AcasăSOCIALSpecula pe piața energiei, provocată de o reglementare a Uniunii Europene

Specula pe piața energiei, provocată de o reglementare a Uniunii Europene

Silvia Vlăsceanu, HENRO: ”UE nu te obligă ca atunci când faci o ofertă unui client să ai și energia achiziționată”

Explozia prețurilor la energia electrică nu a fost provocată de criza de energie, ci de o reglementare a Uniunii Europene, speculată după pandemie de toți actorii din piață. Astfel, UE a stabilit prețul marginal, adică prețul maxim de pe piață va fi cel pe care îl folosesc toți producătorii, furnizorii și traderii, indiferent că aceștia produc energie foarte ieftină. În plus, participanții de pe piețe au ajuns să vândă și să revândă succesiv energia, provocând, prin speculă, creșteri uriașe ale prețurilor.

După ce Franța a sesizat că pe piața energiei se practică specula, prin vânzarea succesivă a cantităților de energie, la nivelul Uniunii Europene se discută deja despre schimbarea unei reglementări care a provocat o explozie a prețurilor și a adus profituri uriașe, atât producătorilor de energie, cât și furnizorilor și traderilor, care cumpără și vând energie. Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO, ne spune că producătorii au și ei profituri foarte mari deoarece mecanismul după care funcționează toată Europa este prețul marginal, care înseamnă că prețul cel mai mare al energiei scoase la vânzare va fi și cel pe care îl vor practica toți. ”Aici este o discuție la nivelul Uniunii Europene, să se facă decuplarea prețului marginal de prețul cel mai ridicat, care acum este dat de energia produsă pe gaze. Există o propunere la nivelul UE să se găsească un alt , astfel încât, dacă intri pe piață cu energie eoliană produsă cu 5 lei, de exemplu, să o vinzi cu 5 lei, nu cu prețul maxim de pe piață. Nu ca acum, că se vinde și se revinde într-o schemă de suveică până ajunge la prețul maxim. Și, totodată, trebuie limitat numărul de revânzări succesive ale aceleiași cantități de energie. Și francezii au sesizat că, deși energia din regenerabile este ieftină, prețurile cresc din vânzări și revânzări”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO. Aceasta arată că reglementarea europeană a fost emisă când nu era nici criză, nici război și, până la pandemie sau și după pandemie, când a scăzut consumul, nu au fost creșterile astea de prețuri. ”Este clar că mecanismul nu mai funcționează și trebuie schimbat”, susține Silvia Vlăsceanu.

Piața a luat-o razna

În luna iunie a acestui an, peste 50% din energie s-a vândut pe piețele SPOT, care, de regulă, se folosesc doar în cazuri excepționale. Se pare că acolo s-au făcut cele mai mari afaceri, motiv pentru care premierul Niciolae Ciucă a și cerut o investigație a acestor tranzacții. ”Guvernul a dispus studierea creșterilor de preț la energie și tranzacțiile de pe platformele OPCOM-ului, administratorul pieței de energie electrică. Toate aceste tranzacții se fac pe piețele SPOT, care înseamnă piața intrazilnică și piața pentru ziua următoare, nu discutăm de contractele la termen. În iunie, pe piața pentru ziua rumătoare (PZU) s-au încheiat tranzacții care acoperă 52% din consumul zilnic, ceea ce înseamnă foarte mult. Deci jumătate din energia care se consumă într-o zi în România este achiziționată de pe o zi pe alta, deci neacoperită prin contracte la termen. Și atunci, într-adevăr, pe PZU se văd niște fluctuații, spunea și ANRE-ul că a dat niște amenzi că s-au descoperit niște tranzacții de la A la B și de la B la A. Sunt foarte multe tranzacții și foarte mulți participanți, dar nu este suficient ca să ai o concurență perfectă”, ne-a precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu. Potrivit acesteia, de regulă, pe PZU nu vând producătorii mari, ci producătorii mici, în general din regenerabile, dar aceeași calitate, de a revinde, o au și furnizorii, și traderii, de aceea sunt tranzacții multe și cumpărători mulți.

Speculă în toată Europa

Legea nu interzice cumpărarea de energie pe PZU, doar că s-a ajuns la un procent prea mare și atunci, din vânzări succesive, evident că prețul crește. Doar pe piața intrazilnică și pe piața zilei următoare suntem interconectați cu statele din afară, ne spun reprezentanții producătorilor de energie. ”Dacă Germania are acum urgent nevoie de energie poate să o cumpere și din România, că suntem interconectați acum până în Europa de Vest. Sau, la fel, un furnizor din Ungaria poate cumpăra de pe PZU. Noi suntem interconectați și prin preț, dacă energia mai ieftină se produce la noi va fi cumpărată imediat dintr-o țară cu care suntem interconectați”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.473 afisari

10 COMENTARII

  1. Toate crizele sint provocate intentionat de functionarii corupti de la Bruxel , simbriasii lui Soros .

  2. Am mai zis-o: ziariștii sunt provocatori! Cei buni, au luat pumni in gura, că să tacă. Care au mai rămas, sau vândut pe un rahat de ban sau daca nu, sunt piloșii, cei care se dau vâslesc in contra curentului. Și asta pt că sunt analfabeți . Claudia, daca tot pomenești Franța, de ce nu te informezi mai înainte, că francezii cumpără de la spanioli și arabi și când mai departe. Adică ei sunt speculanții la care te referi. Și ar trebui sa le spui pe nume. Nu sa bagi la apa UE, PTR că știi că se va desființa cat de curând.

  3. AUR! SUVERANITATE! RENATIONALIZAREA resurselor,culmea,NATIONALE,dar de care profita doar unii.Pai nu e asta bataie de joc?

  4. Fratilor totul este cusut cu ata alba! Vor sa ne ia si pielea dupa noi!
    O revolta mondiala este singura modalitate sa-i potoleasca pe speculantii asupritori ce sunt din ce in ce mai lacomi!

  5. SPECULA -EXCROCHERIA ,HOTIA A DEVENIT REGULA DE BAZA A UE !!!!!!!!!,UE SE COMPORTA CA O GAURA NEAGRA -INGHITE TOT CE MISCA ,PREFACE IN SCRUM ORCE CONCURENT,
    VINOVATII SUNT HIENELE DIN ADMINISTRATII ,GUVERNUL SI MAFIA POLITICA.
    TOATE PROSTIILE SI HOTIILE GUVERNELOR SE DESCARCA IN TAXE,IMPOZITE,ACCIZE, PE CARE LE PLATESC TOT CEI CARE SUNT TALPA TARII.
    ASA ZISII GUVERNANTI ,NISTE POPANDAI HABARNISTI PUSI ACOLO SA EXECUTE ORDINE NU VOR AVEA NICI O REACTIE,NICI O SOLUTIE LA TOATE ABERATIILE CARE VIN DINSPRE UE.

  6. nu exista criza energetica ci foarte multa lacomie… se foloseste energia ca si mecanism de presiune pentru acutizarea lipsurilor. iar cum energia e de baza toata lumea resimte criza creata in mod artificial.

  7. În sfârșit au descoperit și ei gaura de la covrig. Cam târziu v-ați deșteptat domnilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger