AcasăSOCIALȘocul unei familii: Pacient COVID mort la Floreasca, de negăsit. Primele explicații...

Șocul unei familii: Pacient COVID mort la Floreasca, de negăsit. Primele explicații de la spital. Cazul, în atenția poliției

(sursa foto: 9am.ro)

Pe lângă drama pierderii rudei, familia unui bărbat care a decedat la Spitalul Floreasca din Capitală, una dintre cele mai importante unități de urgență din țară, au de înfruntat încă o situație greu de închipuit.

Totul după ce, când au venit luni la spital, pentru a ridica trupul neînsuflețit de la morga spitalului, au înțeles că nu pot face acest lucru, pentru că pacientul care a pierit nu ar fi fost găsit. Din câte se pare, victima ar fi avut rezultat pozitiv la testarea pentru noul coronavirus, soția acestuia spunând, însă, că familia nu ar fi văzut rezultatul testului.

Poliția face deja verificări în acest caz. Mai mult, s-a aflat și o primă reacție din direcția Spitalului Floreasca, prin vocea purtătorului de cuvânt, care, de asemenea, a anunțat că se face ”o cercetare administrativă, pentru a vedea cum s-au petrecut exact lucrurile”.

Și a explicat care sunt procedurile de urmat în cazul unui deces. ”În momentul în care un pacient decedează, el primește o brățară de identificare, care se aplică la încheietura mâinii și apoi este pus în doi saci de cadavre. Personalul Serviciului de Anatomie Patologică are obligația – în momentul în care predă pacientul decedat familiei – să verifice datele care există în cartea de identitate cu cele de pe brățara de identificare, iar familia trebuie să recunoască decedatul”, a afirmat medicul Bogdan Oprița, într-o intervenție în direct la Digi24.

Ce s-ar fi putut întâmpla

Totodată, nu se exclude varianta unei erori de identificare a trupului fără viață sau pe cea a unei încurcături, la momentul predării cadavrului. ”În această situație, noi am avut în ziua de 31 decembrie două persoane care au decedat și una dintre familii a identificat cadavrul și acesta a fost predat firmei de pompe funebre. Acum, noi verificăm să vedem dacă acest cadavru nu a fost recunoscut în mod corect de către familie sau dacă cineva a greșit în momentul în care a predat cadavrul firmei de pompe funebre, pentru că, foarte probabil, este vorba că cele două cadavre au fost încurcate”, a mai punctat Oprița.

Ce spune soția bărbatului decedat

Greu încercată, Mioara Păuna, soția bărbatului decedat a explicat că omul a fost internat pe data de 21, adus cu ambulanța, la Floreasca. Și că familia a reușit să țină legătura cu omul, până la un moment dat. ”El avea probleme cu plămânii (…) și i-a ieșit și testul (COVID-n.n) pozitiv, acum, dar noi nu am văzut testul oricum. Marți a fost intubat, deci noi n-am putut să ținem o legătură directă cu el, (…) deci vorbeam doar cu medicii, pe 26 deja ne-au anunțat că starea s-a înrăutățit și pe (…) 29 (…) ne-au sunat și ne-au anunțat decesul”, a explicat femeia, într-o intervenție la Antena3.

Soția bărbatului decedat a explicat că o parte a familiei a ieșit din izolare pe 3 ianuarie, de unde și s-a ajuns ca pe 4, dimineața, să vină să ridice trupul fără viață al omului. ”Ni s-a spus să așteptăm (…) că o să vină cineva să mă echipeze, să intru să recunosc cadavrul. Nu m-au băgat atunci imediat pentru că probabil și-au dat seama că există o greșeală. (…) Mi-a zis cineva că poate s-a dat (cadavrul-n.n) la altcineva” a mai precizat femeia.

author avatar
Cristina Stefan