AcasăSOCIALStatul încurajează corupția. Două șpăgi la circulație, cât salariul unui polițist

Statul încurajează corupția. Două șpăgi la circulație, cât salariul unui polițist

Nivelul salariilor polițiștilor a ajuns atât de jos, încât acesta poate fi obținut din doar două șpăgi luate de la șoferii care au trecut pe culoarea roșie a semaforului, ne spun sindicaliștii de la Europol. Probabil pentru că nu vor să-și riște libertatea, polițiștii preferă să iasă la pensie în secunda în care au îndeplinit condițiile, mai ales după batjocura așa-zisei majorări salariale, care îi lasă, de fapt, cu mai puțini bani la sfârșit de lună.

Polițiștii, principalii apărători ai legilor, au fost în totalitate demotivați de statul român, care i-a transformat în cea mai coruptibilă categorie profesională. La atâtea tentații, puțini pot rezista, atâta timp cât au ajuns să ia salarii de mizerie.

”Nimeni nu înțelege nivelul foarte scăzut al salarizării în rândul polițiștilor. Noi am făcut niște calcule și am constatat că puterea de cumpărare a unui polițist a fost mai mare înainte de aplicarea Legii salarizării din 2017, decât acum, după ce s-a aplicat jumătate din lege. Un agent de poliție pleacă acasă cu un salariu net de 2.809 lei. Pentru orele lucrate în weekend și în zilele de sărbători legale, un polițist primește, net, 8 lei pe oră. Mulți au spus că preferă să dea ei 8 lei pe oră din buzunar decât să lucreze în aceste zile și să nu fie alături de familie. Pe ora de noapte, polițistul primește 2,80 lei, iar sporul de periculozitate, de risc, de condiții grele este de 116 lei pe lună, adică 5,5 lei pe zi pentru riscul de a fi ucis sau vătămat”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta ne povestește că, la o discuție cu colegii mai tineri de la Brigada Rutieră, în care a încercat să-i determine pe aceștia să înțeleagă că nicio sumă din lume nu poate să reprezinte o compensare pentru pierderea libertății, a avut parte de un răspuns aproape șocant, dar cât se poate de real.

”Un coleg mai în vârstă a zis că degeaba le spun celor tineri să nu ia șpagă sau că e mai importantă libertatea, pentru că am ajuns la un nivel atât de scăzut al veniturilor, încât, din două șpăgi pe care le primești de la cetățeni, fără să le ceri, la o trecere pe culoarea roșie a semaforului, ai făcut salariul pe o lună de zile. Și, într-adevăr, din analiza unor dosare de luare de mită în sistem, s-a constatat că șpaga medie este de 1.500 de lei”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Val uriaș de pensionări

Sindicatul Polițiștilor Europol anunță un val uriaș de pensionări din sistem, după ce Guvernul a decis să acorde doar un sfert din cele două tranșe de majorări salariale, care ar fi trebuit să intre integral în plată de anul acesta, conform Legii 153/2017. ”Din discuțiile purtate cu colegii noștri din teritoriu, aceasta a fost lovitura decisivă pentru ei, având în vedere că nicio promisiune a ministrului Lucian Bode nu a fost materializată. Astfel, polițiștii au considerat că nu mai au de ce să rămână în sistem și s-au pensionat la termen”, ne spune Cosmin Andreica. Media de vârstă la care se pensionează este de 51 de ani și opt luni, dar polițiștii din operativ se pot pensiona cel mai devreme la 47 de ani.

Batjocoriți de sistem

În ultima perioadă sindicatele au primit foarte multe plângeri de la polițiști, referitoare la întârzieri nepermise ale primei pensii, care ajung și la 3-4 luni.

”Vorbim, în primul rând, despre un volum foarte mare de lucru la Casa de Pensii, dar și de un dezinteres și de o bătaie de joc. Au fost colegi care au fost nevoiți să se împrumute pentru a supraviețui cele 3-4 luni până când le-a venit pensia. Este o situație umilitoare să apelezi la rude și la prieteni ca să nu mori de foame. În plus, acești oameni ies la pensie fără ca cineva să le strîngă mâna și să le mulțumească pentru întreaga activitate. Le-am atras atenția celor din MAI că este nefiresc ca, în momentul în care polițiștii ies la pensie, să nu existe o ceremonie în cadrul unităților, în care să le fie recunoscută implicarea. Efectiv, le pun în brațe fișa de lichidare, merg să semneze și trec în rezervă”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
7.440 afisari

18 COMENTARII

  • CU UN PRESEDINTE CONDAMNAT PENTRU FALSURI SI CARE A DESEMNAT PRIMI MINISTRI PUSCARIASI BETIVI , ALTU PLAGIATOR SI ANALFABET CE SA MAI CERI POLITIEI

   SITE-UL SECURITATII ZIARE.COM ANALFABETI FUNCTIONALI , LING GOOZUL LA GREU COALITIEI PESEDEO-PENELISTE . TRAIASCA DICTATORUL
   DA ! SITE-UL SECURISTILOR ZIARE.COM LING IN CUR ZILNIC PE IOHAS KAKALUS SI GENERALUL LUI PORC ANALFABET SI ACUM I-L MAI AU LA DESERT SI PE CIOLACU SI SHATRA LUI
   POFTA BUNA LA LINS ZIARE.COM , PLATITI DIN BANUL PUBLIC

  • Nu stiu ce masini ati observat dumneavoastra dar e normal ca in prezent sa ai o masina decenta pe care o iei fie cu banii jos fie leasing fie cash. Si sa stiti ca si politistii au celalalt membru de familie gen sot sotie care poate activeaza in domenii in care se castiga bine si in plus multi primesc in prezent si sprijinul copiiilor care la fel au reusit sau sunt plecati. Nu stiu intreb de curiozitate ati vazut bolizi de lix la ei tip Maserrati Lamborghini Bugatti Ferrari etc. Important este ca ar trebui sa beneficieze de conditii normale de trai si de plata. O sa vedeti oameni saraci sau prost platiti doar pe aceia care nu doresc a progresa a se educa a-si dori ceva mai bun si mai bine. Daca va uitati in prezent nivelul de educatie bate cu mult in prezent alte domenii. Da? Ia uitati-va la medici sa vedeti ce masini au cand vin la job sau studentii actuali si apoi vorbiti!

  • Fă-te polițist și ai sa vezi ce simplu e când alții dorm sau au weekend-URI libere sărbători legale și tu in timpul programului ai sa întâlnești doar “exemplarele” societății aia care au bani și nu ii întreabă nimeni de ei! Fă-te polițist măcar 3 ani și apoi mai comentează sărăcie!!!&

  • D-voastră v-ați lupta cu interlopii(dotați cu arme bune, lucrați la sala, odihniți) pentru un salariu de 3000 lei?? Normal ca se pensionează! De ce nu? Ce-i motivează?

  • Atâția bani, atâta pește boss… Nu-ți convine, fă-te polițist și stai tu până la 80 de ani pe un salariu de BGS. Fii tu un exemplu și pentru ceilalți! Fii căpitanul nostru!

 1. OARE CONCURENTA DE LA ADMITERE IN POLITIE ARATA CA NU LE CONVINE SALARIUL SI ALTE AVANTAJE PE LANGA?DE CE NUPLEACA SA SE RECALIFICE IN ALTE DOMENII DE EX IN CONSTRUCTII CA SUNT LOCURI DESTULE?

 2. Melteanu,un fel de medic acoperit dă superior.Le plac mașinile si gagicile,dar nici dă fimii nu le e frica,mai ales dacă e a altora.
  În schimb,de interlopi ,prieteni dă pahar cu superiorii ,da.Ei dictează,gradatu executa

 3. D G A creatia geal VULPEA ….(protector CARITAS Cluj) ESTE o structura FANTOMA fara pereche in statele UE ori ale LUMII CIVILIZATE , DE FAPT aceasta …PROTEJEAZA SI INCURAJEAZA CORUPTIA IN … M A I

 4. Sa iti dedici viata pentru a lua libertatea unor oameni. Mai mult de un scuipat la pensie nu meriti.

  • Infectule.. sa vina peste fiica.ta sa o futa unul.. și băieții sa îl lase liber.. ca doar nu vrei sa I se ia libertatea.

 5. La toate acestea se mai adaugă umilintele la care sunt supuși politistii in activitate.
  Sefi nepricepuți,numiți politic,oportuniști care nu stiu ce să le ceară sau cum sa-i sprijine.
  La Bacau este unul imputernicit de sapte ani …da zic corect de 7 ani si plimbat ca ursul prin tot ministerul(priceput la toate si la nimic),titular fiind sef de cadre la Suceava(la Bacau e de vreun an jumătate)
  A pus pe chituci un inspectorat de politie care mergea strună…au plecat toti oamenii buni din sistem facanduli-se lehamite de nepriceperea si dezastrul existent!
  Deficitul de personal in structurile operative este imens,un om face munca la trei.
  Nepriceperea acelui om a creat o birocratie fara precedent,situatia infractională a luat-o la vale in tot judetul,sunt mii de oameni nemultumiti pentru ca numărul dosarelor nerezolvate este de imens.
  Clasa politică a distrus institutia politiei prin impunerea unor sefi nepricepuți,slugarnici si fără experientă.
  Dar de ce să ne mirăm…de asta are nevoie clasa politica.
  Măria sa cetăteanul ?..Să mai aștepte!

 6. Aveam de gand sa raman pana la 55 de ani sau mai mult. Nu mai e cazul, infractorii conduc tara si nu pentru siguranta lor m-am angajat!

 7. Daca politisti ar fi respectarea Legii, atunci Legea va fi respectata de ei si prin ei pentru toti.
  Lipsa daruirii, lipsa respectului si lipsa culturii sociale-cei 7 ani de acasa sunt principalele lipsuri ale „politistilor”.
  Politia in general reflecta coruptia la nivel national, curios este faptul ca, sindicatul se vaita, cand te vaiti bine ar fi sa lasi locul liber.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri