Cauta

Statele UE și-au votat excepții de la reducerea gazelor. România nu se încadrează

gaz

Rusia se îmbogățește din exporturile de energie: 337,5 miliarde de dolari în 2022

După scandalul făcut de țări precum Franța, Italia, Grecia, Olanda și Polonia, care s-au opus propunerii Comisiei Europene de a strânge cureaua la consumul de gaze, votul aproape unanim pe această măsură, cu excepția Ungariei, a fost bulversant. Acordul statelor UE a fost însă dat pentru că s-au acceptat excepții și derogări. Evident că România nu se încadrează la niciuna dintre acestea și riscă să fie singura țară care își va închide economia.

Ceea ce am scris în urmă cu câteva zile referitor la faptul că măsurile de reducere a consumului de gaze și de solidaritate sunt pentru a ajuta sărmana Germanie iată că s-a confirmat. Surprinzător a fost faptul că, după un scandal monstru iscat la propunerea Comisiei Europene de a implementa aceste măsuri, lucrurile s-au calmat brusc și toată lumea a votat cu două mâni, mai puțin consecventa Ungarie.

Prin canalele media s-a aruncat așa, în treacăt, ceva de genul că măsurile au fost puțin flexibilizate, dar că ar fi tot aceleași. Greșit. Excepțiile și derogările acceptate acoperă aproape toate statele europene, cu excepția României, bineînțeles, care oricum nu a avut nicio pretenție și al cărui premier a fost și singurul care și-a dat acordul de la început.

”În efortul de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns astăzi la un acord politic privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. Regulamentul Consiliului prevede, de asemenea, posibilitatea declanșării unei alerte la nivelul Uniunii privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie. Scopul reducerii cererii de gaz este de a face economii înainte de iarnă, pentru a se pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat al Consiliului European. Astfel, statele membre au convenit să-și reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri la alegere.

Care sunt excepțiile?

Consiliul European a convenit că statele membre care nu sunt interconectate la rețelele de gaze ale altor state membre sunt scutite de reduceri obligatorii de gaz, deoarece nu ar putea elibera volume semnificative de gaze prin conducte în beneficiul altor state membre. Mai mult, statele membre ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și depind în mare măsură de gaze pentru producerea de energie electrică sunt, de asemenea, exceptate, pentru a evita riscul unei crize de alimentare cu energie electrică.

Totodată, țările UE pot solicita o derogare pentru a-și adapta obligațiile de reducere a cererii dacă au interconexiuni limitate cu alte state membre și pot demonstra că toate capacitățile lor de export, de interconexiuni sau infrastructura lor internă GNL sunt utilizate pentru a redirecționa la maximum gazul către alte state membre. Derogare pot cere și statele care depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an în comparație cu media. din ultimii cinci ani.

Alerta de solidaritate

Alerta de solidaritate va fi activată printr-o decizie de punere în aplicare a Consiliului, la propunerea Comisiei Europene. Alerta se va declanșa în cazul unui risc substanțial de lipsă gravă de gaze sau a unei cereri excepțional de mare de gaze sau dacă cinci sau mai multe state membre care au declarat o alertă la nivel național solicită Comisiei să face acest lucru. Măsurile care se vor lua sunt reducerea gazului consumat în sectorul electric, încurajarea schimbului de combustibil în industrie, campanii naționale de conștientizare, obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii și măsuri bazate pe piață, se mai precizează în comunicatul Consiliului European.

Ultimele stiri

  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Exit mobile version