AcasăSOCIALSoluțiile parlamentarilor pentru scumpirea carburanților: Luați autobuzul!

Soluțiile parlamentarilor pentru scumpirea carburanților: Luați autobuzul!

Autobuzul, soluția scăderii prețurilor la carburanți

Parlamentarii cer, într-un proiect de lege, reducerea TVA la transportul public, de la 19%, la 5%, pentru a compensa, astfel, creșterea prețurilor la combustibil și pentru a-i determina pe cetățeni să utilizeze aceste mijloace de transport. Sursa de finanțare, spun inițiatorii proiectului de act normativ, va fi reprezentată de încasările bugetare grase, care au crescut, la TVA, de exemplu, cu peste 40%, din cauza inflației. 

TVA-ul la transportul public de persoane ar putea scădea de al 19%, la 5%, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Modificarea se va face, însă, abia din ianuarie 2023 și se va aplica serviciilor referitoare la transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane. În această definiție se vor încadra nu numai autobuzele, tramvaiele și troleibuzele, ci și trenurile și metroul, urmând, probabil, o scădere a prețurilor la bilete. O măsură similară, dar mai consistentă, a fost luată, zilele acestea, de Germania, care a emis abonamente lunare în valoare de doar 9 euro pentru călătoriile cu trenul, autobuzele și metroul, în contextul creșterii prețurilor la energie și la combustibili. În proiectul de lege românesc se indică și sursa de finanţare, care este bugetul de stat.

”Ca urmare a inflaţiei, au crescut încasările la bugetul de stat din TVA cu 40,2%. Conform Ministerului Finanţelor, încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 miliarde de lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 miliarde de lei între ianuarie și aprilie 2022”, arată parlamentarii.

Situație alarmantă

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază şi în condiţiile restrângerii excedentului de cerere, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

”Prin urmare, dinamica inflaţiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei. Determinante pentru noua perspectivă a inflaţiei sunt majorările mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, al căror impact inflaţionist va fi însă atenuat substanţial până în martie 2023 de schemele de plafonare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici, dar se va evidenţia pregnant ulterior, contrabalansând parţial şi temporar influenţele de sens opus venite din efecte de bază şi din corecţii probabile ale cotaţiilor mărfurilor energetice”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Soluție pentru scăderea prețurilor

Potrivit raționamentului inițiatorilor proiectului de lege, scăderea prețului la bilete pentru transportul în comun va duce la o reducere a cantității de combustibil cumpărat de cetățeni, fapt care va avea drept consecință scăderea prețurilor la carburanți. ”În contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor la combustibili, în special motorină, având în vedere că această creştere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat / locale / judeţene, din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi, propunem reducerea TVA pentru serviciile publice de transport de persoane. Astfel, se asigură şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane. În acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de carburant ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor în acest sector”, spun parlamentarii.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.357 afisari

15 COMENTARII

    • Ziare.com FAC PROPAGANDA ELOGIOASA SI LING BINE IN COOR CLASA POLITICA SI FICUSUL DE SIBIU PENTRU A FI PLATITI DIN BANUL PUBLIC
      TRAIASCA COALITIA DE JEGURI SI TRANTORI CU GENERALUL DOBITOC CE DISTRUG TARA CU SSASUL STERP IN FRUNTE
      SITE-UL DE DEZINFORMARE SI PROPAGANDA COMUNISTA FASCISTA CU CENZURA SI DICTATURA , SI CARE INJURA SI AMENINTA CITITORII IN CAZUL CA NU FAC COMENTARII ELOGIOASE LA ARTICOLELE LOR JEGOASE DE ANALFABETI FUNCTIONALI , SUNT O RUSINE SI UN PERICOL PENTRU PRESA ROMANEASCA

    • Nu mai bine v-am aruca pe voi in strada? Germania a redus abonamentele la autobuz de la 135 de euro / luna la 9 euro/luna si acum le poti folosi nu numai local ci oriunde pe orice mijloc de transport terestru. Parca altfel suna bah matze fripte ce sunteti.

  1. Cu tupeu , pentru inaintarea Romaniei intr-o noua Epoca de Aur ! Traiasca democratia Ssasului si a Guvernului lui

  2. Msi bine luati va voi bagajele si , pa!!! Explicati ba pe ce baza ati marit voi pretul la carburant si energie ca sa vedem cum de inainte de razboi voi ati bagat in faliment Romania??? Sa explice virgil ca le stie pe toate de ce platim mai mult ca bulgarii si ungurii care nu au resurse??

    • mai devreme sau mai tarziu Virgil va ajunge in puscarie daca nu cumva va fi eliminat de mafia pe care o patroneaza.

  3. Observam ca agenda satanista de insaturare a gulagului comunist a devenit politica „guvernului” mieu.

      • O mizerie calculată. În Olt, psd-iști dictează viitorul, pnl eul este doar o păpușă, primarii ascultă ordine de Județ!Proștii județului sunt conduși de muzică și șpăgi!

  4. Chiar ma întrebam, cât mai suporta românul aceasta umilire, de la propii lui conducători, care nr îndatorează și sărăcește zilnic, pedepsirea gunoaielor și vânzătorilor de țară din politica românească, este imperios necesara, suportabilitate a atins cote inimaginabile

  5. Bai, tovarasilor neo-cons de la gubern, vedeti ca benzina e deja 9 lei, sa traiasca si sa infloreasca, patria si colonia romaneasca !! Ha ha ha 🙂 De asemenea, multumim din inima partidului, si iubitului conducator, dulapul de la 3coceni !! Dar cel mai bine e ca sa vina CTP-ul plesuv, si sa le dea un cap in gura la fiecare din gubern, asa nu se mai poate, stimati tovarasi, se scufunda Bukale daca continuam tot asa !! Ha ha ha 🙂 Bai, ii doare pe astia fix in pwula de inflatie si de tot, important e ca ei sa mai poata fura putin acum, cat se mai poate, nu de alta, dar se stie ca in curand o sa vina niste tovarasi rusnaci salbatici in ceva vizita de prietenie, sa verifice la fata locului indeplinirea maretului plan cincinal in 3 ani jumate la romanasi !! Ha ha ha 🙂 Bai, vedeti pe unde umbalti, ca deja 2 au dat coltul la Saga Festival, asa ca atentie ce faina bagati in voi, se stie ca cel mai tare e cel de tip ZeroZeroZero, exact ca si acel serial american-italian !!

  6. De 32 ani suntem conduși numai de idioți !!!
    Nu vreți să încercați să fiți conduși și de genii ???
    Mă gândesc că merită încercat !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger