AcasăSOCIALȘomajul în România explodează. Guvernul cheamă asiaticii la muncă

Șomajul în România explodează. Guvernul cheamă asiaticii la muncă

În plin șomaj, Guvernul cheamă străini să muncească în România

Guvernul Orban a lansat strategia privind imigrația pentru 2020-2023, în care elementul principal este atragerea asiaticilor în țara noastră pentru a ocupa locurile de muncă vacante. Și asta în timp ce aproape o jumătate de milion de români și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni, preconizându-se și o serie de concedieri colective, pe fondul crizei economice generalizate.

În loc să ia măsuri reale pentru sprijinirea economiei, Guvernul liberal și-a fixat drept obiectiv aducerea pe piața muncii din România a unui număr cât mai mare de imigranți asiatici. Obiectivul se regăsește în Strategia Națională privind Imigrația pentru perioada 2020-2023 și are la bază faptul că ”facilitarea accesului pe teritoriul României a cetățenilor terți care răspund nevoilor de ocupare a forței de muncă va determina reducerea numărului de locuri de muncă declarate vacante de către angajatori”. Mai mult, strategia va urmări și ”atragerea studenților proveniți din state terțe, precum și promovarea educației în rândul imigranților aflați în situație de ședere legală, care vor contribui la asigurarea competențelor necesare pentru acoperirea deficitului existent pe piața forței de muncă”.

Direcția anunțată de Guvern pare desprinsă dintr-un SF, având în vedere situația economică dezastruoasă în care se găsește România în prezent. Chiar dacă a fost publicată acum pe site-ul Ministerului de Interne, strategia a fost construită pe datele din 2019, când economia înregistra o dezvoltare accentuată și când criza forței de muncă din majoritatea domeniilor a fost rezolvată nu cu majorări salariale, ci prin aducerea unor muncitori din Vietnam, Nepal și India, fericiți să lucreze pe salariul minim din România. ”În 2019, piața forței de muncă a atras, cu precădere, străini proveniți de pe continentul asiatic, iar cele mai multe cereri pentru eliberarea avizului de angajare au vizat aducerea pe piața forței de muncă din România a lucrătorilor permanenți – 31.169, o valoare cu 285,9% mai mare decât cea din anul precedent”, se arată în strategia națională privind imigrația.

Criza de forță de muncă a devenit criza de locuri de muncă

Guvernarea nefericită a liberalilor, dar și gestionarea agresivă și distructivă a pandemiei au transformat criza de forță de muncă într-o îngrijorătoare criză a locurilor de muncă. Mii și chiar zeci de mii de firme continuă să se închidă cu fiecare zi de blocaj instituit de Guvern, aruncând în șomaj un număr din ce în ce mai mare de români. Cu această realitate mai mult decât evidentă, strategia privind imigrația nu și-a schimbat nicio literă, deși fusese construită pe premisele economice din vremea când nu liberalii conduceau Guvernul. Astfel, se prevede indentificarea unor soluții pentru integrarea pe piața forței de muncă a imigranților, asigurarea unor facilități pe linia admisiei și șederii pe teritoriul României a unor străini calificați și recunoașterea calificărilor.

Potrivit strategiei, printre direcțiile de acțiune ale instituțiilor subordonate Guvernului se numără și stimularea angajatorilor în scopul încadrării în muncă a cetățenilor proveniți din state terțe, care și-au finalizat studiile în România, precum și acordarea de facilități prin scutirea de la îndeplinirea unor condiții la acordarea vizei de lungă ședere. Mai mult, în Planul de acțiune al Strategiei, autoritățile vor fi obligate să promoveze universitățile românești în vederea atragerii de cetățeni străini la studii, prin favorizarea rămânerii pe teritoriul național și a accesului la un loc de muncă pentru absolvenții de studii superioare specializate. Totodată, se are în vedere dezvoltarea cooperării cu ministerele, organismele și asociațiile interesate în stabilirea nevoii de instruire sau pregătire a cetățenilor din state terțe pentru domeniile și profesiile care prezintă interes.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
644 afisari

5 COMENTARII

  1. Da violatori indieni, pakistanezi atentatori ce fura vieti, dar si cei ce manca sobolani dar si cei mai zdraveni din Wu Han sa apeleze Ministerul Munci sa facem si noi ceva bani de pensii…

  2. Sunteti cu totii convocați la targul de joburi din comuna Ditrau jud Harghita pe 6 Januar de Boboteaza, nu va tre CV doar pofta de dat la zapada .

  3. Daca vine și Micuțo Ce Cur Ai, și N-am Da Mi Tu,sa fie iertat…Ce dovezi mai trebuie poporului român că guvernu peneleprelor e antiromânesc pe față?? Dar și pesedeuuu cu ciolacu,tudose,Firea,Grindeanu ăla de la Olt,Stănescu cu primul lui loc de muncă pe tractor, mai nou și Olgpuța vasilescoo care zicea că ea îl vede pe Ciuciuciolacu un buuunnn președinte de partid-psd,sînt la fel de trădători !

    • La 19 :17 , io , lepra stalinista Kostea Sugiuk , am infulecat un Kiurtos Kakat cu mot …mmmmmm……papa-bun , canta greierii in burta , nema , ciuciuciolacu stevie la Tiraspol …..

  4. iohann s a laudat ca e cel mai neomarxist si tolerant sef din ue e gata sa faca desert din Romania si sa aduca pe oricine de oriunde doar romanii sa dispara!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger