AcasăSOCIALSoluția RCA. În șase luni, dispar multinaționalele

Soluția RCA. În șase luni, dispar multinaționalele

Plafonarea RCA, până la intrarea pe piață a CEC Bank

Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a plafona prețul la RCA pentru șase luni înseamnă, de fapt, o spargere a ”cartelului” asigurătorilor de pe piață. Și asta pentru că, după cele șase luni de plafonare, va intra pe piață RCA-ul de stat, prin CEC Bank, cu tarife fără reasigurare, spulberând profiturile uriașe și nejustificate ale multinaționalelor.

Deși pare o perioadă scurtă, plafonarea prețurilor RCA pe șase luni a fost bine gândită la nivelul Ministerului Finanțelor Publice. Sfârșitul jumătății de an va coincide cu intrarea pe piață a asigurătorului de stat, CEC Bank, care va pune capăt înțelegerilor din piață care i-au adus pe români în sapă de lemn.

”Măsura este bună, chiar dacă este pentru șase luni. Pentru că, după aceste șase luni, noi sperăm ca acest CEC să emită polițe RCA și toată lumea va avea o surpriză. CEC-ul nu va mai trebui să se reasigure cu 70-80% din venituri, că este o instituție financiară a statului român, și atunci prețurile RCA vor fi corecte. Acum nu este un preț corect pe piață, pentru că este o maximizare a profitului la asigurători. Consiliul Concurenței nu a luat în seamă semnalele pe care le-am tot transmis, că City va intra în faliment, nu a luat în seamă că am tot spus că prtețurile RCA au crescut enorm. Oricum, nu are nicio legătură falimentul City cu ce se întâmplă pe piața RCA. Ei ar fi trebuit să fie mulțumiți că 47% din piață se reîmparte. Asigurătorii acum vor să se recapitalizeze pe banii proștilor, adică noi, care suntem obligați să cumpărăm polițe RCA. Se recapitalizează din nou, cum au făcut în 2016, pentru că au fost obligați să vină cu bani și, în loc să vină cu bani, au mărit polițele. Ajunsese atunci un cap tractor 25.000 de lei, iar la o Dacie pe taxi, la 7.000 de lei”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Însă, cel puțin pe o perioadă de un an, multinaționalele și-au securizat profiturile, prin ofertele din toamnă până în prezent, prin care polița pe 12 luni era aproape la același preț cu cea pe 6 luni.

Motivația ministerului, creșterea generală de prețuri

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre pentru plafonarea tarifelor RCA, inițiat de Ministerul Finanțelor, măsura este necesară dat fiind suprapunerea cu creșterea amplă a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale. Aceasta s-a reflectat în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor, care au generat în final dificultăți financiare atât populației cât și agenților economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate. Acești factori pot conduce la nerespectarea obligației legale de a achiziționa o asigurare RCA și a menține valabilitatea acesteia pe toată perioada înmatriculării/înregistrării vehiculului. Astfel, arată Ministerul Finanțelor, consecințele vor fi imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic, precum și obligația vinovaților de producerea accidentelor de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

Amenzi pentru asigurătorii care nu micșorează tarifele

Guvernul poate interveni și limita concurența pentru o perioadă de timp limitată prin plafonarea prețurilor, astfel încât împrejurările care determină situația de criză să fie depășită, susține Ministerul Finanțelor. ”Tarifele de primă maxime adoptate prin prezenta hotărâre se vor aplica de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii. Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.753 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger