AcasăSOCIALStai cu ochii pe cer! Urmează o eclipsă parțială de Soare. De...

Stai cu ochii pe cer! Urmează o eclipsă parțială de Soare. De unde va putea fi observată

eclipsaStai cu ochii pe cer! Urmează o eclipsă parțială de Soare. De unde va putea fi observată

O eclipsă de Soare parţială, va fi vizibilă în România, joi, 10 iunie. Fenomenul va putea fi urmărit doar în jumătatea nordică a ţării, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Evenimentul destul de spectaculos se va produce după ora 13:00 și va fi vizibil în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi”, precizează reprezentanţii Observatorului într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

Din păcate fenomenul de joi, numit eclipsă anulară va putea fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică – regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, potrivit NASA.

Prima eclipsă de Soare din acest an

Eclipsa de soare va traversa joi cerul pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa. La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un cerc de foc pe cer.

Eclipsa va dura aproximativ două ore. Deși este parțială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, avertizează specialiștii. Este recomandată protejarea cu ochelari comercializaţi în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie.

author avatar
Andreea Vlad