AcasăSOCIALStatul pregăteşte marea BOMBĂ pentru furnizorii de energie și gaze. Soluţia ca...

Statul pregăteşte marea BOMBĂ pentru furnizorii de energie și gaze. Soluţia ca să-i pună cu botul pe labe!

bec-lumina-curent-energie-electricaStatul pregăteşte marea BOMBĂ pentru furnizorii de energie și gaze. Soluţia ca să-i pună cu botul pe labe!

Statul român a găsit soluţia prin care să mai tempereze din avântul pe care distribuitorii de energie şi gaze şi l-au luat. Consiliul Concurenţei analizează dacă preţurile mari din această perioadă sunt corecte şi dacă este necesară supraimpozitarea furnizorilor pentru ca banii să fie folosiţi la compensarea facturii consumatorilor vulnerabili.

Anunţul a fost făcut de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Guvernul a sesizat Consiliului Concurenţei

Am primit o solicitare din partea Guvernului şi ne uităm dacă avem indicii de înţelegeri între furnizori şi dacă legea nu a fost aplicată cu bună credinţă, dacă a fost un efort deliberat de implementare greoaie a acestei legi privind compensările.

Noi analizăm această piaţă deja de doi ani de zile prin diverse instrumente. Acum, la solicitarea Guvernului, am cerut şi noi date să vedem cum a fost aplicată legea, cine a aplicat compensările, când, cum. Cu aceste date vom suplimenta ceea ce făceam noi în mod normal”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că Legea 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor este în principiu bună, pentru că oferă ajutoare ţintite celor mai vulnerabili consumatori.

Banii pentru ajutorul oferit consumatorilor ar urma să provină din suprataxarea profiturilor obţinute de producătorii de energie, aşa cum spune legea acum, însă Consiliul Concurenţei analizează dacă este necesară şi supraimpozitarea furnizorilor.

Această suprataxare va genera fonduri pe care le putem folosi pentru a proteja consumatorii casnici vulnerabili şi consumatorii industriali vulnerabili. Aceasta deoarece costurile de producţie nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult, iar producătorii câştigă fără a avea un merit al lor.

Nu este clar dacă tot acest câştig s-a dus la producători, care au şi contracte la termen. S-ar putea ca de acest câştig să beneficieze şi intermediarii, traderii, furnizorii.

Şi atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanţul, nu doar la producători, ci şi la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de faţă”, a subliniat Chiriţoiu.

AUR cere demiterea ministrului Energiei

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită demiterea „imediată” a ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru creşterea „nejustificat” de mare a preţurilor la energie, susţinând că „o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituţionale şi politice pentru a interveni rapid în sprijinul populaţiei şi al economiei româneşti”.

Dincolo de contextul energetic internaţional, cauza principală care a generat creşterea preţurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiţii de piaţă concurenţială.

Din moment ce peste 80% din producţia de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producţie nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creşterea de până la 10 ori a preţurilor.

Aceste preţuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetăţenilor şi al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităţilor statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis”, a transmis AUR, vineri, printr-un comunicat.

author avatar
Andrei Ștefan