AcasăSOCIALStart în forță. Se dau 149 milioane de euro pentru producția de...

Start în forță. Se dau 149 milioane de euro pentru producția de hidrogen verde

În 2025, România pornește fabricile de producție a hidrogenului verde

România va începe producția de hidrogen verde, după ce a primit o finanțare de la UE de 114,4 milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis în 29 iunie și se va închide pe 31 iulie 2022. Cheltuielile care vor fi finanțate din banii PNRR sunt cele pentru construcții și instalații, pentru dotări cu utilaje și echipamente, precum și cele pentru lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, anunță Ministerul Energiei.

România face un prim pas esențial în ce privește investițiile în energia verde. Ministerul Energiei a lansat apelul de proiecte pentru producția de hidrogen verde, suma totală alocată fiind de 149 milioane de euro. Din acești bani, 114,4 milioane de euro reprezintă fonduri europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, contribuția națională fiind de  peste 34 milioane de euro. Fondurile vor putea fi folosite pentru construirea de noi capacități de de producție a hidrogenului verde, cel puțin 100 MW în instalații de electroliză cu o cantitate generată de cel puțin 10.000 tone hidrogen verde anual. Investițiile trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2025, iar valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022, este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Banii vor putea fi accesați de producătorii de gaz natural, de micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică, de micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen, precum și de unităţi administrativ-teritoriale. Totodată, eligibile vor fi considerate și institutele naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, cu personalitate juridică, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Firmele falimentare, excluse din start

Companiile care au un ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene, prin care un ajutor este declarat ilegal și incompatibil cu piața internă, vor fi excluse din start din competiția de proiecte. De asemenea, nu vor putea accesa aceste fonduri europene întreprinderile aflate în dificultate, cele care sunt în stare de faliment, lichidare, au afacerile conduse de un administrator judiciar sau ale căror activităţi comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii, ori fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor în stare de faliment, lichidare, conducerea afacerilor de un administrator judiciar. Participanții la competiția pentru banii din PNRR trebuie să demonstreze că proiectele propuse spre finanţare nu şi-au început activitățile înainte de data depunerii ofertelor pentru finanțare la Ministerul Energie, cu excepția achiziției de terenuri și lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea  avizelor și realizarea studiilor de fezabilitate, care nu sunt considerate drept începere a lucrărilor.

Cinci fabrici de hidrogen

Ministerul Energiei estimează că banii din PNRR și din contribuția națională vor fi suficienți pentru finalizarea a 5 proiecte pentru producția de hidrogen verde. Din cele 50 milioane de euro, suma maximă alocată pe un proiect, vor putea fi achitate cheltuieli pentru construcții și instalații, cheltuieli cu dotările (utilaje, echipamente cu și fără montaj, dotări), cheltuieli cu active necorporale, cele pentru lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe, cheltuieli diverse și neprevăzute, precum și cheltuieli pentru pregătirea personalului de exploatare. Nu vor fi considerate eligibile cheltuielile aferente obținerii terenurilor, cele cu achiziția mijloacelor de transport, a imobilelor deja construite, precum și cheltuielile generale de administrație.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.