AcasăSOCIALStart la privatizare. Apar serviciile medicale contra cost

Start la privatizare. Apar serviciile medicale contra cost

Pacienții, obligați să plătească serviciile acordate prin telemedicină

Telemedicina, reglementată prin Hotărâre de Guvern, nu pare a fi deloc gratuită. Potrivit actului normativ, medicii specialiști care acordă consultații la distanță vor fi obligați să comunice pacienților și tarifele serviciilor pe care le prestează. Cu toate acestea, Guvernul susține că telemedicina va crește accesul populației la sistemul de sănătate.

Normele metodologice emise de Guvern pentru reglementarea aplicării serviciilor de telemedicină includ și comunicarea către pacienți a tarifelor percepute de medici pentru aceste servicii. Astfel, potrivit actului normativ, furnizorii de servicii medicale prin telemedicină trebuie să informeze pacientul referitor la identitatea și calificarea profesioniștilor din domeniul medical care acordă serviciile medicale și, înainte de începerea oricărei interacțiuni prin telemedicină pacientul trebuie să primească detalii cu privire la modul în care se va desfășura actul medical prin telemedicină și la tarifele serviciului medical prin telemedicină. Este greu de înțeles de ce ar fi necesară comunicarea tarifelor către pacienți atâta timp cât serviciul ar trebui inclus în contractele medicilor cu casele de asigurări de sănătate. Iar dacă serviciul trebuie plătit de pacienți, așa cum se preconizează, este și mai greu de imaginat cum vor efectua plățile persoanele aflate în localități izolate, beneficiare principale ale acestui act normativ. ”Telemedicina înseamnă furnizarea de servicii de asistență medicală bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două cadre medicale) se află în locații diferite.  În acest fel creşte nu doar accesul la servicii medicale a persoanelor din zonele rurale, din zonele geografice mai puţin accesibile sau din zonele care înregistrează deficit în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale de specialitate în anumite specialităţi clinice, dar si calitatea serviciilor medicale furnizate tuturor pacienților”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Chirurgie prin telefon

Potrivit Guvernului, hotărârea privind reglementarea furnizării serviciilor prin telemedicină este necesară pentru a nu se ajunge la un blocaj în sistem sau la discontinuitate în acordarea serviciilor medicale pentru pacienți. Printre specialitățile medicale care fac obiectul  serviciilor de telemedicină se numără și chirurgia generală, neurochirurgia, bolile infecțioase, cardiologia, diabetul, gastroenterologia, genetica, hematologia și endocrinologia. Totodată, medicina la distanță o pot practica și specialiștii în chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, nefrologie, neonatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, urologie, oncologie și radioterapie. Serviciile medicale care pot fi acordate sunt teleconsultații pentru stabilirea diagnosticului, monitorizarea preventivă a stării de sănătate, interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale, stabilirea tratamentului și indicarea unor metode de prevenţie a bolilor şi accidentelor.

Apar platformele on-line

Hotărârea de Guvern pune și bazele apariției platformelor, aplicațiilor fixe și mobile, precum și a website-urilor care vor fi utilizate de furnizori pentru servicii de telemedicină, care trebuie să asigure posibilitatea de verificare în legătură cu fidelitatea și securitatea transmiterii datelor, și trebuie să ofere asistență pentru utilizatori.         ”În cadrul platformelor, a aplicațiilor informatice și a website-urilor utilizate de furnizori pentru servicii de telemedicină vor fi listate detalii referitoare la numele și calificarea profesioniștilor care furnizează serviciile medicale, modalitatea de contact a medicului, tarifele pentru actul medical furnizat prin telemedicină, detalii referitoare la serviciul de suport tehnic și modul de conectare, precum și limitele serviciilor de telemedicină și posibilitatea medicului și pacientului de a transforma oricând serviciul într-unul clasic, în cabinet”, se mai precizează în Hotărârea de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.143 afisari

2 COMENTARII

    • Daaaa! Te operează la portofel! Zice platiti in cont online consultu și operatia pacientule! Vezi te-am ,,operat” deja..la portofel. Zise doctoru care studiaza medicina online ca student. Pai daca studiem online nu operăm și online? La portofele desigur..Doctori e putza mia e de hîrtie..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger