AcasăSOCIALSituație dramatică la Spitalul Murgeni. Trei pacienţi au murit, altul e în...

Situație dramatică la Spitalul Murgeni. Trei pacienţi au murit, altul e în stare gravă/Zeci de persoane, transferate la spitale din Bârlad și Vaslui

sursa foto: Facebook/Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta

Caz cutremurător la un spital de psihiatrie din județul Vaslui. Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă. Totul, după ce, din primele informații, au mâncat alimente pe bază de peşte. Acestea au fost oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii. Alţi 29 de pacienţi sunt transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui. La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.

Din informațiile furnizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), „pentru gestionarea optimă a situației apărută la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, județul Vaslui, în urma căreia mai mulți pacienți au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora și transportul la spital pentru investigații amănunțite de specialitate”.

Astfel, la fața locului au fost trimise o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum și 4 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui. Ulterior, resursele au fost suplimentate cu un microbuz de la ISU Vaslui, o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iași și o ambulanță de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iași.

„Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio respirator, a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viață, însă aceștia au fost declarați decedați, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă, a fost transportată la CPU Bârlad.
Din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificați alți 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferați preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluției stării acestora de sănătate”, a transmis sursa citată.

SAJ Vaslui: Ambulanţa Vaslui a intervenit în cursul zilei de 4 ori la Spitalul Murgeni

În acest caz s-au aflat și primele precizări venite de la reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, care au anunțat că au intervenit, miercuri, 22 noiembrie, pentru preluarea a patru bolnavi cu simptomatologie digestivă, de la Spitalul din Murgeni. Trei pacienţi se aflau în stop cardio-respirator şi, deși s-au făcut manevre de resuscitare, nu au putut fi salvați, fiind declarat decesul acestora.

Ambulanţa Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de 4 ori la Spitalul Murgeni în decurs de câteva ore. Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardio-respirator. Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare, fără succes, fiind apoi declarat decedat. A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 cu acelaşi diagnostic. A fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad. A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani, găsită în stop cardio-respirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul. A patra solicitare este acum în desfăşurare. Este un bărbat de 54 de ani aflat în stop cardio-respirator. Două echipaje SAJ efectuează acum resuscitare”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, potrivit news.ro.

Prima reacție de la Ministerul Sănătății: s-a organizat o celulă de criză

De la nivelul Ministerului Sănătății s-a anunțat că, după primirea informațiilor despre situația gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni s-a organizat, la nivelul MS, o celulă de criză. Și s-au dispus primele măsuri.

„La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați verbal de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește”, a transmis MS, în 22 noiembrie, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în cursul nopții de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți – anunță MS.

„Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad.

Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criza care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către Institutul Național de Sănătate Publică- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.

Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății”, au mai informat reprezentanții ministerului condus de către Alexandru Rafila.

author avatar
Andrei Coman