AcasăSOCIALȘmecheria Guvernului: DSP-urile țin spitalele închise până mută banii la privați

Șmecheria Guvernului: DSP-urile țin spitalele închise până mută banii la privați

Iulian Pope, vicepreşedintele Sanitas: ”Spitalele publice vor ajunge să trateze doar cazuri sociale”

Deși ar fi trebuit să deschidă toate spitalele publice de mai bine de o lună, Guvernul apelează la tot felul de subterfugii pentru a amâna acest moment. Una dintre acestea este băgarea la înaintare a DSP-urilor, care au fost puse să le întârzie avizele de funcționare la capacitate normală până când va intra în vigoare ordonanța de urgență care taie finanțarea de la spitalele de stat și o mută în sistemul de sănătate privat.

Sindicaliștii de la Sanitas avertizează că ordonanța de urgență care permite creșterea finanțării spitalelor private în detrimentul celor de stat va pune pe butuci sistemul public de sănătate. Majorarea cu 10% a paturilor contractate de privați de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vine în contextul în care spitalele publice vor intra în contractare pe structuri provizorii aprobate de DSP-uri, ceea ce înseamnă paturi mai puține.

”Din cauza pandemiei, DSP-urile au redus numărul de paturi de la toate spitalele publice și atunci ele vor intra în contractare cu un număr mai mic de paturi, evident. În continuare, DSP-urile nu vin să dea avize spitalelor pentru funcționare normală și atunci este o șmecherie, pentru că o întârziere de două săptămâni de revenire la normal va fi în avantajul privatului, care are posibilitatea și legală, din momentul aprobării ordonanței de urgență, să intre în contract cu un număr mai mare de paturi. Efectiv se întârzie, pur și simplu, redeschiderea spitalelor ca să se mute finanțarea paturilor la privați”, ne spune Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas. Toate aceste lucruri vor duce la condiții din ce în ce mai proaste în spitalele publice, iar în momentul în care se taie paturi de la finanțare, spitalele publice nu au posibilitatea legală de a refuza pacienți, susțin sindicaliștii. ”Ai, n-ai paturi, pacientul vine în urgență și trebuie să îl tratezi, chiar dacă depășești contractul cu casa și nu primești bani pentru asta. Asta înseamnă că spitalele publice vor fi nevoite să se descurce cu un buget mai mic, deci bani mai puțini pentru medicamente, pentru utilități, investiții, achiziții de aparatură. Pe de altă parte, tăierea paturilor va afecta și istoric un spital, pentru că regula este să contractezi pe media ultimilor 5 ani, ori în momentul în care contractezi mult mai puțin acest lucru te va afecta pe următorii 5 ani”, ne-a declarat Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas.

Tarife nelimitate pentru spitalele private

Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, în proiectul de ordonanță de urgență se dă libertatea privaților de a stabili tarife proprii pentru prestațiile medicale. Până acum, clinicile private nu aveau voie să perceapă taxe pentru prestația medicală, însă acestea taxau condițiile hoteliere. ”În neregulă este faptul că statul român trebuia să vină cu o asigurare complementară de sănătate, dar nu face asta, pentru că privatului nu-i convine. În momentul în care plata suplimentară o face un asigurător, acesta va întreba întotdeauna și va calcula modul în care se compun tarifele, va cere explicații, pe când pacientul nu are nici capacitatea, nici știința să vină să conteste un tarif. Și privatului îi convine să lucreze cu bani cash de la populație, nu știm cât de taxați sunt sau nu sunt”, ne spune vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

L-au pus pe Cîțu să-și asume

Politicienii din coaliție au conștientizat faptul că măsura va avea cosecințe dramatice asupra sistemului de sănătate de stat și au avut discuții în contradictoriu referitoare la cine își asumă responsabilitatea. ”Am înțeles că este dorința PNL-ului. Inițial, aceste modificări cuprinse în ordonanță ar fi trebuit să se regăsească doar în Contractul cadru, ceea ce însemna o asumare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Ministerului Sănătății. Numai că discuțiile din coaliție au dus la varianta ordonanței de urgență, în așa fel încât să-și asume și premierul Florin Cîțu această decizie, pentru că și-au dat seama cât de grav este ceea ce vor să facă”, ne-a mai precizat Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.672 afisari

5 COMENTARII

  1. Cum adica sa si asume Citu? Pai, Guvernul isi asuma orice, oricum nu raspunde de nimic.

  2. Oricum nu raspunde nimeni, s-a executat un ordin din afara, atat
    Continuam sa fim sluga altora, a acelora care cu siguranta nu iubesc Romania, vor doar s-o mulga de bogatiile pe care INCA le mai are.

  3. Daca nenorocitii de la PNLUSR nu vor fi scosi cu forta de la guvernare , in toamna vor incepe un nou val de teroare si asasinate pe fond de inflatie galopanta , foamete , frig si intuneric !

  4. Bă, foarte mulți români au votat usr,pnl! Acuma noi ceilalți ce nu i-am votat vom suferii pe nedrept. Dar cine a zis ca viața e dreaptă? Lumea a cazut prada propagandei media ca ,,PSDu e corupți!”. Chiar multi cu scoala! Asta e ! Cine are zile de La Dumnezeu traiește ,cine nu la groapă. O trebuii sa se mai duca dreacu și din proști ca prea sint prea multi printre noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor

Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic de medicii Spitalului „Foișor” din București, unde este internat actorul în vârstă de 88 de ani. Starea sa...

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...
proger