AcasăSOCIALSondaj. Peste un sfert dintre români nu au în plan să plece...

Sondaj. Peste un sfert dintre români nu au în plan să plece în vacanță în acest an. Ce buget alocă, totuși, cei care plănuiesc să meargă în concediu

Sondaj. Peste un sfert dintre români nu au în plan să plece în vacanță în acest an. Ce buget alocă, totuși, cei care plănuiesc să meargă în concediu (sursa foto: Facebook/Eforie Online)

E vară, e anotimpul concediilor, însă nu toți românii își fac planuri pentru a pleca de acasă, în vacanță. Iar destui dintre cei care se gândesc să meargă într-o vacanță și-au mai redus bugetul, comparativ cu anul trecut. Ce arată, mai exact, rezultatele unui sondaj privind planificarea vacanțelor? Aflați în cele ce urmează!

Peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu și nu au alocat nici un ban în acest sens, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.  Conform sursei menționate, 26,6% dintre români nu au planuri să plece în vacanță.

Cum arată bugetele de vacanță

Cei care au, totuși, planuri de vacanță par să-și fi făcut deja cu atenție unele calcule. „În ceea ce privește sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3 000 lei pentru întreaga familie, iar din aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1 000 de lei.

Conform sondajului, circa 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor. Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3 000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6 000 de lei în vacanță, 8,1% – între 6 000 și 10 000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10 000 de lei pentru concediu”, anunță CEC Bank, într-un comunicat de presă transmis marți, 26 iulie.

Peste 49% dintre cei care au planuri să plece în vacanță aleg ca destinație România, cu o preferință mai ridicată pentru litoral -26,2%, iar circa 20% preferă destinațiile din străinătate. Circa 25% dintre respondenți spun că își vor face concediul acasă.

Foarte mulți au strâns din timp bani pentru concediu

Pe de altă parte, un procent semnificativ dintre participanții la sondaj au recunoscut că au pus din timp ban peste ban pentru a avea în concediu.

„75,05% dintre respondenți declară că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% dintre ei folosesc tichetele de vacanță și primele de la angajator pentru plata unui sejur. La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanței, iar 5% –  împrumuturile de la prieteni”, indică aceeași sursă.

Totodatăă, sondajul a scos la iveală faptul că 82,24% dintre respondenți își fac singuri rezervările, pentru a reduce costurile, și doar 17,76% apelează la o agenție de voiaj. Mai mult, 74,84% dintre respondenți își planifică vacanța din timp și doar 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră.

Cash-ul rămâne de bază în vacanțe

Nu în ultimul rând, din același sondaj reiese că aproximativ 38% dintre respondenți „se bazează pe cash în vacanțe – opțiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri, dar utilizarea cardurilor vine puternic din spate: 20,4% vor folosi atât numerar, cât și carduri și peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit și credit”.

Din câte s-a mai anunțat în comunicatul de presă, sondajul privind planificarea vacanțelor a fost realizat online, de FinZoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion de 1.390 de respondenți din toată țara.

author avatar
Andrei Coman