Cauta

Șoferii au încurcat-o. Bode pune radare pe elicoptere. Amenzile, emise automat

Polițiștii rutieri vor pleca la vânătoare de șoferi cu elicopterele

Ministrul de interne, Lucian Bode, a pus gând rău șoferilor. Acesta va achiziționa două elicoptere dotate cu sisteme de radar sofisticate, care vor emite automat amenzi pentru cei care încalcă regulile de circulație. În nota de fundamentare a proiectului de achiziție, ministerul subliniază faptul că va crește numărul de amenzi aplicate, ceea ce sugerează o investiție pentru creșterea veniturilor bugetare, nu pentru scăderea numărului de accidente.

Lucian Bode își va achiziționa două aparate de fabricat amenzi pe bandă rulantă. Sub pretextul reducerii numărului de infracțiuni rutiere, ministrul de Interne urmărește, de fapt, sancționarea unui număr cât mai mare de români, pentru creșterea veniturilor bugetare. Este vorba despre cumpărarea a două elicoptere, unul cu o autonomie de zbor de 120 de minute, iar celălalt cu o autonomie de zbor de 240 de minute, dotate cu aparate de radar ultraperformante la bord, care îi vor vâna, din aer, pe șoferii care depășesc limita de viteză legală.

Radarele zburătoare vor emite în mod automat amenzile, astfel că este de așteptat ca încasările la buget să crească substanțial. ”Elicopterele vor monitoriza și vor constata automat un număr ridicat de contravenții la regimul circulației rutiere, cu ajuorul radarelor performante ce pot fi montate pe aparate de zbor”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii adoptate de Guvern. Potrivit MAI, siguranța rutieră a fost văzută ca o problemă a sistemului de transport, o consecință nefastă a acestuia, fără a se ține cont de faptul că accidentele rutiere presupun costuri directe care sunt suportate de sectorul de sănătate, domeniul afacerilor și de către familiile celor implicați. Accidentele rutiere sunt evenimente care au impact socio-economic extrem de puternic asupra societății în ansamblul ei și în mod direct asupra membrilor acesteia. Conform statisticilor, dintre toate modurile de transport, transportul rutier este cel mai periculos și costisitor în termeni de vieți omenești și costuri aferente, susține ministerul.

Pietonii indisciplinați, principala cauză a accidentelor

Statisticile arată că principala cauză a accidentelor grave este indisciplina pietonală, cu o pondere de circa 21% din total, urmată de viteza excesivă (19%) și de neacordarea priorității de trecere (17%).

”Pentru a susţine în mod eficient, pe segmentul aflat în responsabilitatea sa, efortul comun al autorităţilor naţionale şi al organizaţiilor non guvernamentale pentru atingerea obiectivului stabilit de statele membre UE, de reducere a mortalităţii rutiere cu 50% în intervalul 2021 – 2030, România şi-a stabilit ca obiectiv principal reducerea numărului de persoane decedate în accidente rutiere. Atingerea acestui obiectiv presupune dezvoltarea capacității Poliției Rutiere de monitorizare și gestionare a traficului rutier și dispunerea măsurilor necesare pentru creșterea siguranței rutiere”, se arată în motivarea Hotărârii de Guverm. Astfel, pe lângă cele două elicoptere, MAI va cumpăra infrastructură de comunicații și terminale satelitare, precum și 200 de autospeciale, pentru a acoperi parțial necesarul Poliției Rutiere, astfel încât activitățile operative să se poată desfășura în condiții decente, pentru a aduce un aport substanțial siguranței de trafic.

Elicopterele reduc numărul de victime

MAI susține că achiziția celor două elicoptere va contribui la reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. În primul rând, cele două aparate de zbor, cu autonomie de zbor destul de redusă, nu vor putea monitoriza o rețea de drumuri extinsă pe întreg teritoriul României. Iar în al doilea rând, odată avizați că elicopterele pleacă la vânătoare, șoferii își vor adapta viteza, mai ales că zgomotul aparatelor de zbor va fi destul de intens. Pe de altă parte, ministerul consideră că elicopterele vor ajuta și la monitorizarea fluxurilor de trafic, perceperea unei imagini clare de ansamblu asupra problemelor din trafic și dispunerea efectivelor de poliție cu maximă eficiență.

Ultimele stiri

  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Exit mobile version