AcasăSOCIALŞoferii români circulă ca-n codru: maşinile nu mai au RCA! Care sunt...

Şoferii români circulă ca-n codru: maşinile nu mai au RCA! Care sunt explicaţiile specialiştilor

rca autoSchimbări pe piaţa RCA. Iată noile modificări care vor afecta şoferii!

Scumpirea poliţelor RCA a determinat un fenomen periculos în România: şoferii nu-şi mai asigură maşinile. La finalul anului trecut, din 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate în România, doar 6,7 milioane aveau asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.

70% dintre mașinile din țara noastră nu aveau asigurare în urmă cu câteva luni.

RCA-ul, obligatoriu pentru toţi proprietarii

Toți șoferii care dețin autovehicule sunt obligați prin lege să aibă mașinile asigurate RCA. Amenda pentru lipsa asigurării se situează între 1.000 lei și 2.000 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Potrivit legii 132/2017, în astfel de cazuri, șoferul ar trebui să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Ministrul Bode spune că în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din MAI nu se regăsesc date cu privire la valabilitatea polițelor RCA pentru autovehiculele înmatriculate/înregistrate în România.

Şoferii nu mai au bani de asigurări

Prof. Mircea Coșea este de părere că „prețurile au depășit orice imaginație”.

Asigurarea este o obligație pentru fiecare posesor de mașină, dar lucrurile se complică în momentul în care prețul depășește orice imaginație. Prețul nu mai este accesibil tuturor, în condițiile în care suntem într-o criză, iar puterea de cumpărare a scăzut deja cu până la 30%.

Aici trebuie să intervină instituții ale statului precum Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are o mulțime de probleme. Deocamdată este doar o instituție care dă sfaturi și care se prezintă într-o manieră elitistă.

Așa cum am mai spus, statul român își canibalizează economia. Toate aceste prețuri mari la energie, polițe RCA, carburanți sunt niște impozite mascate”, a declarat profesorul Mircea Coșea pentru Romania TV.

author avatar
Andrei Ștefan
462 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger