AcasăSOCIALStatul cheltuie pe experți și avocați toate veniturile obținute din privatizare

Statul cheltuie pe experți și avocați toate veniturile obținute din privatizare

25.000 de lei o estimare privind poziția de membru în CA la Loteria Română

Veniturile obținute din privatizare și acte conexe ale acesteia vor fi cheltuite integral pe experți, consultanți și firme de avocatură, angajați pentru pregătirea altor privatizări. Foarte mulți bani ajung și la administratorii speciali ai firmelor de stat aflate în insolvență, la evaluatori pentru recrutarea unor membrii în consiliile de administrație la Loteria Națională, Cuprumin și Compania Națională a Sării, precum și pentru măsurarea performanței.

Statul cheltuie bani grei în procesele de pregătire a privatizării, de insolvență și de privatizare în sine, de parcă ar plăti doar să scape de companii. Astfel, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei pe anul 2022, suma de 61.717 mii lei obținută din privatizare va fi cheltuită integral pe experți, avocați și firme de consultanță, fiind greu de presupus că vânzarea companiilor mai aduce vreun venit la bugetul de stat.

Din suma totală a încasărilor, 89 mii lei provin din implementarea prevederilor specifice referitoare la privatizarea societăţii U.M. Drăgășani și  61.628 mii lei din veniturile obţinute din vânzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, a taxelor de participare la licitaţii, a taxelor de acces la date şi informaţii, inclusiv veniturile rezultate din daunele, din sumele înscrise în tabelul definitiv al creanțelor, precum și din penalităţi aferente nerealizării obligaţiilor postprivatizare (891 mii lei). La capitolul cheltuieli este prevăzută aceeași sumă din încasări, de 61.717 mii lei. Un milion de lei din această sumă va fi folosit pentru  plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale.

”La determinarea acestor cheltuieli s-a avut în vedere plata anunțurilor de publicitate internă și internațională privind oferta de vânzare, selecție intermediar/ consultant 75 mii lei; onorarii firme de avocatură 300 mii lei, onorarii intermediari oferte publice/consultanți privatizare 375 mii lei, alte cheltuieli pentru realizarea, administrării, pregătirea și realizarea privatizării, inclusiv taxe ASF 250 mii lei”, arată Ministerul Economiei.

Expertize și onorarii

În bugetul aferent activității de privatizare au fost prevăzute și cheltuieli pentru rapoarte de evaluare în procesul de privatizare şi postprivatizare, pentru expertize, cauţiuni, evaluări în litigii, onorarii executori judecătoreşti, documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu, precum şi alte asemenea cheltuieli în valoare estimată de 400 mii lei. Costurile implicate de dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţilor comerciale au fost estimate la o valoare de 2.100 mii lei. ”La determinarea acestor cheltuieli s-au avut în vedere cheltuielile generate cu plata administratorilor speciali în insolvență de la Construcții Aeronautice SA, Minbucovina SA, Moldomin SA, Oltchim SA, Romplumb SA; CNMPN Remin SA; Econord SA.; UPS Fagaras S.A.; Foradex SA și Sanevit SA, costurile implicate de dizolvarea și lichidarea voluntară a unor societăți și plata cenzorilor în procedura de lichidare”, se precizează în actul normativ elaborat de Ministerul Economiei.

Sume exagerate pentru numirea membrilor CA

În mod curios, la cheltuielile  de privatizare au fost incluse și Loteria Română, Cuprumin și Compania Națională a Sării. Ministerul Economiei a raportat plăți de 289.000 de lei pentru servicii ale unui expert independent care să estimeze 13 poziții de membru CA în aceste companii de stat,  128.000 de lei pentru anunțuri în media, și 241.000 de lei pentru contractare expert independent specializat în măsurarea performanței. Totodată, au fost anunțate și cheltuieli legate de evaluări, studii de fezabilitate necesare, precum și orice alte costuri legate de administrarea și valorificarea activelor și activelor funcționale preluate, în numele statului, în sumă de 870 mii lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.386 afisari

12 COMENTARII

  1. Gurile rele vorbesc ca aceste onorarii, unele enorm de mari fata de activitatea depusa, se impart.
    Cine imparte, parte isi face.
    Interesant este faptul ca exista o lege care interzice contractarea unor societati de avocati cand ai angajati consilieri juridici

    • taiati obligatoriu participarea in CA a oricarui idiot! Sa deqa examen . Numai plata medie pe economie . pe luna , maxim .
      Taiati banii de la partide. #
      Asa, vor ajunge sa faca politica numai cine plateste cotizatie .
      Dati independenta judecatorilor , astfel incat sa aiba putere sa condamne hotii .
      Renuntati la mai mult de 300 parlamentari .
      Multi sunt prosti ..
      Vorba lui Brancusi :@ v-am lasat saraci si prosti , v-am gasit si mai prosti si mai saraci @

    • @Ioana M.
      aceste pramatii,vorbesc de tagma lex-ilor adica astia cu „legile” si-au construit o cocina si au sperat ca se vor balaci in namol si laturi…NASOL..GHINION..CAND N-AI BANI MIROSI A PROST
      „In Romania exista peste 10.000 de acte normative care fac parte din legislatia primara, ceea ce inseamna ca toate au putere de lege.
      Intr-un raspuns oficial furnizat asociatiei Vedem Just, Consiliul Legislativ a transmis ca la data de 8 octombrie 2019 in Romania erau in vigoare:
      – 6.898 de legi;
      – 1.015 de ordonante de guvern;
      – 2.171 de ordonante de urgenta ale guvernului.”

  2. Dupa cum se vede,un hatis de jafuri,hotii ” legale „,traiasca parandaraturile.Pai noua ce ne iese ? Ca daca nu ne iese,nu ne bagam. Oricum pe primul loc se mentine jaful dela PNRR 3 miliarde de Euro pe consultanta. Asa e domnu’Piele lunga ? Cand a ” facut ” Ghinea smeceheria cu ” consultanta „,matale erai plecat,nu stii nimic,nu ai fost enformat. Un fleac acolo,3 MILIARDE de Euro. Vedeti sa nu va luati la gioale la imparteala,totul trebuie facut in liniste,in ordinea fonctiilor.Ca e destul,ajunge pt. toti.

  3. Când anticorupțea închide ochii la smenuri cu contracte de asist jyridica la institutii publice de ce nu s-ar intampla la fel si la privat?

  4. Ajungem ba din urma economic si vestul il depasim cu asa experti si strategi!!!vai de capul lor cat pot trada tara asta nu o sa ajungem nici macar ungurii sau polonezii!!

  5. Daca se obtin bani putini din privatizari, apoi sa vindem fara expertize, intermediari, atarnatori, capuse, paraziti, etc. sau sa nu mai vindem, sa rentabilizam acele societati.
    Dar altii, care au interese or sa spuna ca ei doar aplica legea. O lege facuta de hoti pentru hoti.
    De restul, Dumnezeu cu mila.
    DESTEAPTA-TE ROMANE…

  6. taiati obligatoriu participarea in CA a oricarui idiot! Sa deqa examen . Numai plata medie pe economie . pe luna , maxim .
    Taiati banii de la partide. #
    Asa, vor ajunge sa faca politica numai cine plateste cotizatie .
    Dati independenta judecatorilor , astfel incat sa aiba putere sa condamne hotii .
    Renuntati la mai mult de 300 parlamentari .
    Multi sunt prosti ..
    Vorba lui Brancusi :@ v-am lasat saraci si prosti , v-am gasit si mai prosti si mai saraci @

  7. A asteptat legea off shore adica jaf legal vum a zis si udrea legi pt cine trebuie sa jefuiasca in timp ce pensionarii se sinucid de poveri.nici Dumnezeu nu va mai poate ierta atatea vieti ruinate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger