AcasăSOCIALSpecialiștii avertizează. Regenerabilele produc mari perturbări în sistemul energetic

Specialiștii avertizează. Regenerabilele produc mari perturbări în sistemul energetic

Deși la nivelul UE se vorbește tot mai mult de înlocuirea capacităților energiei convenționale cu fotovoltaice și eoliene, specialiștii din domeniu atrag atenția că aceste regenerabile, foarte volatile și incerte, produc mari probleme în sistemele energetice. Fără capacități de producție stabile, într-un procent semnificativ, echilibrarea sistemului nu se va mai putea face.

Politizarea excesivă a sectorului energetic la nivel european a făcut ca foarte multe aberații să fie legiferate, fără ca acestea să poată fi puse în aplicare. De exemplu, obsesia regenerabilelor, despre care se tot spune că vor asigura independența energetică, a condus la apariția unor situații critice în sistemele energetice, în special în România, unde guvernele au executat ordinele fără să se consulte cu specialiștii din domeniu.

Dr.ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, un reputat expert din sectorul energetic, ne spune că eolienele și fotovoltaicele provoacă dificultăți tehnice deosebite.  ”Problema este legată de așa-numita penetrare a regenerabilelor variabile pentru sistemul energetic, nu numai național, ci și paneuropean. Sunt studii tehnice aprofundate pe această temă, pe care ONG-iștii nu le cunosc. Energia produsă de eoliene și fotovoltaice este volatilă, incertă și este la distanță de locurile de consum. În plus, modul de realizare a acestor instalații, prin electronica de putere, ca interfață între sistem și aceste surse de energie, scade așa-numita inerție a sistemul energetic național”, ne-a declarat dr.ing. Nicolae Codreanu. Acesta arată că regenerabilele provoacă diverse perturbații, care trebuie echilibrate de termocentralele pe cărbune, pe gaz, hidrocentrale și nuclear, adică de sursele convenționale, care au generatoare și au mase mecanice în mișcare și, la diverse tipuri de defecte, participă la atenuarea abaterii frecvenței de la frecvența standard. Tocmai de aceea, nu se pot introduce regenerabile în proporție de 80%, cum se spune, pentru că trebuie să existe și aceste surse convenționale care să mențină stabilitatea sistemului energetic.

Fotovoltaicele, 2,5% contribuția în sistem

Puterea netă a fotovoltaicelor din România este de 1.300 de MW și doar vara este ceva mai ridicată contribuția, pentru că iarna aportul este foarte redus. Factorul de capacitate la fotovoltaice, care depinde de climă, în general vorbind, este, în România, între 15 și 20%. Anul trecut, aportul în SEN a fotovoltaicelor a fost de 2,5 % pe tot anul, eolianul, 12% și biomasa, 1%. Adică regenerabilele, fără hidroenergie, au avut, împreună, un aport de 15% energie în sistem, susține dr.ing. Nicolae Codreanu. ”Tendința aceasta spre regenerabile este foarte politizată, conceptele tehnice au fost vehiculate de oameni care nu au cunoștințe fundamentale în acest domeniu. De exemplu, s-a tot vorbit, la nivel european, de câțiva ani, despre stocarea CO2, dar nu s-a reușit la nivel mondial așa ceva. Cred că nici în 50 de ani nu se va găsi soluție tehnică. Sunt foarte multe lucrări științifice legate de regenerabile, în care sunt semnalate problemele tehnice și financiare, care necesită investiții de sute de miliarde de euro”, ne-a precizat dr. Ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara.

Accesorii la rețea

Marile proiecte în energetică nu se pot implementa mai devreme de 5-10 ani, deci nu se pot face peste noapte. În plus, proiectele de regenerabile implică și probleme cu rețeaua de distribuție, mai arată dr. Ing. Nicolae Codreanu. Potrivit acestuia, fotovoltaicele sunt ca un gadget, un accesoriu de rețea, și nu te poți baza pe ele. ”La Complexul Energetic Oltenia vor să scoată 660 MW pe cărbune și să-i înlocuiască cu un parc fotovoltaic de 1.000 de MW, dar nu va compensa lipsa. Proiectele fotovoltaice mari care sunt planificate să fie puse în funcțiune anul acesta, dar care nu se vor pune, în opinia mea, de peste 1GW putere instalată, nu vor aduce o contribuție procentuală suplimentară mai mare de 2,5 % din energia netă anuală produsă în SEN”, a mai afirmat dr. ing. Nicolae Codreanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
22.195 afisari

30 COMENTARII

  1. Fotovoltaicul este bun in gospodaria individuala, in rest e cu semnul intrebarii, plus ca majoritatea parcurilor fotovoltaice au scos terenul agricol din uz, cat de curand o sa ne placa gandacii de balegar.

    • Bine punctat. Sistemele individuale fotovoltaice pe baterii ar fi mai corecte dar multa lume se sperie de baterii că costa. Da, costa, totul costă, și prostia costa, uite la ce concluzii se ajunge acum. Producem ziua curent și dam in SEN că suntem mari prosumatori dar nu e așa, unii fac asta că afacere. Eu sunt pentru sistem fotovoltaic cu acumulatori proprii.

  2. Fotovoltaicele de mare putere produc o energie care nu se stocheaza ca in cazul sistemelor individuale off-grid si care e produsa (logic) numai ziua intr-un anumit interval orar. Adica in afara acelui interval orar ea tinde spre zero.
    Eolienele produc doar atunci cand bate vantul, sub o viteza minima a vantului si peste o viteza maxima ele sunt oprite si nu produc.
    Hidrocentralele produc in functie de debitul de apa, in cazul lor nu se ajunge la zero si exista posibilitatea “stocarii” energiei prin impingerea apei inapoi in lacul de acumulare, deci dintre cele trei metode ea este de departe cea mai buna.
    Insa un sistem energetic ca sa fie fezabil trebuie sa poata asigura in orice moment acoperirea necesarului prin productie de energie. Sigur ca acest lucru se asigura si prin exporturi si importuri facute la anumite momente ale zilei in functie de necesitati, insa in primul rand stabilitatea unui sistem energetic este asigurata prin metodele de producere a energiei care permit furnizarea unui flux constant de energie, adica termocentralele (carbune, pacura, gaz) si centralele atomoelectrice.

  3. Sa le spuna asta si tradatorilor de tara, jegurilor peneliste din echipa cistigatoare care inchid toate minele si termocentralele.

    • Foarte bine d-le dr.ing. Codreanu ca a-ti pus problema tehnica corect în aceasta situație,fata de papagalii din PNL,ONG-uri și celebritățile de la UE, cum problema energiei regenerabile trebuie gândită nu sezonier ci 24/ 24 h zilnic,săptămânal,lunar și anual obținerea ei.Exista soluție iar eu susțin utilizarea tehnologiei kinetostatice care preia de pe cursul apelor energia cinetica a râurilor,fluviilor și o transpune în energie electrica prin electronica de putere în 220,380,V ca și care se adaptează optim la SEN lucrând în banda neexistând sincope,pauze de obtinerea de energie electrica..Toate bune și la locul lor….

  4. Nu a zis nimeni că trebuie să se facă peste noapte trecerea la energia regenerabilă, normal că vor trebui niște ani până se generează o capacitate rezonabilă. Se știu problemele de spatiu și capacitate de producție cu panourile solare și generatoarele eoliene, se poate ajunge la proiectarea unei configurări optime care sa ducă la echilibrarea rețelelor electrice prin producerea sau consumul de hidrogen. Și la hidrogen sunt probleme tehnice despre producerea și stocarea. Că ne place sau nu, înafara de problemele cu poluarea, omenirea trebuie să facă saltul tehnologic de a trece la folosirea resurselor naturale într-un mod regenerabil pentru că nu există rezerve inepuizabile. Pentru multa lume a devenit clar că omenirea nu poate să continue dezvoltarea prin creșterea în spirală a consumului de energie fosila și materie prima din exploatările miniere fara discernământ. Multa lume critică politica actuala pentru că nu vrea sau nu poate să îinteleaga ce va fi în viitor fara măsuri responsabile,, ce vom lăsa celor care vin după noi. Daca nimeni nu va face nimic, este ușor de intuit cum va arăta viitorul pe o planeta epuizată, incapabilă să se echilibreze măcar la nevoile de baza. Am incercat sa mă feresc de o imagine dramatică și totuși nu se poate să nu realizăm ce probleme vor fi în viitor daca ne îndreptăm in viteza, cu ochii închiși și cu capul înainte spre un zid..

      • se va descoperi oceanul planetar subteran
        ce ar putea permite consumarea oxigenului in totalitate:
        -sa vezi atunci cursa dupa oxigen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ma, da de ce trebuie eu, azi, sa ma gandesc la cei de maine ??? De ce trebuie eu sa ma sacrific azi, ca sa traiasca bine cei care vor urma dupa mine ??? De ce trebuie ca eu sa fiu cel de sacrificiu ??/ Mie, tie si celor traitori azi cand ne va fi bine ??? Cine s-au sacrificat pentru noi de azi noi traim ”in puf” si nu ne lipseste nimic ?? Aaaa, n-au facut-o ??? Pai, si eu de ce trebuie s-o fac ??/ Mi-a dat, v-a dat Dumnezeu mai multe vieti si putem s-o sacrificam una ?? Spuneti-mi poate aflu si eu ceva in plus. EU VREAU SA TRAIESC ACUM BINE pentru ca maine nu stiu ce va fi. Daca n-o sa le placa celor ce vor urma ce le-am lasat o sa-si faca ei altele. Ati vazut ce sa intamplat cu ce am realizat noi cei carora ni se repeta ca ”santeti generetii de sacrificiu”. La ce mi-a folosit. Tot ce am realizat, a fost declarat ca morman de fiare vechi si demolat pentru cunstructii asa cum vrem noi azi, pentru bunastarea tuturor. Si atunci credeti ca as mai rezista la o ”multumire” din partea viitorilor ??? Nu, nene, NU. Eu m-am saturat. Vreau azi sa traiesc bine, nu ma intereseaza ce va vi maine. De analize ne-am saturat, de experimente oracaite de grettta trotineta, asemenea. Si injuratul de azi si eroul de ieri a vrut sa faca ce discutati voi azi si le faceti fara niciun plan. In cincinaalul 1980 – 1985 si-a propus producerea de curent si biogaz din orice insa, a dispus sa se intocmeasca un plan pe zone ale tarii sa vada ce tip de instalatii pot functiona cu randament. Noi, ne avand nici soare decat 36 zile pe an, vant nici atat, s-a hotarat sa facem niste instalatii de biogaz si microhidro. Cateva s-au facut si functioneaza si azi. Avem insa plin de panouri solare. VIVAT CERTIFICATELE VERZI. Unde nu-i cap vai de cur.

      • Felicitări!
        CEL mai pertinent răspuns.
        ȘI eu, și soțul meu facem parte din generația de sacrificiu.

      • fereascà dumnezeu de-o aşa gãndire. Tipic nazist-egocentrisà, pur infantilo-instinctivorà, tipicà animalelor.

  5. Oameni buni voi spuneti bine dar fara sens pt.ca sistemele energetice necesita investitii,care la randul lor sunt posibile cu implementarea unor echipamente noi si eficiente,industria constructoare de masini energetice de mare putere nu mai exista in Romania,aceste surse neconventionale de energie electrica raman un vis frumos,o teorie care mi.a fost predata de ilustrii profesori ai Facultatii de energetica Bucuresti care alaturi de teorii cum principiul magnetronului,utilizarea pilelor de combustie(electreti),instalarea ciclurilor mixte abur-gaze care ma rog aici s.a realizat ceva la Brazi,realizarea ciclurilor mixte de producere a energiei sub forma de caldura,lucru mecanic(energie electrica) si frig raman un vis frumos.Tot energia clasica va fi la putere niscai daca nu va fu cazul sa ne intoarcem la sobe,mori de apa si alte sisteme istorice vezi ce se intampla la granitele tarii noastre.

  6. Right. Toti mosii cu vata-n nas (citati in articol sau postand comentarii) apar din aziluri sa ne spuna ca viitoru-s carbunele si petrolul. Cu jena – am absolvit in mileniul trecut Electrotehnica – trebuie sa recunosc ca acum 5 ani nu le dadeam sanse a la long masinilor electrice. Echipamentele si specialistii se adapteaza ori dispar.

    • Nimeni nu are nimic cu mașinile electrice, ce au fost inventate acum aproape 200 de ani, ci cu felul de le băga pe gît tuturor și minciunile de pe lîngă.
      De la Reuters (înainte căutați poze cu ”diesel generator charging car”:
      Fact check: Poza nu arată un generator diesel încărcînd o mașină electrică.

      VERDICT În parte minciună. Compaia ce are acele generatoare a recunoscut că înăuntru sînt motoare diesel dar sursa de încărcare a mașinilor sînt baterii reîncărcabile încărcate de generatorul cu motor diesel.

    • Ce-i mai însemnat am uitat să scriu.
      Cînd îți iei mașină electrică gândește-te la marea majoritate a românilor cărora, fără a fi întrebați, li se iau bani ca să-ți plătească subvenția. Dac-ai dat 40.000 de euro, 10.000 vin de la buget, de la toți românii. La un drum din cinci oprește în stația de autobuz și-ntreabă care merge acolo unde te duci tu sau pe traseu cu posibile mici ocolișuri. A plătit deja!

    • Bine punctat…Eu am o instalatie de 72 de panouri fotovoltaice…si pompa de caldura tot pe curent…12 ani la casa am carat cu camionul lemne si carbuni…am ars 100 de tone…mizerie….fum in casa…am zugravit parterul de 3 ori in 15 ani de la fumul de la centrala….Acum vreau sa schimb masina de 16 ani cu una electrica…Una este sa fi inginer si alta sa lucreze ortacii in mina…care isi distrug viata…

  7. La AMANET AUTO nu exista in timpul contractului o crestere a comisionul. La Amanet Auto se plateste doar comisionul stabilit prin contract indiferent de cresterea Robor sau a altor indicatori ascunsi in contractele de credit.
    Noi practicam comisioane decente iar in 10 minute pleci cu banii.
    Ai nevoie doar de actele masinii si buletinul.
    Informatii la telefon 0724998826
    http://www.amanetcar.ro

  8. Fotovoltaicele produc curent electric ziua când este vârf de consum. Pe timpul nopții pot fi folosite celelalte resurse. Un sistem național bine pus la punct asta face…

  9. Lechi
    Salut
    In Ungaria, s-a stopat conectarea fotovoltaicelor la retea, pentru ca, sistemul nu poate gestiona
    un musuroi de…fotovoltaice

  10. Este corecta observatia ca prezentele sisteme de generare a emergiei electrice, fotovoltaice si eoliene pot provoca dereglari ale retelei de distributie! De aceea trebuie gasite solutii de echilibrare a SEN, chiar acelea referitoare la impingerea apei inapoi in lacul de acumulare, dar si stocarea energiei in sisteme de baterii, care sa preia supraproductia si noaptea sau la cereri mari sa elibereze curemtul electric stocat. Toate aceste probleme trebuie rezolvate, nu folosite ca si contra argument pt implementarea energiei nepoluante!

  11. După 20 ani,panourile fotovoltaice devin radioactive și distrug mediul inconjurator.nimeni nu vrea să vorbească despre asta

  12. Există hidrocentrale reversibile pe Olt și un proiect datând de pe timpul lui Ceaușescu pe Someș (Tarnița -Lăpușești).
    La prețuri mici ale energiei nu era rentabil economic.
    La prețurile de azi , dacă Hidroelectrica ar deveni producător de energie foto , probabil că ar fi profitabil și ar rezolva parțial și problema echilibrări SEN.
    În rest , mulți aurolaci habar iști dar greșit.

  13. Aveti perfecta dreptate. Domnul Codreanu poate fi specialist in termocentrale dar nu in sisteme electroenergetice.
    Energia din surse regenerabile este cea mai importanta tinta a omenirii daca doreste in continuare viata pe pamant.
    Turbinele hidro, agregatele cu bulbi reversibili si turbinele generatoarelor din centralele nucleare sunt absolut suficiente pentru stabilitatea sistemelor. In caz extrem, daca s-ar ajunge la deficit de inertie mecanica, exista asa numita inertie sintetica ce poate fi dezvoltata ca suport pentru sistem.
    Pana atunci, CHEAP Tarnita Lapustesti este nu doar fezabila, ci extrem de profitabila si in plus, foarte necesara. Problema este la politicienii care din pacate, inca nu inteleg.

    • Ai dreptate dl.ing.este specialist în termocentrale care cu care nu poți aplatizat vârfurile de sarcină în timp scurt ,dar sant celelalte surse care pot rezolva aplatizarea.Deci să-i lăsăm în pace conservatori (franari),și sa progresam cu noile sisteme care sant și care vor apare.Carbunii să rămână ca rezervă tampon .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger