Reprezentanţii supermarketurilor din România afirmă că au disponibilitatea de a lucra împreună cu guvernul pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanţul de produs – producători, procesatori, comercianţi, potrivit unui comunicat de presă al asociației.
De asemenea, retailerii au ţinut să precizeze că, dacă va exista o ieftinire a produselor la raft, atunci aceasta va fi temporară.
Supermarketurile – cuvinte frumoase, dar fapte deloc
Pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor şi pentru a accelera reducerea inflaţiei, este absolut necesar că mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianţilor, ci pe întregul lanţ de produs, aşa cum de altfel au arătat şi reprezentanţii guvernului.
„Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră de maximă importanţă implicarea şi a Consiliului Concurenţei – garantul respectării legislaţiei în acest domeniu în România, cu care Asociaţia este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază.
Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază”, se spune în comunicat.
Acord până la finalul anului?
Premierul Marcel Ciolacu pledează tot pentru reducerea voluntară a prețurilor la alimentele de bază, nu prin ordonanță a guvernului.
„Eu îmi doresc un acord pe care să-l facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ.
Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi.
Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a declarat Marcel Ciolacu vineri.
In Ungaria de ex. nu este un mecanism voluntar, ci obligatoriu. Deci nu bla-bla.
Asta e diferenta. 🙂
Se pune guvernul slugă cu marile lanțuri de supermarketuri? Sună ambasadele pe firul scurt. Cei oprimați vor fi ca și până acum producătorii autohtoni. Maxim 2 lei pe litrul de lapte. Ce depășește doi lei intră în buzunarele patronilor de la supermarket. Sau maxim 10 lei pe kilogramul de telemea. Ați văzut telemea sub 25 de lei pe kilogram în supermarket?
Exact, la noi e doar hauhau de la mizeria de porc mistret ciolacu ciolanosul, ciuma roșie răspândește doar demagogie, doar sunt alegerile la anul și se caca pe ei ca o sa fie depășiți de AUR
sa faci acord voluntar cum spun hotii din supermarket inseamna ca s-a intalnit hotul cu prostul . ciolacu trezeste-te nu mai fa pe inteleptul Solomon ca nu-i cazul , te ia de fraier .
Trebuia data lege, nu stat la discutii cu ei.
Asa au facut si cu centrele de reciclare obligatorii ,in tarile lor ue,aici au pus pretul marit la raft dar sa poti avea vaucer cu prod reciclate nu, e dosr o ghereta cu lacat si atat,smecherie de furat!!Au pus un leu in plus pt tot ce e pet dar nu poti sa ti iei banii inapoi.
Se pot găsi pârghii care să-i oblige,
a fi mai puțin lacomi și să înțeleagă
crizele din ziua de astăzi,mai ales că
fac niste profituri uriașe pe spatele
clienților români. Sunt curios dacă
ANAF-ul ,pompierii,garda de mediu ,
direcțiile sanitar veterinare,inspecțiile
muncii etc.le fac controale !
De ex.ANAF-ul poate să le controleze
cheltuielile a căror valoare , supermarket urile o scad din profit !
Dar nu le facem controale ,că ne punem
ambasadele lor în capul nostru!
Din păcate pădurile se taie in continuare și ăștia fac ce vor cu tupeu și aroganță.