AcasăSOCIALSorin Cîmpeanu recunoaşte: campania de testare anti-Covid din şcoli, un mega-eşec!

Sorin Cîmpeanu recunoaşte: campania de testare anti-Covid din şcoli, un mega-eşec!

Sorin-CimpeanuSorin Cîmpeanu recunoaşte: campania de testare anti-Covid din şcoli, un mega-eşec!

Deşi studiile au arătat şi că redeschiderea şcolilor a contribuit la creşterea numărului de cazuri Covid, autorităţile au fost incapabile să mărească ritmul de testare din unităţile de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”.

Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.

2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel.

Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Cîmpeanu.

Şcoală fără scenarii? La începutul lui iunie

Ministerul Educaţiei va „putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!)”, numai dacă vor fi întrunite simultan patru condiţii.

Conform ministrului Cîmpeanu, cele patru măsuri sunt:

1. Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii);

2. Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

author avatar
Andrei Ștefan
128 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ministrul educației nu cunoaște protocolul de testare din școli! Poate vrea să le transforme în centre de testare in condițiile în care nu se mai face nebulizare preventiv zilnic,generatoare de ozon sunt doar în grădinițe .Laboratoarelor de recoltare ministerul sănătății le cere norme,în scoli izolatorul e improvizat pe unde găsește loc directorul,nebulizare doar când apare cazul de coronavirus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger