AcasăSOCIALȘoferii au încurcat-o. Bode pune radare pe elicoptere. Amenzile, emise automat

Șoferii au încurcat-o. Bode pune radare pe elicoptere. Amenzile, emise automat

Polițiștii rutieri vor pleca la vânătoare de șoferi cu elicopterele

Ministrul de interne, Lucian Bode, a pus gând rău șoferilor. Acesta va achiziționa două elicoptere dotate cu sisteme de radar sofisticate, care vor emite automat amenzi pentru cei care încalcă regulile de circulație. În nota de fundamentare a proiectului de achiziție, ministerul subliniază faptul că va crește numărul de amenzi aplicate, ceea ce sugerează o investiție pentru creșterea veniturilor bugetare, nu pentru scăderea numărului de accidente.

Lucian Bode își va achiziționa două aparate de fabricat amenzi pe bandă rulantă. Sub pretextul reducerii numărului de infracțiuni rutiere, ministrul de Interne urmărește, de fapt, sancționarea unui număr cât mai mare de români, pentru creșterea veniturilor bugetare. Este vorba despre cumpărarea a două elicoptere, unul cu o autonomie de zbor de 120 de minute, iar celălalt cu o autonomie de zbor de 240 de minute, dotate cu aparate de radar ultraperformante la bord, care îi vor vâna, din aer, pe șoferii care depășesc limita de viteză legală.

Radarele zburătoare vor emite în mod automat amenzile, astfel că este de așteptat ca încasările la buget să crească substanțial. ”Elicopterele vor monitoriza și vor constata automat un număr ridicat de contravenții la regimul circulației rutiere, cu ajuorul radarelor performante ce pot fi montate pe aparate de zbor”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii adoptate de Guvern. Potrivit MAI, siguranța rutieră a fost văzută ca o problemă a sistemului de transport, o consecință nefastă a acestuia, fără a se ține cont de faptul că accidentele rutiere presupun costuri directe care sunt suportate de sectorul de sănătate, domeniul afacerilor și de către familiile celor implicați. Accidentele rutiere sunt evenimente care au impact socio-economic extrem de puternic asupra societății în ansamblul ei și în mod direct asupra membrilor acesteia. Conform statisticilor, dintre toate modurile de transport, transportul rutier este cel mai periculos și costisitor în termeni de vieți omenești și costuri aferente, susține ministerul.

Pietonii indisciplinați, principala cauză a accidentelor

Statisticile arată că principala cauză a accidentelor grave este indisciplina pietonală, cu o pondere de circa 21% din total, urmată de viteza excesivă (19%) și de neacordarea priorității de trecere (17%).

”Pentru a susţine în mod eficient, pe segmentul aflat în responsabilitatea sa, efortul comun al autorităţilor naţionale şi al organizaţiilor non guvernamentale pentru atingerea obiectivului stabilit de statele membre UE, de reducere a mortalităţii rutiere cu 50% în intervalul 2021 – 2030, România şi-a stabilit ca obiectiv principal reducerea numărului de persoane decedate în accidente rutiere. Atingerea acestui obiectiv presupune dezvoltarea capacității Poliției Rutiere de monitorizare și gestionare a traficului rutier și dispunerea măsurilor necesare pentru creșterea siguranței rutiere”, se arată în motivarea Hotărârii de Guverm. Astfel, pe lângă cele două elicoptere, MAI va cumpăra infrastructură de comunicații și terminale satelitare, precum și 200 de autospeciale, pentru a acoperi parțial necesarul Poliției Rutiere, astfel încât activitățile operative să se poată desfășura în condiții decente, pentru a aduce un aport substanțial siguranței de trafic.

Elicopterele reduc numărul de victime

MAI susține că achiziția celor două elicoptere va contribui la reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. În primul rând, cele două aparate de zbor, cu autonomie de zbor destul de redusă, nu vor putea monitoriza o rețea de drumuri extinsă pe întreg teritoriul României. Iar în al doilea rând, odată avizați că elicopterele pleacă la vânătoare, șoferii își vor adapta viteza, mai ales că zgomotul aparatelor de zbor va fi destul de intens. Pe de altă parte, ministerul consideră că elicopterele vor ajuta și la monitorizarea fluxurilor de trafic, perceperea unei imagini clare de ansamblu asupra problemelor din trafic și dispunerea efectivelor de poliție cu maximă eficiență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.300 afisari

9 COMENTARII

  1. Nu-i interesează viețile, ci banii!
    E o „investiție” din care vor scoate o groază de bani de la fraieri. Mai simplu si ieftin decât sa faci drumuri ca lumea și ordine pe ele.
    Va rog, nu vă mai luați de bode. E nevinovat. Capetele pătrate de la direcția politiei rutiere și-au scremut mințile pentru „motivare”, finisata apoi de un subsecretăraș de stat.

    • Politistii vor primi elicoptere in loc de mariri de salariu. Bode spune bine: vor creste nr de amenzi si probabil de acolo isi vor lua si maririle de salariu.

  2. Cum identifici din elicopter soferul? Nu poti sa amendezi decat la fata locului pe soferul pe care trebuie sa-l legitimezi.M U I E M I L I T I E N I C A P D E C R E T A M U I E P S D

    • esti aerian rau de tot politia iti cere sa declari cine a condus masina ta in locul si la ora respectiva Nu stiai asta? Mai documenteaza-te nene ca esti habarnist rau de tot

  3. Hac Dancuile!
    Până și poliția știe că șoselele din Romania nu sunt nici rentabile, nici sigure. Așa că, infractorii (doar infractorii, nu soferii) o să îmbogățească cu ceva bugetul statului. Adică celor care ar trebui sa aducă proiecte sănătoase pentru îmbunătățirea șoselelor și să prevină (nu doar sa combată). Oricum, Romania nu este in urma țărilor din occident ori asiatice, elicopterele radar, funcționează de acum vreo 20 de ani, daca nu mai bine. In urma sunt țăranii ăștia cu cravata care ne conduc (la ruină)

  4. Cum sa puna radare pe asa ceva , unde s a mai pomenit sa fie legal asa ceva in ue ??? El e un penal ca am vazut la tv ca unde a girat el la cluj festivalul au intrat in coma pt droguri. Demisia ca stia din alti ani probl si nu era locul lui acolo si nici a lu’ boc!!

  5. Sa ne lase in pace, mai bine ii ia pe ucrainienii astia care distrug tara. 40% crestere infractiuni de cand au venit ei neprihanitii?
    Azi, un uncrainian de vreo 60 de ani cu 4 ucrainience de vreo 19-20 de ani in masina a facut qccident in Eforie Nord.
    Pe trecerea de pietoni a intrat intr-un logan, ca se grabea undeva probabil? Pe trecerea de pietoni!!!
    Numar: BM5655CA.
    Am filmari, poze de toate
    Inclusiv injuraturi de la fete ca le filmam
    Suka chestii
    Cand a venit politia asta dadea telefoane. Nu am vazut sa legitimeze fetele, oare unele puteau fi minore? Nu am vazut nici fiola, dar poate mi-a scapat, nu pot spune ca am plecat la un moment dat.
    Dar… ce se intampla cu asta P.I.M.P??? oare???
    Ce cauta la noi?
    Nu trebuia sa lupte pentru slava ukraina?
    Cine este?
    Cine sunt fetele?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger