AcasăSOCIALSpor de risc pentru profesori, pe perioada pandemiei. Câți bani primesc în...

Spor de risc pentru profesori, pe perioada pandemiei. Câți bani primesc în plus la salariu

profesoriSpor de risc pentru profesori, pe perioada pandemiei. Câți bani primesc în plus la salariu

Profesorii vor primi lunar între 1.500 și 2.000 de lei spor de Covid-19 la salariu. Legea a fost adoptată și este pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Proiectul de lege iniţiat de PSD prevede acordarea unui stimulent de risc pentru profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă.

Stimulentul ar trebui acordat întrucât aceste categorii de salariaţi sunt implicate direct în lupta cu pandemia, se precizează în nota de fundamentare a proiectului depus de doi deputaţi şi trei senatori PSD. Este vorba de 2.000 de lei lunar, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, şi de 1.500 de lei lunar, pentru personalul nedidactic şi auxiliar.

„Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citată de Adevărul.

Sumele nu vor fi impozitate, se mai prevede în proiectul de lege.

Stimulente de peste o jumătate de miliard de lei

Peste 220.000 de profesori şi aproximativ 70.000 de cadre auxiliare din Educaţie ar urma să beneficieze de stimulentul de risc pe perioada stării de alertă, efortul bugetar fiind de peste o jumătate de miliard de lei, lunar.

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis și, dacă va fi promulgată, profesorii vor încasa acest stimulent de luna viitoare.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor, prevede textul.

author avatar
Andreea Vlad
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger