AcasăSOCIALSlava lovește din nou. Cerealele românești, contaminate cu organismele modificate genetic din...

Slava lovește din nou. Cerealele românești, contaminate cu organismele modificate genetic din Ucraina

În doar câteva luni, România a reușit ”performanța” de a-și pierde credibilitatea pe piețele externe, câștigată după ani buni. Cerealele românești de înaltă calitate au fost contaminate cu organisme modificate genetic din Ucraina, iar cantități importante au fost amestecate cu cerealele infestate din Ucraina, vapoare întregi fiind refuzate la export. Totodată, asociațiile fermierilor atrag atenția că o bună parte din produsele periculoase din Ucraina a rămas în țara noastră.

Operațiunea ”Totul pentru Ucraina” s-a transformat într-un dezastru enorm pentru țara noastră. Fermierii atrag atenția că cerealele modificate genetic din Ucraina au contaminat cerealele românești, care au ajuns să fie refuzate la export de partenerii tradiționali ai României. Ucrainenii produc foarte ieftin față de fermierii români, care trebuie să respecte legislația europeană, să nu folosească organisme modificate genetic și să nu folosească anumite pesticide. ”Problema cea mai mare este că ajung produsele lor să se amestece cu produsele noastre, din România, care sunt la alte standarde, și au ajuns să fie întoarse vapoare întregi cu cereale românești. Au fost refuzate produsele noastre pentru că erau contaminate cu organisme modificate genetic, cel mai probabil din manipularea pe barjele care au transportat cereale ucrainene. Totodată, nu se știe cine și cum, dar au amestecat cereale românești cu cereale ucrainene și au fost refuzate de partenerii din Africa. Astfel, cerealele românești au fost declasificate și refuzate la export. Se profită la maximum de acest coridor de tranzit și imaginea României nu mai este la fel de bună și nu va mai fi o perioadă foarte lungă de timp. Partenerii noștri știau că din România cumpără marfă de foarte bună calitate și s-au trezit cu marfă doar teoretic produsă în România. Din cauza asta România are acum o imagine foarte proastă în țările în care exportam cereale înainte, în special din Africa”, ne-a declarat Claudiu Soare, director adjunct al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Nu știm ce mâncăm

Făina vine din Ucraina mai ieftină decât grâul și sunt preferate produsele ucrainenilor, ne spun reprezentanții fermierilor. Aceștia susțin că cel mai grav este că rămâne la noi în țară și se bagă în producție și nimeni nu știe ce mâncăm cu adevărat. ”Am tot cerut să se monitorizeze, să se contorizeze și să fie un control al siguranței alimentare la absolut tot ce intră din Ucraina, de spun ei că este doar tranzit. Să nu mai intre produse modificate genetic, produse care ar putea duce la probleme pe viitor. Fermierii noștri au stocuri foarte mari de marfă și nu au cum s-o mai vândă. Unii au fost nevoiți să vândă sub prețul de producție, din cauza problemelor financiare. Cerealele ucrainene au scăzut prețurile la grâu cu 50 de euro pe tonă, iar la porumb, cu 75 de euro pe tonă. La rapiță prețurile au scăzut și cu 90 de euro”, ne-a mai precizat directorul adjunct al UNCSV, Claudiu Soare. Potrivit datelor Alianței pentru Agricultură și Cooperare, România a importat din Ucraina  peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiță, 400.000 de tone semințe de floarea soarelui și peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui.

Compensare sau taxe vamale

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui și Guvernului României, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat să se facă demersuri la Comisia Europeană pentru obținerea unor compensații acoperitoare de 200 milioane de euro pentru producătorii de materie primă din România. Dacă nu se obțin acești bani, Alianța cere să fie reintroduse tarifele vamale pentru importul în țările din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria și Bulgaria, pentru anumite produse importate direct sau prin alte țări din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre și ouăle, laptele și mierea. ”Dacă a fost decis în cadrul Comisiei Europene să fim solidari și să sprijinim umanitar Ucraina, aceeași Comisie, trebuie să aibă grijă și de fermierii din partea de Est, care sunt la zid. Avem nevoie ca fermierii să fie sustenabili și stabili, să-și poată recupera prin prețul de vânzare costurile făcute pe hectar și investițiile. Ne dorim fapte și nu vorbe, adică ajutor și susținere pentru a avea sustenabilitate în continuare ca fermieri”, se arată în scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
49.346 afisari

64 COMENTARII

  1. Am remarcat in articol: Operațiunea ”Totul pentru Ucraina” si mi-a adus aminte de partidul legionar, Totul pentru Țară, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier. In ziua de azi nu mai exista imaginatie? Maine, poimaine parca vad plagiate de prin raposatele reviste: Nichipercea, Urzica, Tantarul, Sărsăila, etc.

  2. Pai daca e asa de ieftin graul ukroid care a invadat piata romaneasca, de ce s-a scumpit painea cu 50%, fata de anul trecut? Sa nu spuneti ca din cauza scumpirii energiei! Daca e asa, eu propun sa se coaca painea la soare. Sigur vom avea destule zile insorite, din cauza incalzirii globale (pardon, schimbarilor clismatice). Sunt curios, daca se va coace la soare, va scadea semnificativ pretul?

  3. Vai, nu știm cum de s-au contaminat minunatele noastre cereale… Mai, ne credeți prosti, cretini de-a dreptul ??? Cine ne aduce mizeriile de legume din Turcia, rasadurile de tot rahatul din Olanda cea iubita, sau portocale și numai gata uscate din Grecia ? Ukrocii cumva ??? Nuuuuooo. Românașii noștri samsari , în limba după câștiguri rapide, ei sant vinovații. Au amestecat mizeria ucraineană cu ceva boabe luate de la noi si hai la afaceri. Au crezut ca le merge cu amărâții ăia din Africa, dar, au uitat ca ăia au samsarii lor care-s mai puțin hapsani decât ai noștri și uite ca li s-a înfundat. Acuma nu sant sigur nici de unii ” fermieri” de la noi ca sant străini de idee, dar chestii de astea cu barje, etc. lăsați-o pentru alții.

    • Aşa este îți dau dreptate, am cunoştinte despre acest lucru de ameste de mărfuri dar nu din Ucraina, dar bănuiesc că aşa au făcut şi acum.Ştiu cînd se încarca marfă jos puneau de proasta calitate şi sus de bună calitate ca să le iasă media bună asta la marfă produsă în Romînia. Omul îşi vinde sufletul pentru bani.Cel ce controla băga bani în buzunar.

      • Aveți dreptate! Așa s-a procedat și cu mierea! Au amestecat miere româneasca cu miere inferioară din China și au dus-o în Europa ca fiind româneasca! Încet încet, am pierdut o buna parte din piață! Și credeți că au venit alții din afară să ne bage mierea în traistă?!? Ei bine, nu! Tot samsarii noștri!

    • Exact asta am gândit și eu, marii noștri „fermieri”, au profitat imediat,au crezut că e o metodă de îmbogățire rapidă, oare pe cine credeau că prostesc, auzi,contaminare.

  4. Cea mai bună soluție!…zilnic guvernul și Iohannis să mănânce pâine din grâu nazist!…

  5. Sau amestecat singure?
    Hai sa nu ne mai plângem, ca cineva dinafară le au amestecat
    Tot unii dintre băieții deștepți au cautat sa producă confuzie.
    În vremuri tulburi asa se întâmplă , vezi cazul procurorii de măști, dezinfectante,etc..

  6. Am vazut cu ochii mei cum au amestecat mere cu pere si capra cu varza , doar sunt transportator de lemne furate din padure ……

  7. Acesti guvernanti nu vor sa vada cum isi bat joc si cum ne umilesc ucrainienii, pe noi si pe vecini din cauza linsului si sclaviei cu care stau in genunchi paparudele noastre la americani. Suntem condusi de hahalere care au dat tara si poporul la straini. Ameriolacii au terminat cu arabii si s-au napustit la noi ptr ca au dat de satul plin cu prosti. Misiunea lor e sa prospere ei si gasca lor dezbinand si invrajbind popoarele lumii. Raul din aceasta omenire sunr americanii si ciracii lor. Ucraina a furat teritorii de la toti vecinii, s-a inhaitat cu ameriolacii sa le apere furaciunea. Pana nu va da ce-au furat de la alte popoare acolo nu va fi pace.E un Israel si o Palestina la scara mult mai mare.

    • Raul din aceasta omenire sunt americanii si ciracii lor. Ucraina a furat teritorii de la toti vecinii, s-a inhaitat cu ameriolacii sa le apere furaciunea. Pana nu va da ce-au furat de la alte popoare acolo nu va fi pace.E un Israel si o Palestina la scara mult mai mare
      FRUMOS SPUS, DAR SI ADEVARAT!!!

  8. Oare nu am cumpărat cereale ucrainene ieftine și încercăm să le vindem scump ca fiind românești ?

  9. De ce nu ajung aceste cereale la partenerul strategic? O buna parte din terenurile Ucrainei sunt in stapanirea sa. Si oricum tot el e la originea acestui nenorocit razboi care a intors lumea cu susul in jos. Dati-le paine, ca circ ne-au dat destul.

    • La dracu cu americanii și cu ucrainienii.Bine ca Uniunea Europeană este mai buna. Toți au tras pe barba lor iar noi cu căciula scoasă acceptam toate mârșăviile Ne meritam soarta

  10. Offf….., iar sibiar, numai dupa smecherii umblam si mereu se intorc impotriva noastra.
    E o placa pe care o repetam de generatii, din păcate.

  11. CAND TE CONDUC NISTE RETARDATI -NISTE IDIOTI !,TOTUL E POSIBIL . RAIA ,SCULAMENTUL ,SIFILISUL SE IAU PRIN CONTACT DIRECT !, PROSTIA ,INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATEA SE IA PE CALE POLITICA SI VENERICA !
    ROMANIA DE CAND A INTRAT IN UE !,A INTRAT CAPRA INTR-UN BORDEL !,O F.T PE RAND CARE CUM APUCA .

  12. Ca de obicei, daca nu asta ne caracterizeaza, atunci ce (sa ne plangem)? Suntem plini de experti care „isi dau cu parerea” ca de unde concluzii avizate, cand ei sunt doar pe hartie, DUPA ce se intampla ceva.
    UNDE sunt expertii aceia care ar fi trebuit sa expuna aceste posibile efecte atunci, cand s-a pus in aplicare aceasta masura? De ce nu au foat solicitate atunci actiuni care sa combata efectele de care se plang pseudo-expertii si pseudo-politicienii acum?
    Suntem ceea ce votam, deci ar trebui sa ne si asumam consecintele, altfel e gargara. Vorbim ca sa nu dormim.

  13. Daca nu-i lasam pe ucrainieni sa moara, ei o sa ne puna piciorul pe gat, imediat ce vor castiga razboiul, daca l-ar cadtiga. Asa ca deocamdata, „slava Rusia” .

  14. Slava nu se da decat lui Dumnezeu in rest ,racheti ,imperiallisti si alte specimene doar mila de la el ca sunt toti iubitori de razboi adica de moarte!!

  15. Dede dedecat sa mamananci mamancare rusa sasa ramai sclav sasau gagaz sasarin caca la teatru din Mosmoscova mamai bine sasa mamananci grau cu o titir de sosoricioaica.

  16. Im cer scuscuze nu susunt balbalbait ci am un virvirus la tastastatura pana schimb tastastatura ma mamananca scriitura…

  17. Tara de putori ,curve și samsari stiu ce I munca?
    Știu ce e empatia?
    Cereți despăgubiri pentru lene ,furt,incompetenta.
    Vai și amar de voi,oameni de nimic care ,dați din gura pina va plesnește.

  18. Era era bububuna o poepoezie acuma da dadaca o scriu se tertrermina sese se tertermina inin interinternetul.

  19. Bă,nu mai mâncați capra.Rusii trebuie să fie exterminați,europenii să rămână în curu gol,linsa-n cur ursula și ion bideu robinet slava,slava,slava!

  20. Hai sa fim serioși ,au cumpărat romanii grâul ucrainean și vor sa îl vândă ca fiind românesc

  21. Tampitilor!!!!toate organismele se modifica genetic asta e viata,unele se modifica mai repede,altele mai incet

  22. Wai waie pe fermierii noștri ii lovește concurenta și acum o dau în dușmănie bârfă ură răutate hoția egoismul etc împotriva mărfurilor din import. La ce le dam subvenții și beneficii din bugetul statului acestor jigodii numite fermieri care se plâng în continuu. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate . Noi exportam materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata etc. Dacă nu erau mărfurile din Ucraina uleiul costa 20 de lei litrul dar asa ajunge 6 lei litru în curând.

  23. Oameni buni, PESTELE de la COTROCENI se impute… este deja PUTREZIT… ala este IMBECILUL care face magarii… ROMANIA sa vind acum mai departe jegul asta… nu sa il tina pentru romani… sa nu se consume, ca ne omoara de vii astia… JIDANUL ala de la cotrocni trebuie spinzurat…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger