AcasăSOCIALStatul dă undă verde armatelor private pe teritoriul României

Statul dă undă verde armatelor private pe teritoriul României

Guvernul a decis subit să adere la Documentul Montreux, care reglementează și susține utilizarea armatelor private pe teritoriul național. Deși Executivul susține că nu ar legitima utilizarea societăților militare și de securitate private în nicio circumstanță specifică, Documentul Montreux a fost elaborat pentru a aborda implicarea companiilor militare și de securitate private în situații de conflict armat.

Guvernul a decis în ultima sa ședință să adopte Memorandumul pentru aprobarea exprimării susținerii României pentru Documentul Montreux, care privește obligaţiile juridice internaţionale relevante şi bunele practici pentru state în legătură cu operaţiunile societăţilor militare şi de securitate private care acţionează în timpul conflictelor armate. Executivul susține că, prin aderarea la acest document, se consolidează profilul României de susţinător activ şi constant al dreptului internațional umanitar și se produce o aliniere la poziția exprimată de majoritatea statelor membre ale UE.

”Documentul Montreux nu reprezintă un tratat internațional și nu legitimează utilizarea societăților militare și de securitate private în nicio circumstanță specifică. Importanța declarației rezidă în reafirmarea angajamentelor statelor față de respectarea dreptului internațional, în mod special a dreptului internațional umanitar și a normelor privind protejarea drepturilor fundamentale, precum și asocierea în cadrul acestor demersuri a industriei private militare și de securitate, în scopul responsabilizării acestor actori privați. În calitate de participante la Documentul Montreux, statele își pot alege nivelul de implicare. Prin andosarea Documentului Montreux, statele au acces la diverse servicii de asistență în dezvoltarea sau actualizarea reglementărilor naționale în privința industriei de securitate privată”, se arată în Memorandum. În realitate , însă, Documentul încurajează utilizarea companiilor militare private atât în conflictele armate, cât și în paza centrelor de detenție, a azilelor de imigranți, a centralelor nucleare, precum și a întregii infrastructuri critice.

Se pregătește ceva

Executivul ne dă asigurări că Documentul nu ar avea ca scop legitimarea folosirii societăţilor militare şi de securitate privată, ci doar clarificarea obligaţiilor juridice existente şi recomandarea de bune practici, în ipoteza în care este luată decizia de a contracta serviciile oferite de o astfel de societate. ”Conform definiţiei cuprinse în Documentul Montreux, societăţile militare şi de securitate private sunt entităţi comerciale private care furnizează servicii militare şi/sau de securitate, indiferent de modul în care se descriu. Serviciile militare şi de securitate includ, în special, paza armată şi protecţia persoanelor şi obiectelor, cum ar fi convoaie, clădiri sau alte locuri, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de armament, detenția de prizonieri, acordarea de consultanţă şi pregătire în domeniu”, se precizează în Memorandum.

Potrivit Documentului, statele sunt obligate să ancheteze și să urmărească penal, să extrădeze sau să predea persoanele suspectate de a fi comis alte infracțiuni conform dreptului internațional, cum ar fi tortura sau luarea de ostatici, în conformitate cu obligațiile ce le revin conform dreptului internațional. Totodată, statul care contractează servicii militare private este răspunzător pentru încălcările dreptului internaţional umanitar, drepturilor omului sau altor reguli de drept internaţional săvârşite de societăţile militare şi de securitate private.

Atribuții de autorități guvernamentale

Documentul Montreux prevede că acțiunile unei persoane sau entităţi care nu este organ al statului, dar este împuternicită de dreptul statului în cauză să exercite elemente de autoritate guvernamentală va fi considerată ca un fapt al statului conform dreptului internaţional, dacă persoane sau entitatea acţionează în această capacitate în situația particulară dată. Mai mult, simpla încheiere a unui contract de furnizare de servicii cu o societate militară/de securitate privată nu atrage, în mod automat, răspunderea statului, însă statul contractant are obligaţia de a repara prejudiciul cauzat prin încălcările dreptului internaţional umanitar, drepturilor omului sau altor reguli de drept internaţional, săvârşite de societăţile militare şi de securitate private.

16.271 afisari

35 COMENTARII

 1. De ce le e frica nu vor scapa,de popor astia cred ca o sa i apere strainii !!Nu mai jurati ba pe Constitutie si Biblie ca e degeaba!!

   • teeepees!!! exista popor cat nici nu-ti vine sa crezi. si se trezeste.
    poporul se trezeste incet si sigur.
    pregateste creioanele, ca va fi mult de scris… cu toate armatele lor private.
    cei care ii vor da in primire pe tradatorii politruci vor fi propriile lor armate.
    iar poporul scriitor va trebui sa-i invete cartea neamului pe care l-au batjocorit, furat si tradat. carte inceputa de tepes si care se vede contextul ca va fi continuata cu alte capitole.

 2. statul este format din cetatenii sai. ce decid cetatenii in acest caz? pentru asa ceva este obligatoriu referendum.
  asemenea decizie luata fara referendum inseamna dictatura.
  asemenea idei arafatiene nu au ce sa caute in Romania! romanii nu doresc a se mai intoarce la perioada anilor 1940-1950.

  • De acord! Eu sustin formarea de armate private de catre cetatenii care nu au avut si nu au, fara nicio putinta de tagada , legaturi cu securitatea serviciile, armata, magistratura si politica.
   „la perioada anilor 1940-1950” :
   la alea comuniste OOOOOOOO, NUUUUU!
   la alea legionare OOOOOOOOOOO, DAAAAAAAAA! DA, DA, DAAAAAAAAAAAAAAAAA!

 3. E o porcărie și prostii noștrii pun botul. Așa se dau loviturile de stat, se protejează marile averi făcute prin furaciune, așa se protejează marile corporații care spoliază tara asta.

  • Bugetarii și specialii spoliază țara. Acele firme străine au venit pentru profit. Cine trebuie să le controleze? Nu cumva bugetarii? Cei in A.N.A.F…. și terminând cu puliticienii care trebuie să da legi corespunzătoare? Că toți ăștia sunt… bugetari.

 4. Măi, nene, cel mai bine pentru statul român ar fi să angajeze mercenari, cu ajutorul cărora să formeze legiuni identice cu Legiunea Străină ! Restul este un can can care poate conduce la divizarea țării și cucerirea ei, de către alte state ! Vreți să spuneți că, dacă România ar angaja armate străine, din ucrainieni, pe teritoriul său, va fi benefic pentru români ?

 5. Pnl și usr sunt cele mai mari cancere politice ,vrăjmaș țării și cetățeanului de rând, sperăm să dispară in 2024 de pe scena politică definitiv

 6. Puteau sa actioneze si fara sa mai intrebe colonia; oricum este de forma, nu are nici o autoritate, este sluga perfecta a stapanilor ei.

 7. Le este frica ca o sa explodeze mamaliga.Spun ca nu sant bani de spitale,nu sant bani pentru pensii,nu sant bani pentru invatamant,in tara este saracie crunta si ei vor sa isi angajeze garzi personale sa ii apere de furia poporului.Astia sant guvernantii nostri.Niste nenorociti.

  • adica vrei sa zici ca asemenea legislatie ar fi necesara pentru un viitor control in vechile teritorii romanesti, gen cernauti si repablic ov moldavia dupa rezolvarea problemei transnistrene? nu cred c-ar fi necesar. institutiile care exista deja sunt suficiente.
   pe de alta parte, se pare ca rusii s-au inteles cumva cu americanii in privinta impartirii ucrainei dupa octombrie 2023, dar pana nu vedem ca se intampla… nimic nu e sigur. si daca lucrurile nu o iau razna, vom primi si noi si polonezii ce ne apartine de drept…dar speram sa nu fie o noua pacaleala precum l-au inselat si santajat pe antonescu in al 2-lea macel mondial.
   teatrul se joaca, iar pe scena inca sunt mine antipersonal, dar sa ne dea Bunutul Dumnezeu intelepciune si inteligenta sa ocolim toate capcanele. Iar diplomatia romana, avand istoria celor doua razboaie mondiale in fata sa faca ceea ce trebuie pentru poporul roman.

 8. Poate se da unda verde si sa intre armata sa se faca ceva si cu terenul de la Moara lui Asan unde e plin de gaini, gunoaie, interlopi si aurolaci.
  Am auzit ca fosta administratora de pe Graiul SA pe nume carmen simona tovarnac a determinat proprietarii sa bage terenul pe bursa fiind amanta nustiu cui si s-au vandut actiuni la 0,1 lei si au ajuns sa fie cumparate inclusiv de interlopi si acum vanzarea este blocata de actionari sau ceva de genul asta.
  Dar locatarii si chiriasii din prejama terenului sunt distrusi cu capul de la mirosuri, galagie de animale si mai ales caini.
  Este penibil ca autoritatile chiar nu fac nimic macar sa curete terenul? Ar putea sa intre armata sa faca liniste macar daca nu se construiesc blocuri sau un mall cevade bun simt.

  • @Anonim 11,24, 53 – Arati ca esti pe dinafara sau divaghezi cu un scop anume. Aici e vorba de armate particulare, inarmate si echipate de razboi, cu mercenari straini de romania care nu-ti vorbesc pe limba dtale. Au intre alte misiuni si pe acelea de ati pune teava pusti in nas daca iesi din casa atunci cand se da restrictie de circulatie la covid sau daca nu vrei sa iti vaccinezi copiii si sa nu te apropii de marile termocentrale si hidrocentrale care se instraineaza samd. In niciun caz nu se vor ocupa de curatare si transport gunoaie menajere.

   • Pai asta ar fi vis. Eu personal as plati o astfel de aramta exact cu banii si bunurile pe care le detii tu familia, neamurile si toti colegii colegele prietenii si prietenele tale inclusiv amante, securisti si securiste infiltrati in toate domeniile de la politica si magistratura pana la scoli, primarii si biserici.

 9. Simion etc vor sa aduca 800.000 de coreligionari : „ca sa fim mai multi ca suntem prea putini!”
  A zis-o Simion lui Netanyahu – ce vreti mai mult ?
  De curatare etnica ati auzit sau tot surzi ati ramas ???

  ARMATELE LOR DE MERCENARI, PE CARE SI LE-AU APROBAT FARA REFERENDUMUL POPORULUI ROMAN, PE CINE SA PAZEASCA SI CONTRA CUI ???

 10. De-aia era nevoie de dreptul constitutional, inca din 1991, al tuturor cetatenilor romani (dar si cei moldoveni) de a avea acces, pentru aparare, la armele de foc si cele albe, ca sa nu mai vorbim de nevoia pedepsei cu moartea !! Acum, e prea tarziu ! „Capul plecat sabia nu-l taie.”, eh ? Uite ca acum incolo, vom fi tratati, in caz de rascoala, ca pe niste teroristi si robi pe meleagurile noastre, si chiar impuscati daca ne vom incrunta la guvernanti. „Slava” specialistilor (tehnocratilor), dar si tradatorilor (pe care am ajuns sa-i respectam si de care depindem, in numele tolerantei) care i-au denuntat si calcat in picioare deja pe cavalerii nostri care au incercat sa ne apere si sa ne avertizeze !

 11. Dacă s-a hotărât acest lucru ,adio Ardeal.Ungurii au avut si pana acum armata de mercenari(civica),Acum o localizează.

  • Respect ungurilor in cazul asta. Sper sa-i extermine pe securistii din grupul de la cluj cu tot cu spalatoria lor de bani numita banca transilvania.

 12. PREZENTA ARMATELOR STRAINE PE TERITORIUL ROMANIEI NU-I O TREABA A GUVERNULUI !!, A FOST VRUN REFERENDUUM SAU UN ACT NORMATIV SUPUS APROBARII PARLAMENTULUI CE TREABA AVEM NOI CU „DOCUMENTUL MONTREUX ” ???????????????????,ORI SUNTEM O COLONIE ,IAR TRUPELE PRIVATE GEN „WAGNER ” SUNT TRUPE DE OCUPATIE ,vezi trupele Wagner rusesti care i-au maturat pe francezi de prin Africa !!!!!!!!!!!!!!!!.

 13. -Pentru cei care inca nu stiu sa citeasca, romania a incetat sa mai existe ca stat suveran ! Suntem doar un teritoriu in disputa, un coridor pentru gaz si pentru Noul si Marele Israel. A spus-o Zelenski acum un an ! Ca replica la armia wagner din Belarus s-a ales teritoriul romania. In caz de daune nu primesti nimic de la asigurator, iti da… „statul”, ca la ….Crevedia ! Slava Chazaria, MONSANTO, Soros si Nulanda !

  • „a incetat sa mai existe ca stat suveran ” FOARTE BINE! Un stat care isi macelareste, tortureaza in chinuri groaznice si umileste continuu si scabros cetatenii nu merita sa existe!

 14. Doamne ajuta poate avem si noi un razboi civil si se desfiinteaza rahatul asta de tara cu exterminarea securistilor si a birocratilor lor. Sau poate castiga taman astia care au deja firmele de paza si protectie, caz in care Doamne fereste!

 15. Sunt Constantin Moldovean Tiraspol , de profesie TROLL , folosesc un vagon de pseudonime caraghioase .

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...