AcasăSOCIALStart în forță. Se dau 149 milioane de euro pentru producția de...

Start în forță. Se dau 149 milioane de euro pentru producția de hidrogen verde

În 2025, România pornește fabricile de producție a hidrogenului verde

România va începe producția de hidrogen verde, după ce a primit o finanțare de la UE de 114,4 milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis în 29 iunie și se va închide pe 31 iulie 2022. Cheltuielile care vor fi finanțate din banii PNRR sunt cele pentru construcții și instalații, pentru dotări cu utilaje și echipamente, precum și cele pentru lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, anunță Ministerul Energiei.

România face un prim pas esențial în ce privește investițiile în energia verde. Ministerul Energiei a lansat apelul de proiecte pentru producția de hidrogen verde, suma totală alocată fiind de 149 milioane de euro. Din acești bani, 114,4 milioane de euro reprezintă fonduri europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, contribuția națională fiind de  peste 34 milioane de euro. Fondurile vor putea fi folosite pentru construirea de noi capacități de de producție a hidrogenului verde, cel puțin 100 MW în instalații de electroliză cu o cantitate generată de cel puțin 10.000 tone hidrogen verde anual. Investițiile trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2025, iar valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022, este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Banii vor putea fi accesați de producătorii de gaz natural, de micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică, de micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen, precum și de unităţi administrativ-teritoriale. Totodată, eligibile vor fi considerate și institutele naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, cu personalitate juridică, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Firmele falimentare, excluse din start

Companiile care au un ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene, prin care un ajutor este declarat ilegal și incompatibil cu piața internă, vor fi excluse din start din competiția de proiecte. De asemenea, nu vor putea accesa aceste fonduri europene întreprinderile aflate în dificultate, cele care sunt în stare de faliment, lichidare, au afacerile conduse de un administrator judiciar sau ale căror activităţi comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii, ori fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor în stare de faliment, lichidare, conducerea afacerilor de un administrator judiciar. Participanții la competiția pentru banii din PNRR trebuie să demonstreze că proiectele propuse spre finanţare nu şi-au început activitățile înainte de data depunerii ofertelor pentru finanțare la Ministerul Energie, cu excepția achiziției de terenuri și lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea  avizelor și realizarea studiilor de fezabilitate, care nu sunt considerate drept începere a lucrărilor.

Cinci fabrici de hidrogen

Ministerul Energiei estimează că banii din PNRR și din contribuția națională vor fi suficienți pentru finalizarea a 5 proiecte pentru producția de hidrogen verde. Din cele 50 milioane de euro, suma maximă alocată pe un proiect, vor putea fi achitate cheltuieli pentru construcții și instalații, cheltuieli cu dotările (utilaje, echipamente cu și fără montaj, dotări), cheltuieli cu active necorporale, cele pentru lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe, cheltuieli diverse și neprevăzute, precum și cheltuieli pentru pregătirea personalului de exploatare. Nu vor fi considerate eligibile cheltuielile aferente obținerii terenurilor, cele cu achiziția mijloacelor de transport, a imobilelor deja construite, precum și cheltuielile generale de administrație.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.315 afisari

19 COMENTARII

  1. H2 se face din CH4 (gaz metan) cu consum de curent.
    Energia consumată la scoaterea H2 din CH4 e mai multă decît o poate da H2; adică bagi mai mult decît scoți, ieși pe minus.
    Se face CO2 (dioxid de carbon); CH4+H2O=H2+CO2 (H2O sînt vapori de apă)…despre ce decarbonizare vorbim?
    H2 explodează ușor, e coroziv, strică țevile.

      • „[Electroliza apei] poate fi folosită pentru producerea de hidrogen molecular (combustibil) și oxigen; în prezent însă, cele mai multe metode industriale produc hidrogen din gaze naturale.”
        „Aproximativ cinci la sută din gazul hidrogen produs în întreaga lume este creat prin electroliză”.

      • Raportat la puterea de cumpărare de doi ani avem cel mai scump curent din Europa. Dacă vorbim de electroliză vom avea cel mai scump H2 din Europa raportat la puterea de cumpărare.

      • Da tu știi ce înseamnă electroliza .o centrala electrica care folosește hidrogen că și combustibil produce curent electric folosit la electroliza apei pentru a obține hidrogen folosit la obținerea curentului electric .întrebarea care se pune este randamentul

    • Pai din alea 800.000 mi-l de euro date în avans pe seturile experimentale, da și UE 114 mi-l, dar încă nu este nimic cert, cam asa funcționează așa-zisa UE îți dă cu o mana, apoi îți ia înapoi cu 3 mâni dacă se poate

    • La ora asta nu se mai promoveaza nicaieri productia H2 din metan, ci numai din apa.
      Evident ca randamentul energetic este sub 100% cu mult, dar ideea este folosirea energiei electrice pentru electroloza din surse „verzi”.
      In ce masura vor putea face fata energiile verzi angajamentului de decarbonizare totala este insa alt subiect.

  2. TOATE JEGURILE SI TOATA MIZERIA PADUKIOSA SI BORATA PUBLICA ARTICOLE IMUNDE SI COMENTARII GRETOASE PE SITE-UL ZIARE.COM
    NU EXISTA UN SITE DE PUPINCURISM MAI MIZERABIL SI MAI LIBIDINOS CA ZIARE.COM , JEGURI CONFIRMATE

      • si eu care credeam ca frustratul ZIARE.COM PERICOL PENTRU DEMOCRATIA ROMANEASCA 2022-06-29 17:01 17:01:46 este acelasi cu frustratul Anonim ! =))))))

  3. START IM FORTA INTR-UN VIITPR FALIMENT PENTRU TOTI CEI CARE MUSCA MOMEALA !,ASTA-I MOMEALA CE VO ARUNCA GUVERNUL !.
    MA EXPLIC : PRIN PROCEDEUL DE ELECTROLIZA A APEI CONSUMUL SPECIFIC DE ENERGIE MWh /TONA HIDROGEN ESTE DE 50 MWh !!.
    CINE VA CONSUMA CELE 10000 TONE HIDROGEN ?? . CARE-I STANDARDUL DE CALITATE AL HIDROGENULUI CE VA TREBUI LIVRAT ?
    CARE SUNT NORMELE DE PROIECTARE PENTRU RETELELE DE HIDROGEN SAU RETELELE DE DISTRIBUTIE DINCOLO DE POARTA PRODUCATORULUI DE HIDROGEN? .
    ASTEA NU-S BALIVERNE SUNT INTREBARI PENTRU PROSTOVANII CARE AU LANSAT MOMELA !.
    PE LANGA INSTALATIILE DE ELECTROLIZA NU ORGANIZAREA DE SANTIER E PROBLEMA CI ASIGURAREA APEI LA CALITATEA IMPUSA DE PROCESUL DE ELECTROLIZA ,
    ASTA IAR E UN CUI !,NU-I O POVESTE.
    SI ULTIMA INTREBARE -COSTURILE DE PRODUCTIE PE TONA DE HIDROGEN CINE LE SUPORTA ??, INVESTITORUL !,EL PLATESTE ENERGIA CA MATERIE PRIMA IN ELECTROLIZA !,APA LA CALITATEA SI CONSUMUL SPECIFIC ,SALARIILE ,UTILITATILE (ABUR ,APA DE +5 ; ENERGIE PENTRU UTILAJELE DINAMICE SI SERVICII, AZOTUL PENTRU INERTIZARI ),MENTENANTA ! ,IAR PANA LA PRETUL DE LIVRARE VEDETI VOI DACA INCAPE CEVA !, ACUM VINE INTREBAREA -CARE-I PROSTUL CARE CUMPARA HIDROGENUL LA ACELE PRETURI ASTRONOMICE ?.
    CONTRIBUTIA INVESTITORULUI LA ACEL PROIECT SE SITUEAZA LA CEL PUTIN 35-40% COSTUL INVESTITIEI ,RESTUL SA PRESUPUNEM SUNT FONDURI NERAMBUSABILE !.
    PENTRU 2000 TONE DE HIDROGEN /AN LIVRABILE NUMAI ENERGIA CONSUMATA AR TREBUI SA FIE 100 000 MWh X PRETUL /MWh VEZI TEAPA PE CARE O OFERA GUVERNUL CELUI CARE MUSCA DIN ACEST RAHAT !.,RESTUL CHELTUIELIOR E BONUS !,ADICA PAMANTUL CE SE ARUNCA PE FIECARE MORMANT !.

  4. Ne dam cu părerea. Uniunea Europeană se zbate să scape de dependenta de Rusia. Aceste zbateri vor duce vrand- nevrând la progres. Cine se pornește să facă o astfel de fabrica se va apuca în cunoștință de cauză. Probabil sunt proiecte deja făcute. Nimeni nu se leagă la rețea , baga doi electrozi in apă și culege hidrogen.

  5. Avem H2S suficient în Marea Neagra ! Exista chiar și un brevet de invenție din 2013 al Gl Ctin Rauta ! De ce sa nu extragem hidrogenul sulfurat din Marea Neagra după modelul norvegian sau după cel din Golful Mexic ? Prin separarea Hidrogen de sulf putem obține hidrogen sa dam la toată Europa câteva sute de ani ! Ultima știre ! Otomanii se preocupa de asta și e foarte posibil că anul viitor sa și aibă rezultate concrete ! Daca eliminam efectele nocive ale Hidrogen Sulfurat din apa Marii Negre facem un bine și ecosistemului din Marea Neagra prin înlăturarea acestui gaz toxic din apa Marii Negre !la asta de ce nu se gândește nimeni ? La obținerea Hidrogenului din Hidrogen Sulfurat ?

  6. Cu 12.000.000 de generatoare recuperate din eolienele neperformante înstelate pe sol în cuplaj cu anumite componente obținute din autoturismele propuse pentru dezmembrari se poate produce curent electric non-stop cu emisii de CARBON zero din surse REGENERABILE cu costuri neglijabile pentru întreaga planetă milioane de ani.

  7. Reformarea termica!
    SU PIROLIZA acesta reacție se intmpla 1600c metanul este descompus în carbon și hidrogen conform relației simuCH4-C+2H2 acesta este metoda de obt.a hidrogenului fără produce co2

  8. Cu 12.000.000. de generatoare recuperate din eolienele neperformante înstalate pe sol în cuplaj cu anumite componente obținute din autoturismele propuse pentru dezmembrari se poate produce curent electric non-stop cu emisii de CARBON zero din surse REGENERABILE cu costuri neglijabile pentru întreaga planetă milioane de ani..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger