AcasăSOCIALŞoferii, bulversaţi din nou: legea RCA se modifică a "mia" oară. Clasa...

Şoferii, bulversaţi din nou: legea RCA se modifică a „mia” oară. Clasa de bonus-malus a fiecăruia, afectată!

Şoferii, bulversaţi din nou: legea RCA se modifică a "mia" oară. Clasa de bonus-malus a fiecăruia, afectată!

Se modifică legea RCA. Şoferii vor fi afectaţi chiar şi după vânzarea maşinii.

Parlamentarii propun, printr-un proiect legislativ, ca, în cazul vânzării unui vehicul, clasa de bonus-malus să se păstreze timp de mai mulți ani de la încheierea ultimei polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), astfel încât să poată fi folosită în cazul noii mașini.

Ce şoferi primesc un discount la RCA?

După cum stabilește legislația momentului, șoferii sunt încadrați, în funcție de incidentele avute în trafic, la o clasă de bonus sau la o clasă de malus, în vederea recompensării sau a penalizării.

Dacă nu înregistrează daune plătite într-o perioada de referință, asigurații beneficiază de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, adică o scădere a prețului RCA de până la 50%.

Ce spune noua lege?

Astfel, Legea nr. 132/2017 privind asigurările RCA urmează să se modifice, potrivit inițiativei legislative aflate în dezbaterea senatorilor, astfel încât, la schimbarea mașinii, clasa de bonus-malus să se păstreze și să poată fi transferată la noua mașină.

Legea va primi un nou alineat, ce prevede că “în cazul înstrăinării sau radierii unui vehicul, clasa bonus/ malus se păstrează timp de 3 ani de zile de la data încheierii ultimului contract RCA”.

author avatar
Andrei Ștefan
25.479 afisari

34 COMENTARII

  1. O porcarie, clasa bonus-malus tine cont de NUMELE asiguratului (varsta,istoric accidente) si nu de VEHICULUL cumparat/vandut. Se screm boii astia ce sa mai inventeze, zici ca sunt la Copiii spun lucruri trasnite. Asta e, e vina noastra, noi i-am pus acolo prin vot. Data viitoare sa cascam mai bine ochii.

    • Stai linistit ca oricum nu se tine cont de bonus malus. Am masina de 2 ani si desi nu am accident tot nu am primit vre-o reducere.

      • Nu se cunoaște nimic la început,pentru că la fiecare clasă bonus ai un procent de 5% reducere…dar daca ei măresc între timp cu 10 15% automat nu se simte nimic

    • Clasa B/M rămâne pe CNP indifferent ce mașină sau vârsta ai. Tariful se calculează in funcție de vârstă, localitate, motor și în final se aplică reducerea sau majorarea clasei B/M.
      Dar sa nu uitam că de multe ori reducerea clase bonus malus a fost înghițită de creșterea tariful! 🥹

      • Clasa B/M rămâne pe CNP indifferent ce mașină sau vârsta ai.???!!! Masina este pe numele sotiei care nu are permis. De 4 ani o conduc eu , nu am avut nici un accident. Unde-i reducerea? Ca eu nu am primit nimic. Vrajeli de ”asigurator”.

        • Nu contează dacă ai permis sau nu…clasa bonus creste de când înmatriculezi mașina pe numele tau…și nu o să simți reducere atâta timp cât câștigi 5% reducere la poliță și ei scumpesc i tre timp cu 10 20%

    • La ora actuală, dacă vinzi mașina, o iei de la capăt cu bonus malus…. Aşa că ar fi binevenită modificarea…

        • Ai vândut mașina ai pierdut bonusul.Ca să beneficiezi de el întâi cumperi noua mașină plătești asigurarea la mașina cumpărată și pe urmă vinzi mașina veche, doar așa nu se pierde bonusul, sunt pățit

    • Mare dreptate ai dar dk te uiți,din ’89 și până acum toți au furat și au distrus tot ce a avut țara asta,oare unde or fi cei potriviți să conducă cum trebuie țara asta?Pe oricine ai alege zici k sunt trași la indigo,cum ajung in fotolii, fură și își bat joc de tot ce îi înconjoară,inclusiv de noi ..

    • Ai știut ce votezi?! Sau ai crezut că votezi bine,ce trebuie!? Cei pe care i-ai votat s-au ținut de cuvânt ori nu? Cei care promit pentru a obține avantaje se numesc excroci în viața de zi cu zi.Politicienii au facut exact acelasi lucru dar cu consecinte cu mult mai grave pentru români dar ei au imunitate.Ba mai mult ,foștii președinți au pază și casa gratuita pâna la moarte pentru că excrocheriile făcute de ei sa nu fie publice.

      • PAREREA MEA ESTE CA ORI PE CINE AM ALEGE FARA RESPONSABILIZAREA VOTULUI NU VOM FACE NIMIC ADICA AI PROMIS SI NU TEAI TINUT DE PROMISIUNE PLECI ACASA ALTII EI CEI ALESI DUPA CE VAD SACII IN CARUTA ISI BAT JOC DE CEI CARE IAU ALES PARU CIOMAGU ALTA SOLUTIE NU AVEM CA AU OBRAZU GROS

  2. Cred ca este un lucru bun. Am observat la un prieten care avea clasa de bonus malus B6 cu vechea masina pe care o vânduse iar intre timp, In luna ianuarie 2023 când a cumparat alta masina dupa vreo 6-7 luni de mers cu cea de la servici s-a trezit ca asiguratorul l-a trecut din nou la clasa Bonus Malus B0 pe motiv ca masina n-a mai avut niciodata asigurare si astfel pierdea cei 30% reducere conform clasei Bonus Malus chiar 40% pentru ca trecea la B7. Suntem nebuni? Păi ce masina se conduce singură? Vinovat de producerea accidentului e masina sau soferul?

    • Aceiași problemă și la mine. Am 31ani de când am carnet fără nici un eveniment. Am vândut de câțiva ani mașina că lucram afară, și după 2ani am cumpărat din Germania alta nouă. Am ajuns la B1iar anul ăsta la B2.

      • Trebuie să vinzi mașina veche după ce plătești prima asigurare la cea nouă așa nu se pierde bonusul .

  3. Clasa BM este diferita in functie de masina doar la persoane juridice. La persoane fizice se ia dupa CNP.. adica au aceeasi clasa de BM la toate masinile…

  4. Această modificare este un lucru bun… Până acum baza de date interoga doar ultimul an de asigurare și importa clasa B/M, care se păstrează pe CNP, astfel dacă vei face pauza de a mai deține auto pana la 3 ani îți vei pastra clasa de bonus in continuare. Însă… nu mai zice nimeni nimic despre tarifele RCA? Recent s au plafonat tarifele… Plătim mai puțin? NU!
    Au micșorat comisioanele brokerilor de la 12% la 8%, au scutit asiguratorii sa mai plătească contribuția la Fondul De Garantare… Plătim mai puțin? NU! … tot companiile de asigurări sunt protejate în final să facă profit de milioane… Pe cei de la reparatii auto îi vor in timp util să mai umfle facturile, pe care tot noi le plătim prin creșterea ratei daunei?! ASF nu lucrează pentru noi… și sa nu uitam că sunt plătiți cu zeci de mii de euro lunar. Baftă!

  5. Corect cred că este o diferențiere între vehicol și conducătorii auto. Ca un fel de banc, dacă nevasta circula cu mașina noastră care este de obicei pe numele soțului sau o mașină de la firma și face accident, malux o primește cel de pe talon, nu cel care face accidentul.

  6. Cine a făcut legea până acum, e ori prost ori deține vre-o firmă de asigurări. Păi cum să o ia omul de la B1 după 31ani de conducere fără evenimente, deoarece nu a avut asigurare doi ani, că a fost plecat din țară?

  7. O vrajeala ieftina bonus malus….pana la urma poti fi educat ca se calculeaza si dupa sofer si dupa masina….creste rca ul in fiekare an….unde dracu e reducerea???asa prosti suntem de alergam dupa toate vrajelile asf si asiguratorilor….made in colonia Romania

  8. Bonusul ca să nu se piardă trebuie să nu se vândă mașina veche decât după ce plătiți asigurarea la mașina nouă o dată,pe urmă puteți vinde mașina veche sunt pățit și m-am interesat.

  9. Porcarii made by ” niste parlamentari idioti”.
    Asigurarea ar trebuii facuta pe sofer ( pe baza permisului de conducere al soferului) astfel incat sa poti conduce tu ca sofer orice masina ( indiferent pe numele cui e masina) in limita permisa de categoria permisului de conducere, cu asugurarea ta personala unde sa se inregistreze cu ce nereguli ai fost prins la volan si pe baza asta sa ti se calculeze valoarea asigurarii, pentru ca soferii fac accidente nu masinile, nu se imbata masina si merge haotic, nu masina e vitezomana…soferul e cel haotic si doar in cazul asta se poate spune ca
    ” bonus-ul e pentru soferii disciplinati”.
    Masina e pe numele unui batran, si o conduce un bombardier cu varsta de 20 de ani….
    Si ca idee, asigurarea se face pe numele proprietarului masinii, nu pe numele soferului….
    Si eu daca in am 2-3 ani de zile asigurare la aceeas companie fara sa am vreun eveniment…de ce nu primesc un bonus de
    „sofer fidel si cuminte”?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger