militari !!! Decretei handicapati ! Auzi, straini sa-ti apere tara !!? Ciuca, mai ginditiva ma !

    • Mă-ta-i handicapată, în grijania mumă-tii de retard! măCiucă-i un apevist 100%, deci cretinoid.

      • Perfect.
        Astia o sa meargă curând după barbete să-l incorporeze și să-l trimita pe front. Înainte de asta o să-i tragă o cafteala cum nu a luat în zeci de ani de boschetareala.

      • bai mortzii si dumnezeii matii de puroi amestecat cu kakat, cine soarele matii tia spus tie ca militarii sunt cretini ? FMM de mizerabil

    • Mercenari precum au și rușii pe Wagneri, sau francezii pe cei din Legiunea Străină. Asta ne mai lipsea, mercenariatul de stat. De fapt și Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul s-au bazat pe mercenari la care le ziceau. ,,lefegii”. De acolo vine cuvântul leafă, precum și cuvântul soldat vine de la soldă, care înseamnă plată lunară. În limba italiană banii se numesc. ,, soldi”

    • Postezi aiurea, angajatii astia vor fi civili care pe timpul cat vor fi angajati (temporar) se vor ocupa de implementarea unor proiecte cu fonduri europene, nu au absolut nicio treaba cu partea oparativa. Asadar angajatii astia nu au drept scop apararea tarii, ci doar absorbtia de foduri europene, iar la terminarea proiectelor vor fi pusi pe liber.

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

      • Vezi ce fin ti-au spălat tartacuta ONG-urile sorosiste și pt ce ? pentru o amânată de trotineta și câțiva firfirei, asta ai înțeles tu din articol ?

  3. Vai de capul vostru ,crede cineva ca ne apara strainii in afara de politrucii cu pensii si stipendii speciale??

      • Angajatorii vor fi unitati militare, dar functiile sunt de civili in cadrul Unitatii de Implementare Proiectului, care nu au treaba cu munca operativa, ei au doar doar munca la birou. Cat vor avea de derulat proiecte vor exista, cand nu mai au obiectul muncii vor fi pusi pe liber, nemaivand finantare.

        • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

          • razboiul numai din birou se poarta in epoca asta – vrei gloante sau un baraj de artilerie? suni matalutza la birou si faci comanda , iar daca iti da ca toti operatorii nostrii sunt ocupati …vorba dulapului alogen traficant de copii si hot de case cu protectie securisto-comunisto-lazariana : GHINION!

  4. Chiar crede cineva că ordinul ăsta e din gândirea marilor politruci Ciucă-Ciolacu? Ordinul e impus de licurici care controlează România și sigur bate mai departe de simpla ocupare a acestor posturi din afara organigramei

    • Indiferent de unde vine gandirea asta, va fi vai de ge.neratiile viitoare si de tara asta.

    • Altul care o ia pe aratura… Asa structuri sunt in MAI de vreo 15 ani, se numesc UIP (Unitate de Implementare a Proiectului) si sunt angajari temporare cu scopul de a facilita implementarea proiectelor cu fonduri europene. La terminarea contractului sunt pusi pe liber daca nu mai apar alte proiecte noi. MApN a descoperit apa calda abia acum.

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

        • Razboiul numai din birou se poarta in epoca asta – vrei gloante sau un baraj de artilerie? suni matalutza la birou si faci comanda , iar daca iti da ca toti operatorii nostrii sunt ocupati …vorba dulapului alogen traficant de copii si hot de case cu protectie securisto-comunisto-lazariana : GHINION!!!!!!!!

          • Astia nu stiu o boaba pe romaneste, asa ca legendarea asta ca lucreaza la proiecte UE nu tine. Gasiti altceva, ca nu va cred nici curcile, tablagii fara imaginatie.

  5. bozgori luați în unitățile militare ?
    da’ sunt gheu.
    iau mue și mă frec în găoz.

  6. din 1955 pana in 1989 tot asa a fost.
    si atunci fiecare unitate avea cate o scursura, pardon ofiter politic.
    care ofiter politic impreuna cu secretarul de partid erau siamezii dictaturii.
    la fel si acum. atunci era la moda comunismul rosu, acum vor sa ne impuna comunismul albastru.
    atunci nebunia era promovata prin marx & company, astazi se promoveaza prin harari & company.
    acum, metodele perverse prin care se manifesta iubitorii de intunetic s-au diversificat viclenia cu care cauta sa instaureze dictatura albastra este sub steag coor coobeist.

