AcasăSOCIALSpectrul foametei, cea mai mare criză globală

Spectrul foametei, cea mai mare criză globală

Conform unui nou raport al Băncii din Singapore, securitatea alimentară a apărut ca următoarea mare criză, alături de nevoia de a asigura aprovizionarea cu energie, ceea ce ridică riscul unor tensiuni sociale sporite în economiile emergente, deoarece protecționismul alimentar exacerbează inflația.

Creșterea continuă a prețurilor la produsele agricole de bază nu este determinată doar de provocările legate de ofertă, piața de muncă, restricții Covid și de secetă, ci și de războiul Rusiei din Ucraina.

„Pe măsură ce prețurile agricole continuă să crească, inflația alimentară a devenit la fel de apăsătoare ca și creșterea prețului petrolului”, a declarat strategul pentru mărfuri al Bank of Singapore, Sim Moh Siong.

„Riscul de tulburări sociale în piețele emergente cu venituri mici este ridicat. Șocurile economice cauzate de prețurile la alimente și energie se răsfrâng asupra economiilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ceea ce ar putea crește inegalitatea veniturilor în regiune”, au avertizat analiștii S&P Global Ratings într-un raport separat.

Egiptul, Iordania, Libanul, Marocul și Tunisia vor fi printre cele mai afectate de repercusiunile economice, deoarece importurile nete de alimente și energie reprezintă între 4% și 17% din PIB-ul lor, iar o mare parte din aprovizionarea cu cereale provine din Rusia și Ucraina.

Măsurile fiscale temporare menite să atenueze lovitura pentru consumatori și producători și să prevină nemulțumirile sociale vor pune presiune asupra consolidării fiscale post-pandemice realizate de multe economii din diferite țări.

Rusia și Ucraina furnizează împreună aproape 30% din grâul comercializat la nivel mondial și 15% din exporturile mondiale de porumb. Războiul înseamnă că transporturile de cereale ale Ucrainei rămân în afara piețelor, deoarece porturile maritime au rămas închise, în timp ce producția de noi culturi este compromisă.

Transporturile de cereale din Rusia sunt, de asemenea, în scădere din cauza reducerii finanțării comerciale și a boicotării produselor rusești pe piețe.

Creșterea prețurilor la alimente a dus la o creștere a numărului de exportatori agricoli care restricționează vânzările în străinătate pentru a-și asigura propria securitate alimentară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
284 afisari

1 COMENTARIU

  1. Din toamna incepe circul suprem , iar Jocurile Foamei vor fi ceva fascinant de urmarit, mai ales ca deja se anunta ca vor veni si 20 de milioane de negrisori mititei in Italia, intr-o vizita de lucru mai prelungita !! Ha ha ha 🙂 Bai, aia e, o sa scape numai care poate !! Iar in alta ordine de idei, bai vaxxinatilor in cap, pregatiti-va pentru urmatoarea runda de toamna pentru voi, acum o sa faceti si pe maimutele nebune !! Ha ha ha 🙂 Bai Gheorghitza Muitza, bai potlogarule ratat, poti sa faci si tu pe maimuta nebuna, ca ti se da voie !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger