Cauta

Situațiile în care românii pot rămâne fără apartamentul de la bloc. Administratorii acționează fără milă!

apartament

Explozie pe piața imobiliară din Capitală! Apartamentele vechi au ajuns la prețul maxim istoric

Nimănui nu-i place să-şi piardă casa. Dar trebuie să ştim că Asociațiile de Proprietari au la dispoziție diverse instrumente legale pentru a gestiona problemele ce pot apărea în rândul membrilor, inclusiv măsuri extreme precum executarea silită.

Cei care riscă să rămână fără apartamente sunt, în special, românii care nu respectă anumite reguli importante de gestionare a locuințelor de la bloc şi, desigur, datornicii.

Popriri şi executări silite din cauza întreţinerii

Conform noii reglementări, cei care nu achită la timp, în termen de 31 de zile, se expun unor penalizări severe și pot acumula datorii mari. Sancțiunile dure pot duce la popriri pe conturi sau chiar la executări silite, cu riscul de a ajunge ca proprietățile să fie scoase la licitație.

Dacă locatarii nu furnizează informații corecte și vecinii reclamă această situație, aceștia ar putea fi verificați atât de asociația de proprietari, cât și de autorități. În cazul existenței camerelor de supraveghere în clădire, imaginile pot constitui dovezi valoroase.

De asemenea, fondul de reparaţii este obligatoriu și provine din contribuțiile locatarilor și ale proprietarilor din bloc, potrivit realitatea.net. În cazul deteriorărilor acoperișurilor, scărilor, instalațiilor comune sau fațadelor, fondurile colectate sunt destinate reparațiilor, asigurându-se astfel o calitate mai bună a vieții în comunitate.

Noile impozite pe case, din 2026

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.

Cel puţin, așa susţine ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Deși implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, aceasta va fi cel mai probabil amânată până la începutul anului 2026.

Sistemul „e-Proprietatea” ar urma să permită calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea de piață reală a imobilului, în loc de bazarea pe indicatori fixați în Codul Fiscal.

Astfel, proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt ridicate, precum București, Cluj sau Constanța, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Exit mobile version