  7. Curve trădătoare ! Veți fi blestemați, din neam în neam, până la a 77 a spiță, de moșii și strămoșii noștri, care au apărat cu sângele și viața lor, acest Pământ Sfânt, de viperele care de secole, tânjeau hulpav după el ! Și voi…? Bestii trădătoare !

    • Ce armată română? :))) dacă mai sunt 50.000 adunați cu tot cu civili, e bine. Spor, ăsta vă este rezultatul, societate tâmpită, nu i ați înjurat până acum cu toate spumele la gură? Acum culegeți roadele. 😀

  8. Nici armata română nu mai este română,devine în timp de ocupație și împotriva noastră,aservită altor interese. Restul deduceți și voi că știți ce urmează…..

    • „devine în timp de ocupație și împotriva noastră,aservită altor interese.”
      😕 PAI…Intotdeauna a fost asa!

  9. Si uite-asa avem si noi o armata de mercenari, atita doar ca astia nu vor fi controlati de nimeni!

    • Ai vrut sa scri mercenari la birou… Pe bune, ai inteles despre ce este vorba? Astia sunt angajati cat au obiectulk muncii (de birou), vor umbla doar cu acte, cum sa nu fie controlati de nimeni? Astia nu au treaba cu partea operativa, fac doar birocratie.

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

    • Vor fi civili angajati temporar pe durata implementarii proiectelor cu fonduri europene, ce militari, ce lumea a 3-a?

  10. Cine sa tina arma in mana?? Papitoii cu glezne goale si unghii facute??? Smecherasii mamichii cu bemveu” care subit din cei mai mari golani devin inapt combatanti peste noapte ???

    • Dupa (ne)mintea ta niste civili angajati temporar pentru a implementa niste proiecte finantatre cu fonduri externe sunt mercenari? Civilii astia nu vor vedea o arma pe timpul angajarii si vor lucra numai din birou, iar tu ii socoti mercenari?

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

      • Mai,oameni buni,de ce trebuie angajati straini,fie si pt implementarea unor proiecte pe bani europeni?Salariile strainilor angajati nu ar fi prins bine unor romani?

  11. Cineva trebuie sa apere sistemul ticăloșit. Asta este un experiment de afara. In cazul in care romanii se re vo lta armata ca in toate țările trece de partea poporului. Acum nu va mai trece de nici o parte, ca sunt mercenari plătiți si va încheia orice re vo lta in sânge. Socoteala este simpla si va fi urmată de toate coloniile

  12. Asta este ceva planificat de așa zisele eluite. Pt ca arunci camd va trebui sa ne … unalive … niște străini o sa poată sa apese pe trăgaci.
    Ei nici nu sunt legati de constituția noastra.
    Deci ăștia de au aprobat asta vor sa ne … unalive… undeva foarte aproape in viitor
    Este timpul sa ne căram fraților
    Sau sa devenim ca mine, mentati. Eu pot sa ii implementez oricui in creier ce am chef chiar și sa se uniqlive singur pe el ai pe ai lui lucrez sa devin mai buna la asta pe zi ce trece promit

  13. Una din condițiile impuse de UE,prin programul PNNR ,,daca vrei bani sa te distrezi la mall sa ți faci de cap ,faci ce ți spun eu mai întâi ,nebuno,,

  14. M-am uitat în treacăt peste titlurile articolelor scrise de autoare….
    Cam la același nivel cu comentariile.

    • Ma bucur ca nu sunt singurul care a observat asta. Din pacate domnetariile sunt infiorator de aiurea, fara nicio legatura cu reglementarea prezentata din avion.

  15. Dacă nu te supui tembelilor va veni la usa asa zisa armata vor întra în casa și fac ce vor cu noi! Ce ne miram armata a tras în frații lor și la revoluție și la 1907.vaccinare rafila china iohanis decimata calgari_bastardul tuturor.credit social portofel digital .lipsa educației ne a dus aici sa nu l vezi pe Dumnezeu sa nu vezi ce frumoasa I tara noastră și bogata .educația consta în apa la pet săpun gel coca cola spalat la cur străini camere multe mașini vechi și dorința de a fi slugi adică de a gândi f puțin.

  16. Armata trebuie condusă (to-do-list) de la alt nivel că de acolo se văd mai bine ‘necesitățile’ .

  17. Românii nu se înghesuie la militărie….Nici o problemă…Vom avea soldați dornici din Nepal, Pakistan Bangladesh… Dacă întreabă tata Putin de ce sunt așa bronzați…Ciolacu îi va răspunde așa…Conform normelor UE dăm o șansă minorităților naționale din com patriei, Buzescu, Bărbulești, Sintești,sau din cartierele defavorizate ale capitalei… Ferentari, Zabrăuți că acum MApN nu mai cere cazier, studii multe, să ști să citești sau să scrii sau să fi certat cu săpunul..Iar dacă se dau surdo muți…e mai bine,va spune că dăm o șansă celor cu dizabilități..Acum vor putea accesa la acest serviciu și cei needucați, obrăznici,în permanență nemulțumiți de armată precum Barbu Gheorghe…Vor avea șansa să îndrepte lucrurile

    • Ce treaba au soldatii visati de tine cu civilii care va fi sa ii angajeze armate temporar pentru implementarea unor proiecte cu bani europeni? Iar pregatirea acestor noi angajati va fi una de nivel universitar, nu cred ca va fi concurenta mare la ce salarii au civilii in armata.

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

      • Tu chiar crezi ca poti prosti pe cineva ca armata angajeaza „civili” care nici macar nu stiu limba romana ca sa implementeze proiecte UE? Macar inventati ceva mai credibil, daca tot mintiti.

  18. Ați inebunit?!?! Facem armata de mercenari ? Pe ăștia să-i plătim noi românii ?!?!Mai Ciolacul, mai Ciucă, unde naiba vă treziți?! Cine va spune vouă că ăștia nu pot trăda in orice moment ?!

  19. Treaba asta cu străini care fac parte din structuri militarizate românești, exista de mulți ani. Dacă nu știați, aRahat, aduce sute de palestinieni ca studenți în Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de politie. Acestia nu au cetățenie romana, nu cunosc limba romana, nu vin din UE, dar depun jurământ militar și primesc grade militare de ofiter la terminarea studiilor? Deci, cum vine asta?

    • Trecand peste aberatiile scrise, care este legatura cu infiintarea de UIP si in armata, asa cum de ceva ani sunt infiintate in MAI? Nu, si inainte de ’89 se scolarizau studenti din alte tari, gen Palestina sau Africa, dar asta nu inseamna ca FAC PARTE DIN STRUCTURI MILITARIZATE ROMANESTI. Si nu depun juramantul militar romanesc, nu au cum sa jure credinta statului roman, nefiind cetateni romani. Chiar nu ai proprietatea termenilor?

  20. Temeiul de drept invocat in preambulul ordinului ministrului apararii nu are legatura cu prevederile privind conditiile de participare la concurs/ examen mentionate in ordin.
    Prin Ordin s- a adaugat la lege?
    Ce se va intampla cu omuletii verzi cu cetatenie UE?

  21. Vom avea in curând armată pe modelul Wagner plătiți regește din fonduri europene cu foști pușcăriași, violatori,pedofili, spărgători de case,recuperatori,samsari, criminali, contrabandiști majoritatea arși de soare, și de vânt Deja am văzut un articol acum ceva timp cu două polițiste aflate în fața secției in sandale,cu țigara în gură,buze uriașe,cercei ca mânerele de ceaun care păreau deranjate de solicitarea unui cetățean care avea o problemă de rezolvat Eu personal am văzut fiind pieton un polițist de la rutieră aflat în intersecție la p ța Romană din București sect 1 ce dirija circulația ce avea pantalonii de uniformă modificați ilegal, strânși pe cur și glezne la vedere fără ciorapi plus barba lungă aferentă de ziceai că-i călugărul Sofronie de la mănăstirea Cernica L-am întrebat dacă are inundație in casă Mi-a răspuns că așa îi permite șeful ofițer că și ăla e la fel că el …tânăr și neliniștit Halal țară

    • Pe bune, ce treaba are Wagner cu niste specialisti angajati pentru implementarea unor proiecte cu finantare europeana, care vor fi civili de birou si atat, angajati doar cat vor avea obiectul muncii? Astfel de structuri exista in MAI de cel putin 15 ani, tot asa, civili cu cetatenie UE, cunoastere limba romana, domiciliu in RO. Problema este ca nu va fi concurenta, salarizarea civililor fiind mica in MApN. Poate doar cu sporuri de 50-100% sa ii ademenesca.

      • De parca te crede cineva, mai las-o moarta, ca nu angajeaza nimeni specialisti in accesarea fondurilor UE care nici macar nu stiu limba romana.

  22. Ăștia vin și iau măliga de la gura românilor pe 1000 de euro zilnic , bună afacere a statului român.

  23. Rog respectuos, citiți bine articolul înainte să vă lăsați luați de val și să comentați aiurea.
    Adică: străini sub acoperire, dar ordinul MApN e publicat în Monitorul Oficial; angajații pot cetățeni ai altor țări UE și din Spațiul Economic European; recrutarea și selecția sînt pentru posturi în afara organigramei, în structuri care derulează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile sau rambursabile și prin Mecanismul de redresare și reziliență? Unde e acoperirea? Cred că autorul se tăvălește cînd citește cum înfierați cu mînie proletară, dar nu știți de ce.
    Deci, vor fi persoane angajate ca experți în proiecte diverse, nu ca militari. Sistemul există în toată lumea.

    • Și sigur „acoperiții” vor fi fideli României (ca orice mercenar) iar noi ca niște maimuțe imitatoare TREBUIE să imită și să adoptăm ce HOTĂRĂSC alții .

    • In sfarsit cineva care nu pleaca dupa fenta… Da, Unitati de Implementare a Proiectului exista in MAI de cel putin 15 ani, sunt civili cu pregatire universitara care se ocupa de implementarea unor proiecte cu finantare externa, inclusiv FMI sau BIRD, si care sunt angajati temporar, cat au obiectul muncii, dupa care sunt pusi pe liber.

      • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

  24. Angajați să ne aranjeze banul pt prăduială, fără să poată fi urmăriți penal, că deja sunt cetățeni europeni nu români furaciosi !

    • Ai macar o vaga idee ce inseamna implementarea de proiecte cu fonduri europene, cate piedici birocratice sunt pentru a ajunge la final?

      • Lasa vrajeala, pe cine credeti ca prostiti ca armata angajeaza niste „civili” care nici macar nu stiu limba romana sa implementeze proiecte cu fonduri europene. Rid si curcile de voi! Nu mai bine spuneati de la inceput ca „civilii” astia sint angajati ca sa implementeze pacea prin Ucraina?

  25. Scîrbelor ! Industrie românească,nu mai avem ; terenul arabil dacă nu l-ați parcelat pentru locuințe, l-ați vîndut străinilor, cum ați făcut cu pădurile și toate avuțiile țării .
    Acum vindeți și armata . Sunteți scursurile neamului fir-ați ai dracului de trădători .
    După voi ca după lăcuste .

    • bai karici ! n-am avut niciodata industrie romaneasca, in afara de lagare de munca si fabrici comuniste de nimic, teren arabil este, lenea e mare, padurile s-au vandut si taiat si sub ochii tai – sigur n-ai facut NIMIC sa opresti asta.
      Sezi bland nostalgie, nu vinde nimeni nimic la „straini” si nici nu-ti ia „strainii” nimic bolovane….mana pe carte si pe munca, iesi in strada si nu mai vota hotzi si falsi patrioti si ai sa vezi ca dai de bine….daca ti-e dor de Ceasca esti doar un ratat si nu e decat vina ta ca nu ai bani sa platesti curentul

  26. Un articol scris dupa ureche, cu comentarii pe masura. In Procedura internă de recrutare şi selecţie, în vederea ocupării posturilor înfiinţate în afara organigramei, în unităţile militare ale MApN care derulează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile şi/sau prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, din 31.05.2023, parte a Ordinului 119/2023 publicat in M.Of. nr. 546/2023, sunt descrise toate problemele (re)interpretate de autoarea articolului. MApN este un angajator care angajeaza temporar echipe de proiect, fara a se face vreo precizare ca respectivii vor fi activati ca militari, drept urmare doar fi personal civil cu angajare temporara. Este o noutate in MApN, in MAI sunt infiintate de cel putin 15 ani UIP – Unitati de implementare a Proiectului, care NU sunt in organigrama structurilor pe langa care functioneaza, dar sunt finantate direct de catre minister. Si la ei angajarile se fac pe o perioada determinata, iar ca si conditii de angajare sunt cetatenia romana sau alt stat mebru UE, cu domiciliu in Romania, cunoastere limba romana etc. Si da, conditiile de angajare sunt CUMULATIVE. Activitatea angajatilor din UIP se refera strict la atributiile respectivei structuri si tot ce tine de implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene, nu au treaba cu problemele operative din unitatea militara in care functioneaza sau minister, autorizatia de acces la documente clasificate este pentru ceea ce fac ei, nu se plimba aiurea peste tot… Asadar, in afara de speculatii, nimic nou sub soare…

    • Da, sigur, te si crede cineva. Mai nou armata isi poarta razboaiele de prin birouri. Iar daca era cum zici tu, nu angajau straini.

      • Esti caz de ni-no ni-no ni-no, poate mai recupereaza medicii oarece din tine. Probabil ai probleme legate de varsta, ai ajuns in stadiul cand citesti dar nu mai intelegi. Altfel, daca practici m…, fa-o la tine in familie.

        • Bai, izmenari analfabeti si lipsiti de imaginatie. Cine va crede ca angajati „civili”, care nici macar nu stiu limba romana si care sa implementeze proiecte cu fonduri europene cind la doi pasi de noi e razboi. Hai ca v-am spart acoperirea, prostilor!

    • Ati pierdut mult prea mult timp să-i explicați unui agent de influență rusesc faptul că mănâncă materii fecale. Cred că îi tremură fundul ca atat el, cât și papusarul lui din Buzău vor fi saltati.

  27. ROMANIA PA ! TRADATORII FAC PARTE DIN BOGATASII LUMII……………………..

  28. intra frica in șobolanii din politica.
    simt ca-i așteaptă ceea ce merită si incearca sa-si securizeze hotiile si amantele si parandaratul.
    iar armata, atat cea activa cat si cea in rezerva, dimpreuna cu serviciile aferente le pot oferi cireasa de pe tortul pe care-l merita.
    atat serviciile aferente, dar mai ales armata, asculta in primul rand de comandantii militari precum si de vocea poporului in caz de nevoie.
    este o iluzie ca vor mai putea sa puna pumnul in gura precum au facut tortionarii de dupa 1945.
    românii au deja 30 de ani de libertate, iar asta va cântări greu in dezvoltarea evenimentelor privitoare la imingerea armatei intr-un macel al idiotilor, al salbaticilor, un macel care nu ne priveste.

  29. Vine razboiul civil, garantat, daca ciukanezul dobitok si ciorlakul hotoman va baga in razboi !! Asa ca, draci prieteni si tovarasi, ramaneti pe locurile dumneavoastra, va fi bine pentru toata lumea !! Ha ha ha 🙂 scapa numai care poate, asa e in jungla urbana de la zeii, aka cimpanzeii din Bukale !!

  30. LEGIUNEA STRAINA !,MERCENARII !, PENTRU CINE SI PENTRU CE SUNT ANGAJATI ?,IMPOTRIVA CUI VOR LUPTA ?.
    NU AVEM BANI PENTRU INVESTITII ,PENTRU INVATAMANT NU-S BANI !,SE ARUNCA BANII PE VACCINURI DE RAHAT !,IAR ACUM SE VOR PLATI SALARII NESIMTITE MECRENARILOR !.
    PE CINE MAI REPREZINTI TU JOHANIS ?,A CUI CSAT MAI SUNTETI VOI ?,PARLAMENTARII LUI PESTE CAND ATI LEGIFERAT TRUPE STRAINE PE TERITORIUL ROMANIEI ?.

  31. DOVADA PIERDERII RAZBOIULUI DUPA 1989 .Ticalosii lovitrurii de stat SUNT CASTIGATORII unei tari TRADATE SI VANDUTE………….

    • Sa nu facem confuzie.
      România este țară creștină si ortodoxă.
      Momentan este condusă de păgâni. Dar asta se va schimba. Prin tradare si lăcomie, păgânii și ma$$$onii s-au cățărat tot mai sus folosindu-se de spatele poporului român.
      De aceea si caderea lor va fi puternică.

      • ai ceva de zis despre perioada in care a fost condusa de bolsevici si distrugatori de biserici si criminali de preoti ?

  32. & Plătește, Gigi „Mekali”, Dan „Șucăr”, Neluțu „Vărgi”, Regele „Hagiilor”, Adrian „Mici cu telu’ „, etc. ?

  33. Mercenarii aia sint angajati de armata romana sub pretextul ca implementeaza proiecte pe banii UE, cind de fapt ei sint adusi sa lupte in Ucraina.

  34. Ministerul Apărării Cui?
    Incepe și în România rebeliunea? Pentru ce trebuie implementata o asemenea măsură antinationala?

  35. Armata romana niste criminali ,tradatori niste gunoaie care au distrus RO in interesul Diavolului drogat ,criminal ,pedofil si homalau amerloc ,

  36. ANONIM

    AAAAM AVUT CONSILIERI SOVIETICI PE VREMURI

    I-AM DETESTAT DIN TOATĂ INIMA

    II VOM DETESTA ȘI PE CEI DE-ACUMA

    EI NU VOR FI NICIODATĂ DE PARTEA ROAMNIEI

    ATENTIE TRĂDĂTORI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger