România este rută principală de export pentru cerealele ucrainene. Vorbim de aproape 25 de milioane de tone care au trecut prin țara noastră, a spus Klaus Iohannis.
”România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, de când a început războiul au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone, au fost exportate prin România, din Ucraina. Este de departe cea mai importantă rută de export”, a spus preşedintele.
TIR-urile cu cereale deteriorează şoselele
Totuşi, infrastructura de transporturi din România este suprasolicitată de produsele ucrainene. România dorește să solicite Comisiei Europene decontarea cheltuielilor de întreținere și modernizare a infrastructurii.
Se pare că ministerul lui Grindeanu ar dori să trimită Comisiei Europene deconturi pentru întreținerea drumurilor a căror uzură a crescut substanțial odată cu tranzitul intens de TIR-uri încărcate cu cereale. Sunt vizate cu prioritate drumurile din zona Moldovei, mai intens utilizate în acest scop.
Ministrul Grindeanu a avut deja o discuție cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Comisia Europeană ar urma să deconteze 200 de milioane de lei pentru lucruri de modernizare în Portul Constanța și liniile de cale ferată care deservesc portul.
Are de suferit mult DN2-E85
Întreținerea drumurilor, în special a celor din Moldova, a generat costuri sporite pentru statul român, în condițiile unui trafic mult sporit. Deteriorarea șoselei are loc într-un ritm mai rapid, în special pe DN 2
”Vom continua să sporim exporturile pe calea ferată şi şosele şi prin acestea vom împiedica o foamete globală pentru că, aşa cum se ştie, Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din lume”, a mai zis Iohannis.