AcasăSOCIALStatul român prestează pentru Ucraina. Unde s-au dus banii de la Sănătate?

Statul român prestează pentru Ucraina. Unde s-au dus banii de la Sănătate?

Raportul pe anul 2022 al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că zeci de milioane de lei din banii de la Sănătate au fost cheltuiți cu cetățenii ucraineni. Astfel, aceștia au beneficiat de medicamente gratuite, de tratamente în ambulatoriu și în spitale, fiind incluși și în programele naționale de Sănătate, unde au primit medicamente de ultimă generație. Povara financiară a fost suportată din banii alocați Sănătății, în condițiile în care pentru români există listă de așteptare pentru acces la tratamente.

E plină Mamaia de mașini de lux cu număr de Ucraina

Statul român a devenit statul ucrainenilor, care au ajuns să beneficieze de drepturi cu mult superioare față de cele ale cetățenilor români. Pe lângă sumele uriașe alocate pentru hrană și cazare, ucrainenii au avut acces gratuit atât la sistemul de educație, cât, mai ales, la sistemul de sănătate, unde au primit tot ceea ce mulți români nici nu îndrăznesc să viseze.

Raportul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) dezvăluie că zeci de milioane de lei din banii Sănătății au fost cheltuiți, în 10 luni din anul 2022, cu cetățenii din Ucraina, care s-au tratat, pe banii românilor, de toate afecțiunile posibile, profitând de generozitatea fără limite a guvernului unei țări aflată deja în faliment. Astfel, doar pentru medicamentele eliberate în farmacii pentru ucraineni, CNAS a plătit 245.000 de lei. Totodată, pentru asigurarea asistenţei medicale conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistenţă umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situaţii deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pentru ,,Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ” au fost aprobate pentru anul 2022 credite bugetare și de angajament în suma de 6.865 mii lei, plățile efectuate fiind în sumă de 5.509 mii lei. Pentru materialele sanitare specifice utilizate în programele naţionale de sănătate cu scop curativ, destinate cetățenilor din Ucraina, au fost efectuate plăți în valoare de 142 mii lei.

13 milioane de lei pentru vaccinări

Potrivit raportului CNAS pe anul 2022,  pentru „Serviciile medicale de hemodializă și dializă peritoneală” acordate ucrainenilor s-au cheltuit 1.423 mii lei, pentru „Dispozitivele și echipamentele medicale” au fost plătiți 30 mii lei, iar pentru „Asistență medicală primară” au fost achitați 18.000 de lei. Tot pentru cetățenii ucraineni, la capitolul „Asistență medicală primară – finanțarea activității de administrare a vaccinului de către medicii de familie, au fost efectuate plăți în sumă de 12.984 mii lei. Pentru asistența medicală pentru specialități clinice acordată cetățenilor ucraineni au fost aprobate pentru anul 2022 credite bugetare și de angajament în sumă de 173 mii lei, plățile efectuate fiind în suma de 168 mii lei, iar pentru asistenţa medicală stomatologică a cetățenilor ucraineni au fost achitați 146 mii lei. De asemenea, CNAS a decontat pentru cetățenii ucraineni 123.000 de lei pentru specialități paraclinice – activitate curentă, 44.000 de lei pentru  Programul național de PET-CT” și 0,15 mii lei pentru evaluarea anuală a bolnavilor cu diabet zaharat (hemoglobina glicată). La servicii medicale de recuperare au fost cheltuiți doar 5 mii de lei, însă pentru servicii de urgenţă prespitalicești şi transport sanitar au fost achitați 75.000 de lei, iar pentru internări în spitale ale ucrainenilor s-au cheltuit 7.401 mii lei, mai precizează CNAS.

S-a golit vistieria

Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. De la 1 mai 2023, Guvernul a decis să înlocuiască ajutorul de 70 de lei pe zi pentru fiecare ucrainean, cu o sumă forfetară de 2.000 de lei pe familie și 600 de lei pentru fiecare persoană până în august, urmând ca în următoarele luni până la 31 decembrie 2023 să primească doar suma de 2.000 de lei pe familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.844 afisari

76 COMENTARII

 1. Lozinci,lozinci!Cati dintre noi am protestat contra botnitelor sau inteparii cu vorta.Va zic eu,vreo 50,100 maxim 200.In timp ce spalatii pe creier,simpli cetateni, ne injurau si ne porcaiau.Dumnezeu nu bate cu parul.

 2. La noi in tara raketii criminali au mai mult drepturi decit a romanii! Tradatori ordinari din echipa cistigatoare

 3. G4Media . ro , astazi , 4 iulie 2023 , articol de Andreea Pavel , Cristian Andrei Leonte : ” CUM FUNCTIONEAZA PORTUL CONSTANTA : INFORMATIILE RELEVANTE DESPRE CEL MAI IMPORTANT PORT LA MAREA NEAGRA IN CONTEXTUL RAZBOIULUI DIN UCRAINA / STRUCTURA , ORGANIZARE SI EVOLUTIA TRAFICULUI DE MARFURI „.

 4. 1. Newsweek . ro , 04.07.2023 , ora 12:51 , articol de Alex Darvari : ” SPERIATA . . . . . . . AUSTRIA RENUNTA LA NEUTRALITATE SI VREA INTR-O ALIANTA MILITARA UNDE E SI ROMANIA ” – Alianta Militara European Sky Shield ( un grup de protectie aeriana lansat de Germania ) – Sursa : Euroactiv .com . 2. Newsweek . ro , 04.07.2023 , ora 21:03 , articol de Adina Mutar : ” FARA PRECEDENT . ELVETIA RENUNTA LA NEUTRALITATE SI SE ALATURA UNEI ALIANTE ………………………. …………………………………………. ” – Viola Amherd , ministrul elvetian al Apararii : ” Elvetia renunta la neutralitate si se alatura apararii aeriene europene Sky Shield ” – 17 tari , inclusiv Romania .

 5. unde-s-au-dus-banii-de-la-sanatate

  draga Claudia Marcu
  nu ne intreba pe noi!
  (fondurile pt. cnas s-au dus pe taxe si accize=tzigari)

 6. Așa e normal, ca prioritate să aibă cei afectați de război. La noi e pace .
  Pare că intenția articolului ăsta e să ne întoarcă împotriva ucrainenilor .

   • Asa e , sunt retardat mintal , mamuku e mereu disponibila pentru crauneala , lasati-i la plecare niste firfirei pentru favorurile oferite .

  • Da daaa, sa ne întoarcă. Pt ca noi ii iubim de numa’ . Cam la jumate din cat ne iubesc ei pe noi. Citește istoria Ucraniei sau vezi declaratiile lui Zelenzzki..

 7. Adevarul . ro , 05.07.2023 , ora 13:35 , articol de Stefan Borcea : ” SEFUL FORTELOR ARMATE BRITANICE : …………………………………………………………….” – Amiral Tony Radakin .

  • Esti liber sa crezi sau sa incervi sa faci pe altii sa creadă. Mie imi pare o oropaganda muuuult mai departe de realitate decat cea rusa.Britanicii sunt varati pana peste cap in Ucropia.

 8. Prestează pt STAPANII Ucropiei, aceeaiasi care l au impuscat pe Nea Nicu, au condus URSS, conduc Uniunea Sovietică Ailaltă, au bagat la bulau pe suveranistii nealiniati, l au ” potolit” pe Eminescu fizic și o fac și acum, in efigie.E drept ne au creat si ca țară ‘, dar nu de dragul nostru, ci ca sa subrezeasca si rebranduiasca Imperiile europene din sec.XIX..Baietii atat de destepti incat , in opinia mea, vor conduce Lumea direct la Stapanii Lor, adica la Draq.

  • Marsh la scoala : incervi , oropaganda , Ucropia . Nu cumva esti tot prostu de Kostea ( l au potolit , ne au creat ) ? Ala nu pune liniuta sa desparta pe Murgu de Suru …

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri