AcasăSOCIALSituație catastrofală în MAI. Plecare masivă a polițiștilor din sistem

Situație catastrofală în MAI. Plecare masivă a polițiștilor din sistem

Ministerul Afacerilor Interne funcționează pe avarie

Ministerul Afacerilor Interne a cerut Guvernului să deblocheze 5.200 de posturi vacante, arătând că deficitul de personal s-a accentuat după plecările masive din sistem, prin demisii și pensionări. Pentru că bugetul nu permite, angajările, cu mici excepții, se vor face abia din trimestrul IV al acestui an. Sindicaliștii spun că măsurile solicitate de MAI nu vor acoperi decât 14% din deficit, ceea ce este absolut insuficient.

politiaÎn plină austeritate, MAI a solicitat Guvernului să-i permită angajarea a 5.200 de oameni, semn că situația deficitului de personal s-a agravat în mod extrem, după valul masiv de pensionări și demisii din sistem. În Memorandumul pentru aprobarea deblocării unor posturi vacante în MAI, prezentat în ultima ședință de guvern, ministerul a arătat că se confruntă cu un deficit major de personal din cauza ieşirilor din sistem, ca urmare a accesării dreptului la pensie de către poliţiştii şi cadrele militare în activitate.

De asemenea, din funcţiile rămase ocupate, unele s-au vacantat prin modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale titularilor acestora din alte cauze decât accesarea dreptului la pensie (demisii, decese, transfer etc.). La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%. Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%, susține MAI.

”În contextul creșterii numărului de infracţiuni de ultraj, s-a constatat faptul că majoritatea au fost îndreptate împotriva personalului Ministerului Afacerilor Interne care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor de ordine publică (în special polițiști și jandarmi), fiind săvârșite, în cele mai multe cazuri, în mediul urban, cu ocazia intervenției la evenimente, precum și pe timpul desfășurării unor acțiuni punctuale în spațiul public. Unul dintre factorii care au generat acest lucru îl reprezintă insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, aspect care crește vulnerabilitatea personalului Ministerului Afacerilor Interne pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine și siguranță public”, se arată în Memorandum.

Deficit și la Jandarmerie

Deficitul de personal existent la nivelul principalelor structuri din Ministerul Afacerilor Interne este: Poliția Română: 13.403 (20,27%), ● Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%), Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%), Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%), Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen: 32 (20,78%) și  Instituția prefectului: 201 (10,18%). Având în vedere că județul Constanța este principala poartă de intrare în țară a drogurilor, este necesară încadrarea a unor specialiști care să desfășoare activitatea în cadrul laboratoarelor regionale pentru analiză genetic, semnalează MAI. Un alt domeniu important în combaterea fenomenului infracțional și, totodată, în identificarea persoanelor care intenționează sau au săvârșit anumite fapte penale, o reprezintă echipajele de poliție canină ale Poliției Române și Poliției de Frontieră Române. Acestea sunt specializate pe prelucrare urme, descoperire de cadavre umane îngropate, detectare substanțe stupefiante, patrulare și intervenție.

Încadrare pe bucăți

Pentru a nu afecta cerința legală de încadrare în cheltuielile de personal aprobate prin buget, angajările se vor face însă începând cu trimestrul al IV-lea. Prin excepție, posturile aferente IPJ Constanța și funcții adiacente demersului de reorganizare instituțională, respectiv pentru echipaje de poliție canină, laboratoare regionale pentru analiză genetică, centre de formare profesională, administrativ, vor putea fi încadrate începând cu luna mai a anului curent, ca urmare a pierderilor de personal înregistrate de la începutul anului 2024. Totodată, tot ca excepție, în trimestrul II al anului 2024, este necesar să se realizeze încadrarea unui număr de 300 de funcții din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, precum și a unui număr de 100 de funcții din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă și pentru desfășurarea unor activități specific adiacente. De asemenea, este necesară încadrarea, din trimestrul III, a 200 de funcții din cadrul Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice pentru continuarea măsurilor de operaționalizare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, se mai precizează în Memorandum.

Prea puțin

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) atrage atenția că cele 5.200 de posturi, care vor fi ocupate în 2024 (multe dintre acestea fiind posturi unice, de specialist), reprezentând doar 14,5% din deficitul total, de peste 36.000 de oameni, nu sunt de natură să rezolve problemele pe care le generează lipsa de personal. ”În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform statutului de organizare), iar plata activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește, la ora actuală fiind doar în stadiul de promisiune”, a transmis SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.371 afisari

12 COMENTARII

  1. Daca te duci sa te angajezi acolo , constati ca nu au nevoie. Daca stii pe ”cineva” atunci te angajeaza.
    In definitiv ce mare scofala e sa fii politist?

    • Era ca ieșeau la ,,penzie” la 40 jjj d ani. Acum nu mai e ca îi scot la pensie la 60-65 de ani..De aia nu mai e inghesuiala..

  2. Angajati bah sirieni in politie/jandari ,ca Arahat, nu e dă mare șmekerie omu?Sau srilankezi,pakistanezi, indieni,bangladesh,afghani,iranieni,irakieni! Io te ca Arafat nu să exista om mai tare in țara! Indiferent cine e min.al sanatații, sau ce parrtide conduc guvernu mieu, el conduce min.sanatatii, ISU, IGSU, Urgențele,Camerele de garda, SMURDU,achizitiile fara licitaii etc. Straiini -s Dumnezeu la noi in Romania! Concluzia angajatii jandari și pulițiști! Facetz și in Bulgaria o intrebare ca sint multi care mai rup românește , poate vor sa lucre pulițiști! C atot sintem in UE, unde orice strain din Guadelupe poate fi primar chiar pe șparleală la voturi, sau din Germania, etc. De ce nu milițică și din Asia, Orientu mijlociu?

  3. Stricturile Ministerului Afacerilor Interne au contribuit direct (pe lângă legea cu ieșirea la pensie in floarea vârstei și cu pensie specială plantația pe baza de necontribitivitate) la situația actuală și viitoare prin oferirea de concedii fără plată pentru că angajații lor sa plece că mercenari în alte țări. Câtă mită se da pentru a pleca in Congo? Angajam alții în timpul lipsă, iar când se reîntorc se face rotația, plus că supradimensionam un aparat și așa obez cu pile, cunoștințe și relații. Asta înseamnă atentat la siguranța țării, nu numai a cetățenilor care oricum nu contează pentru ei Au jurat s apere țară și cetățenii, dar își urmarea propriile interese personale. Rușine MAI & Justiția.

  4. Bai astia, v ati pus o data intrebarea de ce se pleaca din Mi si nu din MAPN ? Simplu raspunsul: In munca de politie sunt probleme de rezolvat. E greu. Nu se freaca menta ca in armata. Cred ca un subofiter de politie are sarcini de rezolvat, mai grele si mai multe decat un colonel din armata. Am facut armata in 1977, si i am vazut in actiune. Ce mai munceau! Si atunci pe vremea aceea, un maistru de lo orice fabrica, avea de rezovat probleme cu productia, ucenici, disciplina, etc. Maiori si colonei? La gramada. Frecangii de menta. Si pensionati la 55 de oboseala. Cu explicatia lor. Ca la o adica cand tara are nevoie…. I am vazut la revolutie. Cum trageau unii in altii…La o adica tot noi dam grosul sacrificiilor pe fronturi. Oamenii de rand. Ei, cu decoratiile, si cu transpiratia, vara. Si acum, asteapta sa faca NATO ceva. Sau se inghesuie sa dea spaga sa plece in cate o misiune pe undeva. Si cand unul are un ghinion si calca pe o mina…Parca s au distrus trei companii. Ce dezastru a suferit armata. Baaa, nenicilor, uitati va la soldatii ucrainieni. Aia tin frontul. Oameni obisnuiti, civili, nu voi.

  5. Daca mi se solicita revin in activitate. Am 74 de ani dar sunt puternic ca un taur.

  6. Salariu minim, pensie minima, pensionare la 65 de ani. STATUL ADTA MAFIOT, ASTA TREBUIA SA FACA CU POLITISTII, JANDARMII, SECURITATEA INUTILA, ARMATA INUTILA, JUSTITIA SI JUMATATE DIN SISTEMUL BUGETAR. DAR STATUL PARAZIT TREBUIE SA FIE APARAT DE ASTIA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger