AcasăSOCIALStatul anunță măsurile pentru iarnă. Vom folosi energie din import

Statul anunță măsurile pentru iarnă. Vom folosi energie din import

La iarnă, luăm energie de peste granițe. Și dacă nici ei nu au?

Deși consumul de energie electrică în apropiatul sezon rece este prognozat a fi mai scăzut cu 1,2% față de anul trecut, România va fi nevoită să se bazeze pe importuri în această iarnă, anunță Guvernul în măsurile privind stocurile de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național. Probleme se anunță și în ce privește gazul, dat fiind un consum mai mare al populației în iarnă și importuri incerte. Totodată, o problemă serioasă o constituie asigurarea rezervelor de echilibrare a sistemului energetic, din cauza dispariției obligativității în acest sens.

Asigurarea energiei electrice pentru iarna care urmează pare să dea bătăi de cap celor aflați la guvernare. Incertitudinile importurilor de gaze, necesare pentru producerea energiei electrice, acumulările insuficiente de apă și scăderea producției din fotovoltaice vor provoca o dependență de importuri a României. Guvernul a emis o Hotărâre prin care a evaluat consumul de energie electrică al ţării, în perioada sezonului friguros, respectiv 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, a stabilit resursele energetice necesare și a evaluat resursele financiare aferente, constituind și un Comandament energetic de iarnă, cu rolul de a identifica situațiile de disfuncționalitate ce pot apărea în sectorul de energie și de gaze naturale și de a lua măsurile operative necesare. În analiza estimativă, pentru asigurarea funcţionării Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condiţii normale, în cadrul balanței de energie electrică au fost incluși, pe lângă producătorii de energie electrică, toți producătorii de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile și o parte dintre producătorii relevanți de energie electrică și termică în cogenerare aferente unităților administrativ-teritoriale, de la care s-au obținut date.

”Analizând valorile estimative lunare și având în vedere evoluția producției interne de energie electrică din iarna anterioară și până în prezent, se constată că balanța producție – consum se va închide, în toate lunile de iarnă, pe un sold de import de energie”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Curent, în loc de sistem de termoficare centralizat

Pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării aferent perioadei 1 noiembrie 2022 –31 martie 2023, s-a ținut cont de scăderea consumului brut de energie electrică din prima jumătate a acestui an, de cca. 5 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în același timp au fost luate în considerare și disfuncționalitățile inerente din rețeaua de termoficare a municipiului București și a altor orașe, care vor conduce la utilizarea surselor de încălzire pe bază de energie electrică, ceea ce se va reflecta într-o creștere a consumului de energie electrică, potrivit Guvernului. În aceste condiții, consumul intern brut prognozat este în medie cu cca. 0,7 % mai mic decât cel înregistrat în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022.

Pentru aceeași perioadă, respectiv noiembrie 2022 – martie 2023, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a prognozat un consum mediu cu 1,2 % mai mic decât valorile înregistrate în perioada similară a anului precedent. Totodată, estimările meteorologice și hidrologice sezoniere, cu un grad relativ redus de realizare, imprimă o anumită incertitudine în evoluția lunară a stocurilor de apă brută din principalele acumulări energetice. ”În perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport gaze naturale, respectiv scăderea presiunii gazelor naturale în rețeaua de transport, fie din cauza creșterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa unor cantități suficiente a gazelor din import, situație care poate conduce la reducerea producției de energie electrică în termocentralele cu funcționare pe gaze naturale”, se mai precizează în actul normativ.

Risc de blackout

Echilibrarea sistemului energetic este pusă în pericol, existând  riscul de blackout. În contextul implementării prevederilor reglementărilor europene, s-a eliminat obligativitatea participării/ofertării pe piața de echilibrare și a utilizării obligatorii în oferta de echilibrare numai a rezervelor contractate pe piața serviciilor tehnologice de sistem și s-au eliminat limitele de preț pentru ofertele pe piața de echilibrare. ”Aceste lucruri vor avea cu certitudine un impact asupra modului în care se asigură echilibrarea SEN și, mai ales, în care se asigură rezervele reale de echilibrare, impact care nu a putut fi evaluat din punct de vedere practic și care, în consecință, trebuie avut în vedere în evaluarea adecvanței pentru perioada de iarnă, în sensul asigurării unui nivel de disponibilitate acoperitor față de scenariile evaluate”, susține Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.392 afisari

50 COMENTARII

    • Dintre toate tarile din UE, România va ieși cel mai șifonata în iarna asta pt ca este condusa de incapabili ,impostori și cozi de topor ,care n,au nici,o treaba cu interesul tari și,al cetățeanului

    • @Ioana M. 2022-09-22 17:18 17:18:23
      Teoretic Romania are 16.663 MW capacitati productie
      Practic in vara s-a produs in jur de 5.500 MW si s-a consumat 7.200 MW
      Iarna varful de consum este in jur de 11.000 MW
      Saci de dormit si rugaciuni pentru o iarna blanda

    • @Ioana M. 2022-09-22 17:18 17:18:23
      ACUM.NU MA POT ABTINE.E UN FEL DE HOLY SHIT AND THE SHIT IS FLYING.SI E PE BUNE.😃😆😁😅🤣😂🥳😇🧨👏👍🐺🤡👻👽🤢👌✨✔😱😡😈💀☠👿🤬🐍🏴‍☠️🥵👹✔✨
      Collapse incoming: Pope Francis orders Holy See to transfer all assets to Vatican Bank to protect the Church’s finances Wednesday, September 21, 2022 by: Arsenio Toledo
      Pope Francis has ordered the Holy See to transfer all of its financial assets into the Institute for Works of Religion, commonly known as the Vatican Bank, by Oct. 1.
      https://www.naturalnews.com/2022-09-21-pope-francis-transfer-assets-to-vatican-bank.html#

    • Cand veti ingheta ca niste ca cati in case sa-l cautati pe unul Popescu – ministrul energiei si sa-l intrebati de ce a inchis si vandut termocentralele.

      • @nik 2022-09-23 22:36 22:36:45 asta e o certitudine si nu va spun cu rautate.termoenergetica e in faliment.probabil se vor instala pe la niste bloculetze de doua etaje prin floreasca barbu vacarescu.pentru cunoscatori.cartierul securitatii.daca vreti va dau si nume.mai e ceva.80 % din produsele petroliere sunt importate.poate nu realizati.Faliment&80%petrol imporatta&70% produse alimentare de baza importate.sincer nu stiu daca apucati sa muriti de foame,malnutritia amplifica senzatia de frig,muriti mai devreme.Doar Atat.vedeti daca e apa calda la ploiesti.
        Termoenergetica a lansat licitația pentru închirierea a 20 de minicentrale, care vor fi instalate în punctele unde producția de energie termică a fost deficitară
        Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că societatea Termoenergetica, aflată în subordinea PMB, a inițiat procedura de achiziție pentru închirierea a 20 de minicentrale, care să fie instalate în mai multe puncte unde producerea de energie termică a fost deficitară. De această investiție vor beneficia locuitorii a 357 de blocuri, care sunt arondate celor 20 de puncte termice.
        https: //www .economica. net/termoenergetica-a-lansat-licitatia-pentru-inchirierea-unor-20-de-minicentrale-care-vor-fi-instalate-in-punctele-unde-productia-de-energie-termica-a-fost-deficitara_613949.html
        Mai e o stire.gunoaiele din junta miliatre au mintit acum un an ca desfiinteaza pensiile speciale ca sa fure in continuare si a venit scadenta
        Termenul prevăzut în PNRR pentru tăierea pensiilor speciale e 31 decembrie 2022 De D. A. – 14:28, 23 septembrie 2022
        https: //www. curentul. info/actualitate/termenul-prevazut-in-pnrr-pentru-taierea-pensiilor-speciale-e-31-decembrie-2022/

        • Eu l-am intrebat pe Virgil Popescu de ce falimenteaza productia de energie electrrica.
          Atasez raspunsul :
          ”Va asigur ca veți găsi energie

          Multumesc,

          Virgil Popescu

          P.S. Last producția de energie electrică sa o facă cei care știu sa facă asta și nu politicenii propagandisti.”

      • iau mue de la nik cand postez cu numele lui !
        si maica-mea si stoar fa de sormia i-o sug !!

  1. V-a lasat Ceausescu jdemii de facilitati in energie, l-ati impuscat ca sa importati acum curent electric… Cred ca se zvarcoleste ala ca bormasina.

  2. De la unguri ca isi fac centrala aia nucleara colea la granita si daca au defectat mintia au liber si ne ramburseaza din energia hidro la pret gras ca ei o iau ei direct de la hidroelectrica cu pret de acum ani in urma ca doar am vazut la tv ce a prez zara!!!

  3. Eu am postat , sub rezerva anonimatului , la orele 17:19 , 18:54 , 19:29 si 19:30 . Ulimele doua postari sunt identice si se datoreaza faptului ca sunt balbait .

    • Tu de fapt ce doresti bai sugiuk!Esti ,, Canuta om sucit” ,asa-i?Sugi si lingi sefii ,cazatura pisorcoasa pe gat!Te pisi pe gat ,dar de afara inauntru ,ca sa fiu si eu sucit in exprimare!

  4. O adevarata colonie! Exporta resurse, si apoi le importa la un pret corespunzator. Nu exista un premiu Nobel pentru sclavie?

  5. suntem condusi de lichele, hoti si jigodii si nimeni nu face nimic cu acesti mafioti tradatori.L-au impuscat pe Ceausescu niste animale parazitare care nu au muncit in viata lor decat cu lenea si papagalul, golani si derbedei,cei care prin fabrici si uzine trebuiau paziti sa nu vina beti ,sa nu fure,sa nu sara gardul si sa mai si munceasca. I=a infometat ptr ca din mana lor nu iesea nimic ca lumea,produse cu care sa-si poata plati datoriile. Astia sunt cei care ne fura si ne conduc acum.Uitati-va cine sunt prin primarii sau institutiile statului,tot felul de paparude.Pe vremea lui erau instalati 26000 de MW. In 5 ani a construit la Cvoda 5 reactoaare. U1 si 2 partial echipate. In 30 de ani n-au fost capabili sa duca la final munca lui Ceausescu. Acesti ticalosi care s-au perindat la conducerea tarii numai au furat si continua sa ne fure la greu.Importa energie si produse ptr ca si-au facut firme cu care jecmanesc buzunarele cetatenilor. A inchis ciolache apa grea la Halanga la ordinul canadienilor,apa grea cu care Romania putea face bani. Au dat pamanturile tarii si fabrici la turcaleti si araboi. Au inchis mine si grupuri energetice sa importe prin firmele lor la preturi care duc natia la iobagia care era pe vremurile de glorie ale lui mihalache,carol si maniu,alti ciorditori.

  6. energia noastra gratis sau ieftin o dam la smecheri iar noi luam scump din import .neamtul sa traiasca bine !

  7. ‘… din import ‘ pentru că, pe a noastră, au vândut-o în avans ‘băieților deștepți’ .

  8. La iarna, marele jenerla de karton niku ciukanezu o sa fie cam alergat de toti mamaligarii care o sa cam inghete in case si apartamente, dar macar o sa mai faci si ei, adica toti la un loc, niste exercitii fizice 🙂 Se stie bine ca nu e bine ca toti vaxxinatii in cap sa fie spalati pe creieras de 3 ori pe zi, cu dero, fiindca poate dauna grav celor 3 neuroni functionali ramasi in capul lor mic si prost 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai popescule, bai tradatorule de neam si de colonie esuata semi-bananiera, pregateste-ti cravatele, o sa vina niste romanasi sa ti le schimbe pe toate in decembrie, sa stii ca ti le fac gratis, sigur si eficient 🙂 Ha ha ha 🙂 Vine macelul, baietii cu ochii albastrii, o sa va cam ia draku pe toti 🙂

  9. Cozi de topor,ciocoi hibrizi
    Minti deviate de la otravuri
    Gurani si catzi,virgili debili
    Paraziti ,scarbe,gunoaie ,levuri!

    Vor sa traiasca ,sa nu munceasca
    Furand din munca celor ca noi
    Aproba singuri ,far’sa clipeasca
    Salarii grase,acesti ciocoi!

    Hotii ,,cinstiti” imbogatiti
    Capuse grase si rautacioase
    In viata lor ei n-au muncit
    Fiv-ar rusine , porci parveniti!

    La munca tataie ,,bogat cinstit”
    Banul se face prin munca grea
    CU cat te’ngrasi din ban ciordit
    Cu atat obrazul e mucava!

    ,,Domnul Brateanu”de te-ar vedea
    S-ar rascoli s-ar duce’ndata
    I-ar fi rusine bai piaza rea
    De lacomia-ti nerusinata!

    Va vom alege la sfantu’asteapta
    Si va veti duce ca taranistii
    Veti da socoata de-a voastra fapta
    Partid de hoti ,partid de vipii!

  10. Kostea , dihorule poiet , am sa vin sa-ti fac o vizita sub pasarela garii Tiraspol , vezi cum ma tratezi … M-ai facut sa plang cu lacrimi amare , nici in ALMANAHE sau pe GOAGAL n-am citit asemenea poizii revolutionare . Cine nu are loc de tine sa se INGHESUIESTE la PSD , acolo nu sunt pampalai , te EJACULEAZA imediat !

    • Da kostio ,schimba timbrul ,fa scenete ,incurca capul la cei normali.Canuta om sucit ti-ai schimbat adresarea dar te cunoaste lumea poti sa te ascunzi in gaura de sobolan ,Sobolanule scarbos si deviat !

      • Nu dau socotiala decat in fata domnisoarei Livia , ia ma ie la intrebari cati jamantanie am labuit din sala di asteptari si di pi pironu garii Tiraspul

  11. Zice acest Guran ca vrea salariul sau cat mai mare Pentru ce… ,meriti ,,ce performante ai ,ai facut ceva bun p’acolo unde esti ?Ai dat fro’ lege de care sa nu va fie rusine ?De fapt stai stai in parlament ,nimic nu faci ,casti si clipocesti ,te uiti pe tableta la filme porcoase,te duci la bufetul vostru si iti umpli matul aproape gratis cu icre negre si trufe ai totul la dispozitie ca sa-ti ajuti semenii iar tu spoliezi ,capusezi furi ,te ingrasi si devii si nesimtit Gurane Ve fi zvarlit de acolo cu tot cu putorile tale hoatePSDul va va parasi cat cde repede mai ales ca tinerii tai drogati s-au dat in stamba si au injurat un partid net superior voua Gurane !

  12. Articolul este o adunatura de balbaieli ale guvernantilor iresponsabili,mereu nepregatiti ca vine iarna .Starea sistemelor de termoficare acelea care mai exista este deplorabila si asta pentru ca au fost subventionate mereu din banii de la bugete. Hotiile din energetica s-au tinut lant si se tin de 32 de ani. Toti din energetica au doar un gand „CAT POT FURA MAI MULT” ca scuze au :ca-s vechi echipamentele ,ca-s pierderi in transport ,ca sunt consumatori care fura ,ca sunt multi scutiti la plata .
    Unde-s banii aceea trecuti in fiecare factura ?: contributii la cogenerare .certificate verzi …. etc ,sunt bagati in conturile hotilor zisi BAIETI DESTEPTI „ANRE n-are a face cu reglementarea ,are de-a face cu invarteala cu hotia cu aranjamentele. Dupa ce Vindeti Mintia vorbiti de blackout ?,mai cretinilor ,mai tradatorilor mai idiotilor ,ati bagat 150 milioane de euro ca s-o vindeti cu 90 de milioane ?,cui i-ati sifonat 60 milioane de euro ?.
    Ce paziti mai tembelilor la IERNUT ?,asteptati blackout-ul ,or o vindeti si pe asta.
    CSATul are in compunere doat alde neica nimeni si habarnisti ,energia este problema de siguranta nationala ,iar daca situatia se rezuma la un dezastru vinovat este capul CSAT-ului
    mai pe sleau Johanis.

  13. Pai noi suntem furați de statul asta incompetent,din cauza asta avem preturile mari la energiei.75% din banii ceruți de furnizori ajung la stat.Astia nu sunt conducători ci jecmanitorii poporului.Ar fi bine la următoarele alegeri(dacă nu ar fi și prosti printre noi) acești nemernici sa nu mai conducă tara.Jos PSDul și PNLul partide de hoti care ne-a vândut tara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger