AcasăSOCIALȘmecheri și fraieri: companiile profită de inflație, consumatorii plătesc factura

Șmecheri și fraieri: companiile profită de inflație, consumatorii plătesc factura

Factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene s-au confruntat cu o realitate dură și rece: companiile profită de pe urma inflației ridicate, în timp ce lucrătorii și consumatorii plătesc factura.

În ultimele nouă luni, povestea macroeconomică predominantă a fost aceea că majorările bruște ale prețurilor la orice, de la energie la alimente și până la cipuri de calculator, au dus la o creștere a costurilor pentru companiile din cele 20 de țări care formează zona euro.

BCE a reacționat prin cea mai mare creștere a ratelor dobânzilor din ultimele patru decenii pentru a răci cererea, argumentând că se confruntă cu riscul ca prețurile de consum mai mari să împingă salariile în sus și să creeze o spirală a inflației.

Dar a apărut o imagine diferită. Datele prezentate celor 26 de factori de decizie din Consiliul BCE au arătat că marjele de profit ale companiilor au crescut mai degrabă decât să se reducă, așa cum ar fi de așteptat atunci când costurile inputurilor cresc atât de mult, au declarat surse financiare pentru Reuters.

„Este clar că expansiunea profitului a jucat un rol mai important în povestea inflației europene în ultimele luni „, spune Paul Donovan, economist-șef la UBS Global Wealth Management. „BCE nu a reușit să justifice ceea ce face în contextul unei povești de inflație mai axată pe profit”.

Ideea că întreprinderile au crescut prețurile peste costuri în detrimentul consumatorilor și al salariaților este de natură să provoace furia publicului larg.Dar are implicații și pentru bancherii centrali.

Inflația alimentată de marjele mai mari ale companiilor tinde să se autocorecteze pe măsură ce companiile frânează în cele din urmă creșterile de prețuri pentru a evita pierderea de cotă de piață – o diferență față un iureș al prețurilor salariale.

Astfel, o nouă poveste a inflației axată pe marje ar putea oferi membrilor mai pesimiști ai Consiliului guvernatorilor muniție pentru a lupta împotriva unor noi majorări de dobândă, după ce rezistența lor s-a dovedit în mare parte inutilă în ultimul an.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că sunt „posibile” noi majorări ale dobânzilor după luna martie, în funcție de datele primite.

Situația inflației din zona euro a început să se schimbe încet-încet.Întreprinderile anticipează creșteri mai mici ale prețurilor, pe măsură ce perspectivele privind costurile și cererea devin mai puțin clare, potrivit sondajelor publicate de BCE și de institutul Ifo din Germania.

Unele țări europene, cum ar fi Grecia, au prezentat măsuri de limitare a inflației la bunurile esențiale, în timp ce Franța și Spania dezbat măsuri similare.

Dar, spre deosebire de Statele Unite, nu există date oficiale privind marjele corporative pentru zona euro. În schimb, conturile naționale și rapoartele privind câștigurile companiilor cotate la bursă sunt folosite ca proxy pentru a descrie imaginea inflației.

Companiile din zona euro din domeniul bunurilor de consum, de exemplu, au majorat marjele operaționale la o medie de 10,7% anul trecut, în creștere cu un sfert față de 2019, înainte de pandemia mondială și de războiul din Ucraina, potrivit Refinitiv.

De asemenea, Eurostat a informat că profiturile, mai degrabă decât costurile cu forța de muncă și taxele, au reprezentat cea mai mare parte a presiunilor interne ale prețurilor din zona euro începând cu 2021.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.083 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger