Cauta

Șoc și groază. Doar 1.900 de lei pensie pentru polițiști. Se pregătesc ieșiri din sistem

Polițiștii, cea mai năpăstuită categorie profesională

Pentru introducerea în legislație a pensiilor militarilor bazate pe contributivitate a început numărătoarea inversă. Măsura este prevăzută în PNRR, iar autoritățile au fost presate de la Bruxelles să o aplice mai repede. Pe principiul contributivității, pensia polițiștilor și militarilor ar ajunge undeva la 1.900 de lei, așa că singura lor șană este să plece din sistem cât mai repede, dat fiind că legea nu se va aplica retroactiv.

Dacă își mai făceau speranțe că nu se va merge până la capăt cu pensia pe contributivitate, polițiștii și militarii trebuie să ia decizii cât mai rapide, pentru că nu mai este timp. Dacă apucă să iasă la pensie înainte de adoptarea noii legi, vor putea beneficia de o pensie de serviciu, care ar fi, în medie, de circa 4.000 de lei. Pe noua lege, pensia se va înjumătăți, astfel că scapă cine poate. ”Nu cred că se va aplica retroactiv. Cei care au intrat în plată cu o pensie, înseamnă un drept câștigat. Sunt mai multe decizii ale Curții Constituționale care spun că, dacă salariile pot suporta reduceri, pe anumite intervale de timp, justificat de situația economico-financiară a țării, la pensii nu se poate interveni. Dacă se va trece pe contributivitate, polițiștii, dar și militarii, vor ieși la pensie pe capete. Orice discuție care a vizat modificarea condițiilor de pensionare a determinat plecări masive din sistem. În urmă cu trei ani, pensia medie în sistemul de apărare era de 3.320 lei. Dacă se va trece pe contributivitate, se va ajunge undeva la o pensie de 1.900-2.000 de lei. Și-așa sistemul nu mai prezintă atractivitate, uitați-vă la școlile de poliție, unde au ajuns să fie 1,5 candidați pe loc, de la 6 pe loc sau chiar 9 pe loc, la Academia de Poliție”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Pleacă agenții cu experiență, vin habarniștii

Sindicaliștii ne spun că, la primul semn de apariție iminentă a pensiilor pe contributivitate, 5.000 de polițiști vor pleca imediat din sistem. Acești 5.000 nu pot fi înlocuiți cu alți 5.000, pentru că, din punct de vedere profesional și al experienței, plecarea acestora înseamnă un dezastru și echivalează cu dispariția a 15.000 de polițiști, susține Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Polițiștilor Europol. ”Un nou intrat în sistem este la o treime din expertiza pe care o poate avea unul care are 45-50 de ani. Iar acest lucru s-a și văzut de-a lungul timpului, prin modul în care au fost instrumentate anumite dosare, numărul de constatări, calitatea actelor procedurale, numărul de condamnări etc. Dacă ne uităm pe zona aceasta de poliție judiciară, de exemplu, sunt diferențe foarte mari între cifrele din ultimii doi ani, față de acum 10 ani. Nivelul a fost foarte mult coborât din cauză că nu mai există oameni cu experiență”, ne-a precizat Cosmin Andreica.

Îi școlesc ca la SMURD

Conștient de deficitul major de personal, MAI tot face încadrări directe din sursă externă. Cel care a obținut un astfel de post va urma un curs de trei luni de zile inițiere în carieră, în care va avea în medie 30 de ore de drept penal și drept procesual penal. ”Acesta, ulterior, va soluționa dosare penale, iar libertatea unui om va fi în mâinile unui astfel de polițist. Este fără precedent în Europa ca această modalitate de instruire, de pregătire să ajungă la un nivel atât de scăzut. Procurorii, judecătorii, avocații trebuie să absolve facultatea de drept pentru a activa. În schimb în organele de urmărire penală avem un polițist de 20 de ani, cu niște cursuri de inițiere de 30 de ore. După această inițiere, un polițist angajat din sursă externă poate cerceta penal pe oricine”, a afirmat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Acesta arată că, din această cauză,apar anomaliile, apar abuzurile, cu cetățeni cercetați și condamnați pe nedrept, apare neglijența, pentru că cei care au săvârșit infracțiuni nu sunt dovediți, iar probatoriul administrat este de slabă calitate. ”Ceea ce face acum MAI este similar cu ceea ce a încercat Arafat să facă cu acei soldați pe care îi trimite curs 28 de zile, după care îi trimite ajutor asistenți medicali pe echipajele SMURD”, consideră Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Real Madrid, propulsată în finală, cu orice preț
  • Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear
  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • O vară crudă pentru investitori
  • Isprăvile Comisiei Europene: noua armă antisubvenții trage cu gloanțe oarbe
  • Exit mobile version