AcasăSOCIALȘoc în Sănătate! Scad veniturile personalului medical!

Șoc în Sănătate! Scad veniturile personalului medical!

Personalul medical din spitalele Covid va avea salarii mai mici

Modificarea legii salarizării și a Regulamentului de sporuri de către Guvern va avea drept consecință o scădere a veniturilor personalului medical, avertizează sindicatele din Sănătate. Totodată,  actele normative introduc discriminări în rândul personalului medical, iar creșterile salariale se vor face doar pentru asistentele de la Ambulanță.

Sindicatele din Sănătate au cerut retragerea proiectelor de acte normative și discutarea lor înainte de a le face publice cu federațiile reprezentative din sectorul sanitar, așa cum prevede legea. Acestea susțin că actele normative creează premisele unor scăderi de venituri pentru salariații din sănătate, în special ale celor din spitalele Covid. Mai mult, din formularea actului normativ se va ajunge la situația în care personalul medical din spitalele non-Covid să aibă salarii mai mari decât ale celor din spitalele Covid. Sindicaliștii mai atrag atenția că noua legislație strică grila de salarizare, care era oricum inechitabilă, extrăgând personalul medical de la UPU, SMURD și ATI de la creșteri salariale, care vor fi acordate doar pentru asistenții medicali de la Ambulanță. ”Analizând cele două proiecte de acte normative primite în urmă cu câteva ore Federația Solidaritatea Sanitară a constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturilor unor lucrători din sănătate decât de a le crește, iar puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu. Astfel, Guvernul intenționează să prevadă în mod expres acordarea sporului pentru combaterea epidemiilor doar pentru personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează în unitățile prevăzute în OMS nr. 555/2020. Asta ar însemna că lucrătorii din restul unităților sanitare care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți ar pierde dreptul la acest spor”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Cum se reduc salariile

Sindicaliștii din Sănătate explică faptul că, în noua legislație propusă de Guvern, sporul se va stabili prin decizie unilaterală, eliminându-se obligația legală de a-l stabili între minim și maxim cu reprezentanții organizațiile sindicale reprezentative la nivel de sector, în procent unic de 60%. ”Asta ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 (Covid) și au acordat acest spor peste nivelul minim vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale. Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până în 30% și pe perioada stării de alertă, însă, dorește să facă acest lucru doar pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. Asta ar însemna că salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor. Doar o parte din salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 ar avea dreptul la acest spor (comparativ cu situația salariaților din alte tipuri de unități) și doar începând cu 1 decembrie 2020. Asta ar însemna că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează”, se mai precizează în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

Scandal pe sporuri

Creșterea salariilor de bază a fost aprobată de Guvern doar pentru asistentele medicale din serviciile de ambulanță. În consecință, susțin sindicaliștii, asistentele medicale care lucrează cu pacienți Covid-19, din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității, nu ar beneficia de creșterea salariilor de bază. Mai mult, deoarece sporul de combaterea epidemiei nu poate fi cumulat cu alt spor pentru condiții de muncă, în timp ce sporul de până în 30% poate fi cumulat, Guvernul creează o diferențiere inversă, spun sindicaliștii din Sănătate. Astfel, prin efectul cumulării, personalul din spitalele non-Covid va putea avea sporurile mai mari decât personalul din spitalele Covid.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
693 afisari

3 COMENTARII

  1. Bravo !
    Fara sporuri pentru cei care au executat toate ordinele naziste in criza covid !!!
    Acum nu mai este guvernul ”ciumei rosii” care sa va bage si pe gura si pe cur bani, ca sa fiti multumiti !!!
    Scirbelor, suportati coinsecintele perversiunii si tradarii voastre !!!

    • Corect, ieseau in strada si urlau jos ciuma rosie, acum vor iesi in strada si vorurla de foame, nu ii va mai baga nimeni in seama. Cand semeni vant, culegi furtuna

  2. Da” ce ,e scris in stele ca salariile trebuie sa scada doar la privati?Sistemul sanitar se poate lipsi de jumatate dintre ei fara sa se simta ceva ,competenta si omenia la aceasta categorie lipseste aproape cu desavarsire.Exceptiile pot fi numaratepe degete.Oamenii cunosc aceste lucruri,numai presa de rahat se da cu curul de pamant sa le spele imaginea.Stie Soros de ce ,sunt varful de lance in atingerea obiectivelor noii ordini bolnave.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger