Simulările pentru examenele naționale se apropie tot mai mult, astfel că elevii claselor terminale – a VIII-a (care se pregătesc de Evaluarea Națională) și a XII-a (care vor da Bacalaureatul), dar și părinții lor și cadrele didactice deopotrivă stau cu ochii pe ceea ce anunță oficialii, mai ales în contextul actual generat de noul coronavirus. Și a cifrelor raportate, joi, de către reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS), din care reiese că în ultimele 24 de ore la nivel național au fost au fost înregistrate 5.236 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
”Având în vedere faptul că astăzi avem un an de la declanșarea care a generat predarea online pe parcursul aproape întregului an care s-a scurs, evaluările sunt extrem de importante. (…) Da, simulările vor fi permise cu prezență fizică începând cu data de 22 martie, respectiv 29 martie, pentru examenele naționale. Apoi sunt permise, de asemenea, cu prezență fizică, evaluările pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.
Ministerul Educației a ținut foarte mult la aceste evaluări, care ne arată unde ne aflăm după un an de predare online. Dacă nu vom avea aceste evaluări, nu vom ști care este realitatea din sistem, nu vom ști cât de mult au pierdut, pentru că este clar că, din păcate, elevii au pierdut foarte mult pe baza predării online”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, joi, într-o intervenție telefonică la Antena3.
Ce urmează după simulările pentru examenele naționale
Totodată, oficialul guvernamental a listat și calendarul simulărilor în cazul celorlalte clase: a II-a, a IV-a și a VI-a. ”Evaluările la clasa a II-a sunt cele care urmează după simulările pentru examenele naționale, începând cu data de 20 aprilie, apoi elevii de clasa a VI-a vor începe în data de 12 mai evaluările, iar elevii de clasa a IV-a vor începe în data de 18 mai. Ăsta este calendarul după care se vor derula toate aceste evaluări și simulări care, repet, sunt permise cu prezență fizică pe baza ordinului comun, ministrul Educației – ministrul Sănătății”, a mai subliniat Cîmpeanu.
După cum au anunțat reprezentanții Ministerului Educației încă de la mijlocul lunii februarie, într-un comunicat, simulările examenelor naționale se vor organiza, după cum urmează:
A. Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a
29 martie 2021: Limba şi literatura română
30 martie 2021: Matematică
31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
B. Simularea examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a
22 martie 2021: Limba şi literatura română – proba E.a)
23 martie 2021: proba obligatorie a profilului – proba E.c)
24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)
25 martie 2021: Limba şi literatura maternă – proba E.b).