AcasăSOCIALSolidaritate? Jumătate din patronii români vor majora cu 200 de lei salariile

Solidaritate? Jumătate din patronii români vor majora cu 200 de lei salariile

Florin Jianu, IMM-uri: ”Nu ne-am opus niciodată majorării salariului minim”

Antreprenorii români din zona întreprinderilor mici și mijlocii sunt dispuși, într-un procent de 47%, să majoreze voluntar salariul minim al angajaților cu 200 de lei. Reprezentanții IMM-urilor spun că ei au făcut această propunere încă de la sfârșitul anului trecut și că este important că banii în plus nu vor mai fi împărțiți cu statul. Totodată, în pofida declarațiilor publice ale unor politicieni aflați la conducerea țării, patronatele nu s-au opus niciodată majorării salariului minim.

Patronii întreprinderilor mici și mijlocii, în marea lor majoritate români, și-au manifestat disponibilitatea, într-un procent important, de a majora cu 200 de lei salariile minime. Răspunsul favorabil al acestora i-a luat prin surprindere chiar și pe cei din conducerea asociației IMM-urilor, având în vedere că antreprenorii români traversează acum o perioadă extrem de grea.

”Tocmai am făcut o analiză din care a rezultat că 47% din totalul antreprenorilor din zona IMM-urilor vor mări salariul minim cu 200 de lei. Nici noi nu ne așteptam la un asemenea răspuns din partea întreprinzătorilor, dar se pare că există disponibilitate. Eu cred că nu este vorba despre vreo creștere economică, ci doar despre scutirea de taxe și impozite pentru această sumă. La sfârșitul anului trecut IMM-urile au cerut mărirea salariului minim și neimpozitarea acestei majorări, astfel încât banii să ajungă efectiv la oameni. Pentru că la fiecare mărire a salariului minim jumătate din bani ajungea, de fapt, la stat. În ciuda a ceea ce s-a vehiculat în spațiul public, patronatele IMM nu s-au opus niciodată majorării salariului minim, cel puțin în ultimii șase ani”, ne-a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). În ce privește sprijinul acordat de Guvern, acesta a arătat că instrumentele de garantare s-au simțit, pentru că unul din trei credite comerciale pentru mediul de afaceri a fost dat cu garantare, însă granturile de investiții nu au ajuns la IMM-uri.

Beneficii, pentru mai puțin de un sfert din angajați

În România, numărul angajaților plătiți cu salariul minim pe economie este de 1,6 milioane. Astfel că disponibilitatea a aproape jumătate din patronii IMM-urilor de a majora salariul minim nu va fi de ajuns, dat fiind că acoperă mai puțin de un sfert dintre aceștia. Măsura Guvernului de a lăsa la latitudinea antreprenorilor majorarea salariului minim, cu 200 de lei fără impozitare, a fost luată din cauza situației de vulnerabilitate a persoanelor cu salariul minim, determinată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri. ”Nepromovarea măsurii de compensare a efectelor sociale negative ar avea drept consecință creșterea riscului de scădere a nivelului de trai al acestora. Astfel, regimul fiscal derogatoriu se aplică, începând cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate de Guvern.

Majorare temporară

Potrivit ordonanței de urgență, nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri va fi de 2.750 lei, în cazul persoanelor nou angajate în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022. Pentru cei care au contracte de muncă în desfășurare la data de 1 iunie, majorarea se va face voluntar de către administratorii firmelor, iar măsura de a nu impozita majorarea salariului minim cu 200 de lei se va aplica doar șase luni, de la 1 iunie 2022 până la 31 decembrie 2022. Totodată, prevederile ordonanței de urgență nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
704 afisari

3 COMENTARII

  1. „Astazi, am luat o importanta hotarare privind nivelul de trai al popu latiei. Vom majora retributia cu 200 de lei.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger