Un fenomen îngrijorător începe, uşor-uşor, să ia amploare în ţara noastră. Din păcate, unii părinţi trebuie să-şi facă griji. Copiii cărora le-a fost închis contul de Roblox au ameninţat că se sinucid.
Radu Szekely, consilier al ministrului Educaţiei: „Poliţia Română a primit informaţii din partea partenerilor din străinătate care controlează platforma Roblox, că în România, într-unul din jocurile de pe această platormă care s-au traduce ca simulare a sinuciderii sunt înregistraţi şi foarte mulţi minori români, majoritatea din Bucureşti”.
Copil român, depistat de Interpol Washington
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, a declarat că și în România s-a înregistrat o amenințare de suicid în județul Buzău. Cazul la care a făcut referire Ciprian Romanescu s-a petrecut în octombrie a anului trecut.
Atunci, un copil în vârstă de 12 ani din Buzău a ameninţat pe o platformă de jocuri online (Roblox) că se sinucide, după ce contul de joc i-a fost închis de administratorul platformei pe motiv că băiatul a avut discuţii în contradictoriu cu un alt jucător online. Cei care gestionează site-ul au anunţat atunci Interpol Washington.
Campanie a Poliţiei: „Voi ştiţi ce face copilul vostru în mediul online?”
Poliţia Română a realizat o campanie de informare pe Facebook legat de acest aspect, printr-un mesaj informativ numit „Voi ştiţi ce face copilul vostru în mediul online?”.
„Este adevărat, avem multe semnale că o mare parte din copii petrec foarte mult timp online, fie cu jocuri de acest tip, sau multe dintre ele mult mai inocente care se referă la competiţii sportive, simulări de competiţii sportive, sau reţele de socializare.
Deci acesta este într-adevăr un fenomen pe care Ministerul Educaţiei va trebui să-l abordeze în perioada imediat următoare pentru a preveni mai multe aspecte, şi aici intrăm într-o discuţie mult mai largă, inclusiv sedentarismul, lipsa de socializare, problemele emoţionale care pot rezulta din acest tip de activitate, în singurătate oarecum.
Jucându-se într-o reţea unde nu au interacţiune directă cu colegii lor, se depărtează oarecum, am auzit inclusiv termenul de a se sălbătici, vor exista asemenea campanii, inclusiv prin progamul Din grijă pentru copii, care s-a lansat în toamna trecută, venind în sprijinul acelor copii care îşi da seama că au nevoie de sprijin, dar vom avea şi alte campanii de acest gen”, a spus Radu Szekely, consilier al ministrului Educaţiei.