Digitalizarea şcolilor înseamnă şi trecerea la catalogul online. Uşor-uşor, şcolile renunţă la catalgoanele clasice, cele fizice.
Conform studiilor, situația la învățătură este îmbunătățită vizibil acolo unde a fost introdusă o astfel de platformă, care poate fi accesată de părinţi şi de profesori chiar şi de pe telefon.
Frica de părinţi
Care ar fi avantajele unui catalog online: faptul că părinţii sunt informaţi în timp real privind situaţia şcolară a copiilor, de aici şi frica elevilor de a chiula sau de a lua note proaste.
De exemplu, într-o școală din Oradea, ce are sistemul din 2021, aplicaţia a redus cu o treime numărul absenţelor. Anul trecut erau 500 de școli ce investeau în cataloagele online, iar din această toamnă vor fi 700. Cheltuielile pentru aceste softuri sunt suportate de fiecare școală în parte și sunt facturate lunar, în funcție de numărul de elevi.
Unde au fost introduse cataloagele online?
Conform listei publicate de Ministerul Educației, 111 școli care vor pilota catalogul electronic sunt în București. Dintre acestea, cele mai puține sunt în sectorul 5.
De precizat este că nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli apelează la aplicații/programe private.
Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic au fost stabilite prin ordin de ministru în luna aprilie: toate cataloagele vor avea autentificare în doi factori pentru profesori, părinți și elevi.
Lista şcolilor din România cu cataloage online poate fi consultată AICI.