AcasăSOCIALStatul român a ajuns să se împrumute ca să-și achite datoriile

Statul român a ajuns să se împrumute ca să-și achite datoriile

România a intrat în faliment nedeclarat

Situația financiară a României este mult mai gravă decât ne imaginam. Statul a ajuns să se împrumute la instituțiile financiare internaționale pentru a-și achita datoriile curente la bănci, ceea ce înseamnă un faliment încă nedeclarat. În fapt, rectificarea bugetară, prin care ministerele au primit o parte infimă față de necesitățile curente, arată clar dimensiunile dezastrului.

România a contractat un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de 600 de milioane de euro pe care îl va folosi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Practic, statul se împrumută nu numai să acopere cheltuielile bugetare, ci și pentru a achita datoriile scadente, ceea ce înseamnă că țara a intrat deja în faliment.

”Conform politicii sale de cost, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare percepe un comision iniţial în valoare de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului sau anterior efectuării tragerii din împrumut, oricare dintre acestea intervine prima, precum și un comision de angajament de 0,25%, aplicat la suma netrasă din împrumut, plătibil semestrial. Plata serviciului datoriei publice aferent împrumuturilor, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumuturilor se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale. Sumele trase din asistența financiară nerambursabilă se fac venit la bugetul de stat, conform art. 75 al Legii finanțelor publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Legea pentru ratificarea acordului de împrumut.

Datoriile s-au dublat

Dacă anul trecut România plătea datorii de 17 miliarde de lei pe an, anul acesta trebuie achitate 30 de miliarde de lei, o sumă pe care statul nu o poate susține, pe fondul unei prăbușiri economice generalizate. Analistul economic prof. dr. Mircea Coșea atrăgea atenția că statul român a ajuns pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume la împrumuturi și că, în acest ritm, există riscul serios de a intra în incapacitate de plată.

”Atunci când faci parte din sistemul euro şi când eşti în dificultate, Banca Europeană te ajută, aşa cum a ajutat Grecia acum 10-11 ani. Te ajută, pentru că nu trebuie să lase sistemul euro să cadă, prin ruperea unei verigi, a unei ţări. Noi nu suntem în euro, pe noi nu ne va ajuta nimeni, pentru că nu au niciun interes, deci condiţiile sunt total diferite. 50% datorie publică în România, în PIB, este mult mai periculos decât 70-80% datorie publică în PIB, cum au ţări ca Italia sau ca Grecia. Poate or mai fi şi altele, dar astea sunt exemplele cele mai bune. Deci, deocamdată, România se află într-o situaţie aproape unică în Europa, ca urmare a acestui pericol de creştere a datoriei publice şi de pierdere a prestigiului pe piaţa creditului, ceea ce va face ca în viitor să ne împrumutăm din ce în ce mai scump”, spunea prof. dr. Mircea Coșea.

Faliment pe linie

Deși ministerele și instituțiile statului au cerut la rectificarea bugetară 91 miliarde lei în plus, majorarea aprobată a fost de doar 24,6 miliarde lei. Banii solicitați erau necesari pentru cheltuielile de funcționare a ministerelor și instituțiilor din subordine și pentru acoperirea co-finanțărilor proiectelor din fonduri europene. Potrivit datelor provizorii ale rectificării bugetare, Ministerul Mediului a cerut în plus 416 milioane lei și a primit o reducere de 484 milioane lei, iar Ministerul Sănătății a cerut o suplimentare de 1,3 miliarde lei, dar i se vor lua 634 milioane lei. Totodată, Ministerul Energiei, unde se preconizează proiecte importante, a cerut 31,66 miliarde lei, dar va primi doar 2,4 miliarde lei, în timp de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se derulează și PNRR, a solicitat 17,2 miliarde lei, dar nu va obține mai mult de 2,7 miliarde lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.884 afisari

22 COMENTARII

  1. Asta nu e prea nouă , o lălăim economic de vreo 20 de ani , cât am avut ce tăia la fier vechi . Iar banii se fâsâie cu succes , în necesități aristocrate , prin economia noastră fantomatică , mai putem înclina decisiv balanța , cu vreo suta de milioane de vaccinuri iar , doar , excelența sa câțu , nu a amanetat mileuri ca să le achiziționeze , fiecare boier ia din bucătura menumorutului de rând

    • PAI , SA NE SPUNETI SI CINE ESTE STATUL ROMAN

      • ZIARE.COM SITE-ul EXCREMENTELOR SI ANALFABETILOR FUNCTIONALI UNDE SUNTETI CENZURATI SI INSULTATI , INJURATI DE JEGUL JURNALISMULUI SUB MEDIOCRU

        TOTI RAPANOSII DE PE ZIARE.COM SE CRED JURNALISTI , LING IN CUR CLASA POLITICA SI COPIAZA ARTICOLE DE PE INTERNET SI SUNT MARI ANALISTI CU DAMF DE KAKATI JURALISTI

  2. Statul incompetent, hot si mafiot a ajuns sa se imprumute pe spinarea romanilor, ce va mai place „democratia „

  3. Să plătească cei ce-au luat împrumuturile și cei ce-au furat banii. Nici de cei ce-au dat împrumutul nu mi-e milă, știau că banii nu vor fi pt români ci pentru o mână de hoți.
    Se vorbește că cea mai mare parte a împrumutului nici n-a ajuns în țară, au ajuns doar comisioanele, dar noi românii sîntem buni de plată cu cămată cu tot.

  4. ATI PLATIT MILIARDE DE EURO PE FIARE VECHI (FRECATELE DE RUGINA ,F16 CE SE DESMEMBREAZA IN ZBOR,VEZI PIRANIILE PLATITE SI NELIVRATE )LA AMERICANI CU BANI IMPRUMUTATI !,ATI PLATIT 120 MILIOANE DE VACCINURI BAGATE PE GAT DE URSULA- 800 MILIOANE DE EURO !,ATI FACUT CADOU AMERICANILOR VRO 20 MILIOANE PENTRU TAMPENIA CU REACTOARELE MODULARE !,ATI ANGAJAT LA GREU BUGETARI SI LE-ATI MARIT SALARIILE !, SALARIILE SI PENSIILE NESIMTITE CARE LE PLATITI IN PROSTIE PENTRU O JUSTITIE CARE VA FACE JOCURILE MURDARE !,CU REFERENDUMUL DIN 2009 PENTRU REDUCEREA PARLAMENTULUI LA 300 V-ATI STERS LA C-R !, UNDE-S ZECILE DE MILIARDE DE EURO IMPRUMUTATE DE DROGATUL CITU ?. GUVERNATI PE DATORIE DUPA CE ATI VANDUT TARA STRAINILOR !,UNDE-I RASPUNDEREA MINISTERIALA ?.
    PROSTIILE SI HOTIILE GUVERNANTILOR LE ARUNCATI IN SPATELE ROMANILOR PENTRU 5-6 GENERATII.
    CEI CARE AU DUBLAT DATORIA TARII SUNT INCA IN TARA ,CAND VOR RASPUNDE PENTRU DEVALIZAREA ROMANIEI ?.

  5. BATAIA DE JOC PE BANII CONTRIBUABILILOR EXISTA SI IN BNR !!!!!!!!!!!!,PE LINGA SALARIILE ASTRONOMICE ,PE LINGA CONSILIERUL VOICULESCU UNS CU TOATE ALIFIILE SI SCOS PE STICLA CU BALOANE DE SAPUN !,MAI NOU ISARESCU A ANGAJAT SI O ASA ZISA ASTROLOAGA !!!!!!!!!!!!!!! MINERVA !,ASTA-I LIPSEA LUI ISARESCU O TICHIE !.
    GUVERNATORUL BNR ARE NEVOIE DE O GHICITOARE CA SA SCOATA ROMANIA DIN C…T-ul CU DATORIILE ROSTOGOLITE ,CU IMPRUMUTURILE ABERANTE FACUTE DE CITU !,CU BANII
    ARUNCATI ZVARLITI PE PROSTII SI FIARE VECHI + VACCINURILE ARANJATE DE URSULA.
    IN CE HAL SE GANDESTE LA NIVEL DE BNR !!!!!!!!!!!!, CE SE INTAMPLA ?,V-ATI TAMPIT CU TOTII ?????????????????.

  6. De ce ne imbatam cu apa rece? Ca sa plateasca ala sau ala. Tot noi amaratii vom plati si nu odata ci de doua ori: prima data ca vom trai in saracie si a doua oara vom da banii imprumutati de nevolnici. In final vom fi beti total cand ii vom alege din nou si ciclul se va repeta. Ati vazut vreunul macar de „calibrul” impuscatului? Eu nu. Toti E hoti, cum ar spune unii.

  7. Impozitarea multinat si bancilor nu o aplica ldoar ei nu sunt in ue!!! Sa creasca redeventele nici asta stiu doar sa se imprumute. Vine scadenta si pt ei ca doar toata omenirea fierbe si ei vor sta in scaune??!!

  8. Romania sta de fapt foarte bine, este perfect aliniata cu noua ordine economica liberala. Asa trebuie sa faci datorii care nu le poti plati si daca nu faci ce iti spune sefu da tara faliment

  9. România nu este apoporului și nici a copiilor noștri și nici a copiilor copiilor noștri ci a pensionarilor speciali și a copiilor pensionarilor speciali și a copiilor copiilor pensionarilor speciali.Care e soluția?

  10. Statul român a ajuns să se împrumute ca să-și achite datoriile, CARE DATORII….??? E VORBA DE DATORIILE DE CONSUM NU DE DEZVOLTARE (HOTII, MAFIOTISME), ADICA PENTRU hranirea unor RECHINI DIN structurile SATATULUI , care au cate trei patru surse de venit DIN bugetul statului (pensii speciale, indemnizatii peste indemnizatii, salarii, etc), din PARLAMENT, GUVERN, BNR, CCR, ASF, ANAF, CURTEA DE CONTURI, agentii ETC….

    • ACESTA ESTE UN MARE JAF NATIONAL………………….CARE NU S-A INTAMPLAT IN ISTORIA POPORULUI ROMAN…….

    • Statul trebuie să ne susțină nu noi pe el!
      Statul ar trebui să fie o mână de oameni organizată de jos în sus după nevoile și dorințele românilor.
      Țara e una statul e alta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger