AcasăSOCIALSRI-ul se pregătește pentru atentate teroriste

SRI-ul se pregătește pentru atentate teroriste

Risc crescut de atentate teroriste sau doar se mai toacă niște bani

Serviciul Român de Informații își va înființa propriul detașament de CBRNe (Riscuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare), deși acest domeniu este acoperit foarte bine atât de Armată, cât și de MAI, prin IGSU. SRI vrea însă să pregătească specialiști în CBRNe, în cadrul Brigării Antiteroriste, semn că există informații că atentatele ar putea avea loc și pe teritoriul țării noastre.

Toate direcțiile regionale de informații ale SRI vor fi dotate cu autospeciale CBRNe, înființându-se și o bază de pregătire la Grădiștea. Decizia de a mai înființa o structură de CBRNe a Serviciului Român de Informații, având în vedere că asemenea structuri sunt deja dezvoltate de ani de zile în cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, ar putea avea legătură cu o apropiată ridicare a nivelului de alertă teroristă.

”Departamentul operativ al Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI desfășoară misiuni în teren, respectiv dispozitive de intervenție, protecție obiective diplomatice, precum și identificarea, investigarea și neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. În vederea consolidării capacității naționale de reacție pentru diminuarea pierderilor umane și materiale, s-a identificat nevoia îmbunătățirii capacității de răspuns a structurilor de intervenție în vederea asigurării securității populației României, obiectivelor diplomatice și infrastructurilor critice, atât prin asigurarea unei pregătiri eficiente în domeniul CBRNe (Riscurile chimice, biologice, radiologice şi nucleare), cât și prin dotarea cu autospeciale de intervenție CBRNe”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern. Astfel, se urmărește diminuarea nevoilor de dotare, identificate la nivelul SRI și Serviciului de Protecție și Pază (SPP), prin acoperirea unei părți cât mai mari a deficitului de autospeciale de intervenție, precum și înființarea și dotarea facilităților de pregătire necesare gestionării situațiilor de urgență în domeniul CBRNe, precum și consolidarea capacității naționale de reacție în situații de criză, cu scopul asigurării intervenției rapide și eficiente în cazul producerii dezastrelor sau a situațiilor de urgență în timpul executării misiunilor de intervenție antiteroristă, contrateroristă, pirotehnică și CBRNe.

Achiziții de peste 212 milioane de lei

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, statul român va achiziționa 44 autospeciale CBRNe, din care 43 pentru SRI și una pentru SPP, echipamente și dotări ale acestora, precum și servicii necesare implementării proiectelor, în valoare totală de 212.772.000 de lei. În prezent, SRI nu dispune de facilități de pregătire a personalului în domeniul CBRNe și nici nu are în dotare mijloace tehnice adecvate tipului de intervenție CBRNe. ”Structurile de intervenție se află, în acest moment, în imposibilitatea de a asigura intervenția la anumite tipuri de misiuni (în cazul asocierii unui exploziv cu agent chimic, biologic și nuclear), în sensul că specialiștii nu dispun de echipamente de protecție, identificare, neutralizare și/sau transportul în condiții de siguranță a dispozitivului exploiziv improvizat, asociat cu agent CBRNe”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Roboți telecomandați

Autospecialele de intervenție CBRNe sunt dotate cu echipamente și mijloace tehnice de ultimă generație, printre care se numără și roboții telecomandați. Potrivit proiectului de act normativ, forțele de intervenție din SRI vor asigura, cu ajutorul autospecialelor, un timp de reacție scăzut pe întreg teritoriul național. ”Tehnica și echipamentele propuse pentru includerea în cadrul unei autospeciale mobile, ce urmează să intre în dotarea SPP, sunt în completarea celor deja existente la nivelul acestei instituții, având ca aspect pozitiv scăderea timpului de detecție, identificare, prelevare, monitorizarea zonei de manifestare a evenimentului de natură CBRNe și reacția imediată a forțelor de specialitate din cadrul SPP pentru prevenirea contaminării demnitarilor din zona imediată”, se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.